bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nejlepší hráč NHL? Jednoznačně McDavid, vzkázal Crosby

20. října 2018, 15:45

Martin Schwarz

Tihle dva jsou srovnáváni od chvíle, kdy edmotnonský kapitán poprvé naskočil do NHL. Sidney Crosby a Connor McDavid. Jeden za sebou má řadu individuálních i týmových úspěchů. Druhému stačilo doslova pár měsíců k tomu, aby svými drzými kousky na ledě uhranul publikum napříč Severní Amerikou. Není divu, že se kvůli nim odborníci v debatách peprně překřikovali. Který z dvojice (pokud tedy ještě ne někdo další) je nejlepším hokejistou NHL, potažmo celého světa? Hvězda Penguins veřejnosti poslala jasný vzkaz.

Není to tak dávno, co útočník Winnipegu Mark Scheifele hodnotil kvality bodově rozjetého Austona Matthewse a právě McDavida (čtěte zde). Ačkoli mladý forvard Toronta prožívá neuvěřitelný start do sezony, Scheifele při volbě celkově lepšího hráče ukázal na tahouna Oilers.

Ještě o něco zajímavěji se jeví porovnání McDavida s Crosbym. Pokud bychom chtěli být objektivní, dost možná není reálné posoudit, který z nich je lepším hokejistou. Třeba za pár let, až jednadvacetiletý rychlík bude mít na kontě několik stobodových sezon a dva prsteny pro vítěze Stanley Cupu. Ale nyní ne. Některým metám, na něž Sidney Crosby dosáhl (3 Stanleyovy poháry, 2 olympijská zlata, zlato na Světovém poháru) se McDavid zatím ani nepřiblížil. Pokud však nejlepšího hokejistu NHL (a světa) nahlížíme z individuální perspektivy, tak se dostaneme do úzkých.

„Podle mě je nejlepším hokejistou ligy McDavid,“ zaskočil některé novináře svou neváhavou odpovědí pro server nhl.com kapitán Pittsburghu. „Od ostatních se oddělil jak konzistentní produktivitou posledních let, tak ziskem několika individuálních ocenění. Už jen kvůli tomu je jeho volba férová a poměrně jednoduchá.“

Penguins míří do Edmontonu

Ano, to je přesně ona individuální perspektiva, o níž byla řeč o pár řádku výše. Modla Olejářů za svou krátkou kariéru posbírala jednu Hart Trophy a dvě Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče National Hockey League. Vyfotila se i s Ted Linsay Award, udělovanou nejlepšímu borci sezony dle výběru samotných hokejistů. Asi nikoho nepřekvapí, pokud Connor McDavid na konci ročníku 2018-19 převezme i další ocenění. Ostatně, při honbě za Art Ross Trophy vidí sázkové kanceláře znovu jako největšího favorita mladého Kanaďana.

„V lize hraje spousta různých hráčů, kteří mají různé dovednosti. Třeba Auston Matthews odstartoval letos parádně a vypadá to, že udělal další kariérní posun. Do debaty o nejlepších z nejlepších můžeme zahrnout více kluků. Ale bylo by těžké nezvolit McDavida, pro mě osobně jednoznačný a jednoduchý výběr,“ dodal Crosby jedním dechem.

Ne náhodou se tohle na první pohled zbytečné srovnávání vytáhlo teď, těsně po začátku nové sezony. Sidney Crosby totiž v rozmezí pár dní svede souboj jak s nejlepším ligovým střelcem Matthewsem, tak s družinou Connora McDavida. Matthewsovo Toronto už Pittsburgh Penguins porazili (3:0), jindy produktivní Maple Leafs zůstali za očekáváním. Duel mezi Tučňáky a Edmontonem proběhne ve středu 24. října ve 3 hodiny nad ránem.

„Mou motivací je dostat ze sebe pokaždé maximum. To je důvod, proč se objevuji v debatách o nejlepších hráčích NHL. Ale sám sebe bych nerad hodnotil, to bylo neobjektivní, nechám posouzení na ostatních,“ uzavřel Crosby.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.