bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nehrajeme, bohatneme. NHL vyplatila podpisové bonusy, jen Toronto 60 miliónů

2. července 2020, 7:00

Jiří Lacina

Je to trochu paradox. NHL tři a půl měsíce stojí, hráči nehrají, přesto se řada z nich při pohledu na bankovní účet zaraduje. Podle informace ESPN, kterou převzala většina zámořských serverů, vyplatily kluby NHL 1. července hráčům plné podpisové bonusy.

Jak se sluší a patří.

Celkově má jít o sumu přes 300 miliónů dolarů. Nebezpečný precedens se poslední dobou rozjel v NHL jako sněhová koule. Je možné, že budou chtít majitelé tuto praxi do budoucna omezit. Zatím jede vše ve starých kolejích. Obě strany se toto úterý dohodly, že nebudou platby navzdory tíživé aktuální situaci zadržovat ani odkládat.

Hráči jsou normálně placení v základní části ve čtrnáctidenních termínech. Podpisový bonus znamená, že dostanou část této sumy na začátku sezóny, většinou k 1. červenci. Vrcholem ekonomického exhibicionismu se stala výplata drtivé většiny roční mzdy v tento den (aspoň část musí být vyplácena standardně). Mistrem v rozdávání je Kyle Dubas z Toronta.

Největší sumy putovaly podle capfriendly.com na účty Austona Matthewse (15,2 mil.) a Mitche Marnera (14,3 mil.). Pro představu, po výplatě těchto částek rozdělí klub v nadcházející sezóně oběma v běžných výplatách už jen po 700 tisících. Svoje dostal loni a předloni (15,25 a 14,99 mil.) také John Tavares, letos to bude už "jen" 11,99 mil. Connor McDavid z Edmontonu zinkasuje 13 miliónů. Jezdec Artěmij Panarin 12 mil. 

Za normálních okolností nemusí tento způsob až tolik vadit, pokud je klub dostatečně likvidní. Tzn. má dost hotovosti. Toronto patří k nejbohatším organizacím v NHL, nepochybně disponuje i největšími úvěrovými rámci. Aktuální situace je ale mimořádná. Minulá základní část nebyla dohrána a výdaje začínají předbíhat příjmy. Nikdo navíc neví, kdy a za jakých okolností vůbec začne další sezóna. 

Je to jako platit dopředu za nákup, přesněji řečeno roční nákup(y), o nichž netušíte, zda a kdy vám budou doručeny. Právě o tohle hráčům, respektive jejich agentům, šlo.

V západním světě se tomu říká sociální jistoty.

Liga i Hráčská asociace nadále intenzivně jednají o volbě lokalit pro dohrání sezóny, jasno bude možná brzo také o podobě nové kolektivní smlouvy. Novinářské veličiny - Elliotte Friedman a Pierre LeBrun - už ve středu souběžně informovaly, že hokejisté možná nebudou chybět na příští olympiádě.

O všem informujeme v separátním článku.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.