bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

(Nejen) Lindrosův revoluční nápad: zrušte veškerý kontakt v hokeji!

22. srpna 2018, 15:37

Vojtěch Balon

Bývalý elitní útočník Eric Lindros svou kariéru postavil na tvrdosti a fyzické hře, čímž si řekl o nominaci do Síně slávy NHL. Ontarijský rodák ale musel kvůli sérii otřesů mozku předčasně ukončit kariéru a dnes má na kontakt v hokeji úplně jiný názor.

„NHL by měla začít přemýšlet o zakázání veškerého kontaktu ve hře,“ překvapil Lindros na sympóziu o otřesech mozku na Western University. „Miluji hokej a stále ho hraji, na této úrovni už se ale hraje bez bodyčeků a baví mě to stejně tak, jako mě bavilo hrát NHL,“ dodal rodák z Londonu.

Těžko říct, zdali by Eric Lindros volil během své kariéry podobně drastická slova, zranění hlavy v něm ale podle jeho slov zanechala určitou hořkost. „V bezkontaktní NHL by k tolika otřesům mozku nedocházelo,“ ví pětačtyřicetiletý Kanaďan, jehož dres s číslem 88 letos Philadelphia Flyers vyvěsili pod strop své arény.

Lindros zdaleka není jediným bojovníkem za vyšší bezpečnost pro hráče. Konkrétně téma otřesů mozku bylo ještě donedávna tabu, ale mnoho bývalých hokejistů v posledních letech promluvilo o tom, jak jim tato zranění zničila život. Letos své trable popsali například Nick Boynton a Daniel Carcillo, kteří navíc chystají na NHL žalobu.

Peníze na výzkum problém neřeší

Hráčská asociace NHLPA před pár dny uvolnila částku přesahující tři miliony dolarů na výzkum otřesů mozku, sebevětší štos peněz ale nebezpečí spojené s hraním hokeje nesníží. „Tohle vůbec neřeší jádro problému. Výzkum trvá léta, hokej se ale hraje už zítra,“ myslí si bývalý gólman Ken Dryden, další z ambasadorů pro změnu pravidel.

Dryden o tomto tématu navíc napsal knihu, která je inspirovaná tragickou smrtí bývalého obránce Stevea Montadora, jemuž otřesy mozku přinesly deprese a chronickou encefalopatii, na kterou ve svých 35 letech zemřel. „Dřív byl hokej neuvěřitelně pomalý. Podíval jsem se na staré záznamy a změřil délku střídání hráčů: v průměru to byly dvě minuty. V takovém tempu docházelo k méně kolizím, dnes je na ledě méně času, méně prostoru a více tvrdých nárazů,“ řekl Ken Dryden.

Sáhne NHL ke zrušení kontaktu tak, jako tomu je v ženském hokeji? Zdá se, že tato debata bude ještě hodně emotivní...

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.