bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nejen olympiáda v Pchjongčchangu. Hráči NHL nemusí být podle Bettmana ani na té další

14. listopadu 2017, 15:00

Jiří Lacina

Je to už pár měsíců, co definitivně zhasla naděje na účast hokejistů NHL pod pěti kruhy v Pchjongčchangu. Fanoušci nejrychlejší kolektivní hry na světě se museli smířit s tím, že na olympijských hrách v Jižní Koreji uvidí jen béčkové reprezentační týmy postavené na hráčích z Evropy. Pokud vás tento fakt rovněž drásá, pak vězte, že může být ještě hůř!

Komisař National Hockey League totiž nevidí příliš optimisticky ani účast svých hráčů na 24. olympijských hrách v Číně 2022. NHL se sice snaží do této oblasti expandovat formou zviditelňování ledního hokeje v nejlidnatější zemi světa, velké iluze o explicitním marketingovém dopadu na tržby svých klubů si ale evidentně nedělá.

Bettman dopředu přítomnost hráčů NHL v Pekingu nevyloučil, zůstává však spíše skeptický. „Nikdy neříkám nikdy, nicméně je obtížné si představit scénář, ve kterém by to dávalo smysl,“ řekl ligový šéf v nedávném rozhovoru pro švédskou televizi.

„Ledaže by, výhledově, byly olympijské hry zpátky v Severní Americe, kde by byly časový rámec, zájem lidí, logistika a cestování úplně odlišné,“ připustil pětašedesátiletý muž, který stojí v čele nejslavnější ligy od roku 1993.

NHL pouštěla své hokejisty na olympijské hry od roku 1998 do roku 2014. Účast na olympiádě příští rok padla, neboť zámořská soutěž nenašla společnou řeč s Mezinárodním olympijským výborem a Mezinárodní hokejovou federací IIHF. Zimní setkání světových sportovců, které proběhne od 9. do 25. února 2018, tak bude bez hokejistů NHL poprvé od roku 1994.

Nepůjde ale o úplnou analogii turnajů z Albertville (1992) nebo Lillehammeru (1994). Tehdy totiž ještě nehrálo za mořem tolik Evropanů, kteří proudili do NHL pozvolna. Už vůbec nepůjde o napodobeninu hokejových olympijských turnajů z osmdesátých let. Tehdy hráči Česka, Slovenska nebo Sovětského svazu do NHL legálně skoro vůbec nesměli (nebo jen za splnění mimořádně přísných podmínek). Minimálně východoevropské země tedy měly například v Calgary 1988 k dispozici svou (téměř) kompletní hokejovou špičku.

Byť to tak může vypadat, NHL nezohledňuje jen zájmy majitelů, naslouchá také těm, kdo jí nosí peníze, tedy fanouškům. A tady se pohled fandů z Evropy a Severní Ameriky hodně rozchází. Už hluboko v minulém roce si vedení ligy zadalo průzkum, podle jehož výsledků si většina zámořských fanoušků přerušení soutěže kvůli olympijským hrám nepřeje. V Kanadě se takto vyjádřilo 53%, v USA dokonce 73% oslovených lidí.

Jak se shodují zámořské zdroje, které Bettmana citovaly, zdaleka nic není rozhodnuto. Scénář, podle něhož měla být neúčast hráčů NHL na OH 2018 výjimkou, však utrpěl nepříjemnou ránu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.