bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nejlepší v dějinách? Bergeron může zlomit letitý rekord montrealské legendy

18. dubna 2019, 10:00

Tomáš Zatloukal

Je mistrem v řemesle, jež proslavilo Jereho Lehtinena či dokládalo genialitu Pavla Dacjuka. Obírá soupeře o kotouče s lehkostí kapsáře s mnohaletou praxí. Umí přečíst protivníkovy úmysly lépe než kněžky z Delfské věštírny. Z ledu zvládá vymazat největší hvězdy soupeře a ještě se proti nim bodově prosazuje. Není divu, že má bostonský centr Patrice Bergeron na dosah svou pátou Selkeho trofej.

Bergeron je fenoménem své doby.

Prvotřídní obranářské kvality v kombinaci se zdánlivě nevyčerpatelným arzenálem útočných zbraní z něj dělají jednoho z nejlepších středních útočníků v NHL. Muže, který už dvakrát pomohl Medvědům do finále Stanley Cupu a v roce 2011 až k slavnému poháru.

A také čtyřnásobného majitele Frank J. Selke Trophy. Nikdo cenu udělovanou od roku 1977, určenou pro forvarda excelujícího v defenzivních aspektech hry, nezískal vícekrát. Jen montrealská ikona Bob Gainey drží s Bergeronem plichtu. "Le Capitaine" ovšem svou sbírku už nikdy nerozšíří, zatímco dlouholetá opora odvěkého rivala Canadiens může slavit už za pár týdnů.

Proč by měl právě Bergeron vystoupit na pódium v Las Vegas jako vítěz prestižního ocenění?

Argumenty předkládá pádné: Boston i díky frankofonnímu Kanaďanovi dostal třetí nejmenší počet gólů v NHL, přičemž Bergeron vedl mezi Bruins ve statistice +/- s 23 kladnými body. Tradičně byl nejčastěji chodícím útočníkem Medvědů na oslabení, v celé lize patřil k elitním mužům na vhazování (s úspěšností 56,8 %) byl osmý. Hranici 56 procent překonal podesáté za sebou.

Jako obvykle byl  nesmírně obětavý a zblokoval 70 střel (29. místo v NHL mezi útočníky), soupeřům odebral 42 puků. Při všem vyřčeném zároveň vyprodukoval za 65 zápasů fantastických 79 bodů. Rekordní osmá nominace na Selkeho trofej ho jednoduše nemohla minout.

Za soupeře má Ryana O'Reillyho ze St. Louis, který potvrdil pověst génia na buly a podruhé za sebou vyhrál nejvíce vhazování v zámořské soutěži (tentokrát jich bylo 1086), a Marka Stonea z Vegas, jemuž letos patří s ohromujícím náskokem status nejlepšího zloděje kotoučů v NHL. Celkem jich protivníkům sebral 122. Lépe si za jedinou sezonu  počínal, dokonce dvakrát, už jen Dacjuk.

Stone se zároveň může stát prvním křídlem, jehož vyznamenají Frank J. Selke Trophy od časů Lehtinena.

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.