bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nejjižnější zápas pod širákem v historii. Ovlivní jej déšť?

28. prosince 2019, 10:10

Martin Schwarz

Letošní Winter Classic bude v mnoha ohledech výjimečné. Oba jeho aktéři, tedy Dallas Stars a Nashville Predators, se pod širým nebem představí vůbec poprvé. Již tradiční novoroční událost navíc proběhne v Texasu, kde panuje velmi teplé počasí. Žádný duel NHL pod širákem se doposud neodehrál jižněji, než ten plánovaný na 1. ledna 2020.

A tak není divu, že bitvu před zraky desetitisíců nadšenců natěšeně vyhlížejí především domácí borci. Přípravy na dallaském Cotton Bowl Stadium, kde k velkolepé události dojde, vrcholí a na většinu hráčů z řad Stars i Predators čeká životní zážitek.

Bylo to něco neskutečného,“ vzpomínal na svůj první duel pod otevřeným nebem útočník Dallasu Joe Pavelski, jeden z těch, kteří už mají „širákovou premiéru“ v NHL za sebou. V únoru 2015 totiž vyjel v dresu San Jose Sharks ke kalifornskému derby proti Los Angeles, duelu přihlíželo přes 70 tisíc diváků.

Samotné přípravy na takovou událost jsou ohromující, ale až když vyjedete poprvé na led a vidíte spousty lidí a celou tu parádu kolem sebe, tak vás to ohromí. Nevím, jak se na hokej kouká z tribun, ale z kluziště jde o nepopsatelný zážitek,“ líčil Pavelski.

Štěstí okusit atmosféru venkovního střetnutí měli i útočníci Hvězd Andrew Cogliano a Corey Perry, oba v barvách Anaheim Ducks, taktéž v rámci kalifornského derby proti Kings, a to o rok dříve před Pavelskim.

Jde o jeden z nejlepších zážitků mé kariéry,“ nezastíral Cogliano. „Skvěle nám přálo počasí, po setmění navíc na všechny dýchla pohodová atmosféra, k tomu všude kolem vidíte palmy. Pokaždé jde o velký zážitek nejen pro hráče samotné, ale taky pro jejich rodiny,“ měl jasno.

Možná i s deštěm

Už nyní je jisté, že počasí bude v případě Winter Classic 2020 jedním z nejdiskutovanějších témat. Ne že by snad dřívější ročníky neovlivnily venkovní podmínky, avšak tentokrát je situace o něco specifičtější. Jak jsme již zmínili, půjde o nejjižněji odehrané utkání pod širým nebem, a tak lze logicky očekávat nadprůměrné teploty.

Podle dosavadních předpovědí by měl v době zápasu teploměr ukazovat něco kolem 15-16 stupňů Celsia, daleko větší potíže však může způsobit případný déšť. Ještě v pátek odhady naznačovaly 60% pravděpodobnost srážek. Že ale hrát hokej pod širákem lze celkem bez potíží i v teplých krajinách, dokázaly zmíněné bitvy v Kalifornii. Partie mezi Ducks a Kings v roce 2014 proběhla v 17 stupních Celsia, tedy v počasí, ve kterém byste do hlediště klidně mohli vyrazit v triku.

Rivalita a vzpomínky na play-off

Není to jen o bitvě na ledě, ale o celé akci jako takové. Přestože utkání přitahuje velkou pozornost, děje se kolem řada dalších věcí, hokejisté do Winter Classic zapojí i své rodiny,“ vysvětloval generální manažer Dallasu Jim Nill. I on má zážitky z klasické novoroční vřavy v poměrně čerstvých vzpomínkách. V roce 2009 byl jakožto asistent generálního manažera Detroitu přítomen historicky druhému zápasu Winter Classic, a to mezi Red Wings a týmem Chicaga.

Doposud si zápas pod širým nebem vyzkoušelo 23 klubů NHL, jakmile skončí příští týden Winter Classic v Dallasu, přibydou další dva. Na premiéru ještě čekají fanoušci Arizony, Caroliny, Columbusu, Floridy, Tampy Bay a Las Vegas. I ti se ale v blízké budoucnosti téměř jistě dočkají.

Aby toho nebylo málo, klání Stars a Predators bude mít další rozměr – oba celky jsou na tom v tabulce Centrální divize velmi podobně, bojují o příčky zaručující postup do play-off. O rivalitě a vzpomínkách na vzájemnou sérii v play-off letos na jaře ani nemluvě.

Tenhle mač rozhodně nebude jen zábavnou podívanou, ale tvrdým bojem se vším všudy. Sledovat jej můžete 1. ledna od 19 hodin středoevropského času.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.