bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nejbláznivější předměty v Síni slávy? Jágrovo burákové máslo nebo Haškova pikantní omáčka

14. listopadu 2017, 10:00

Matěj Mayer

„The Hockey Hall of Fame“ je poctou pamětihodných momentů, úspěchů a vývoje NHL i hokeje samotného. Zatímco puk z finále Stanley Cupu 2010 v Síni slávy stále chybí, jelikož se dokonce i přes vyšetřování FBI stále nenašel, najdeme v torontském muzeu plno jiných zajímavých artefaktů. Na ty nejbizarnější si posvítila novinářka Emily Kaplanová z ESPN.

Soukromé předměty hvězd NHL

Patrick Kane, Sidney Crosby a Alex Ovečkin jsou pravděpodobně tři nejlepší hráči naší doby a eventuálně budoucí členové Síně slávy. Ačkoli existuje spousta způsobů, jak pojmout jejich dopad na hokej, Síň slávy si místo něj vybrala jejich intimní předměty. Například Kane je známý tím, že používá svůj chránič úst jako hračku na žvýkání. A právě jeho použitý zubní chránič si Hall of Fame opatřila. Dalšími zajímavými položkami jsou Crosbyho pytel na prádlo nebo pár Ovečkinových pantoflí, které nosil v průběhu All-Star Game 2011. 

Burákové máslo, rajská polévka a pikantní omáčka

Zapomeňte na Wheaties (značka cereálií, která na balení zobrazuje významné sportovce) – třebaže mnoho jejích krabic je v muzeu. Některé z největších hvězd NHL mají také svou stravu. Třeba plechovku rajské polévky Maurice „Rakety“ Richarda nebo pikantní omáčku Dominika Haška. Ou, a máme tu také sklenici krémového burákového másla Jaromír Jágr. Jak poznamenal sám legendární hráč v přiloženém videu: burákové máslo použil jako mast, a zbavil se tak zranění třísel.

Berle

A ne jen tak nějaké berle. V hokejové Síni slávy jsou ty, které používal slavný Howie Morenz po svém zranění, které mu ukončilo kariéru – a jak se ukázalo později – také život. Incident se stal 28. ledna 1937 v zápase s Chicago Blackhawks po hitu Earla Seiberta. Na následky mnohačetné zlomeniny nohy v nemocnici po šesti týdnech zemřel. Morenz byl jednou z prvních hvězd NHL a tento artefakt je ponurou připomínkou toho, jak jeho život skončil. Bylo mu pouhých 34 let.

Koňské žíně

Kromě dresů a puků jsou jednou z převládajících položek v hokejové Síni slávy staré kožené brusle, zvětralé chrániče (vycpávky) ramen a další nepříliš sofistikované části vybavení, které dokládají vývoj hokejové výstroje. Jedním z nejpozoruhodnějších kusů výstroje jsou rané hokejové rukavice, které pocházejí z doby ještě před rokem 1900. Ty mimo jiné chránily prsty pomocí koňských žíní.

Pivo

Dalším charakteristickým znakem hokejového muzea je jeho odkaz na mezinárodní hokej. Zdá se zvláštní, že uprostřed olympijské expozice jsou dvě prázdné basy piva – jedna značky Yuengling, druhá Molson. Důvod je prostý. Jedná se o bedny, které dal tehdejší prezident USA Barack Obama kanadskému premiérovi Stephenu Harperovi po jejich přátelské sázce na Zimních olympijských hrách 2010. Obama slíbil poslat basu piva Molson, pokud Kanada zvítězí (takže díky Crosby). Dále přihodil ještě jeho oblíbený Yuengling.

Talismany

Ve výstavě, která oslavuje Pittsburgh Penguins jako vítěze Stanleyova poháru 2017, Síň slávy poznamenává, že Leslie Rutherfordová (žena GM Jima Rutherforda) rozdávala talismany („Lucky Charms“) manželkám a přítelkyním hráčů týmu. Mezi ně patřily sklenice na panáky s vyrytými slovy „Get Some Shots to the Net!!“ nebo malé kovové podkovy.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.