bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nejlepší všestranný hokejista na světě? Barkovovi se začíná dostávat zaslouženého uznání

22. prosince 2018, 10:10

Šimon Rogner

362 zápasů trvalo Aleksanderu Barkovovi, než vstřelil svůj první hattrick v NHL. To není nikterak překvapivé – finský centr nikdy neplatil za vyloženého kanonýra –, kapitán Floridy však v sobotním utkání proti Torontu ukázal, že se s ním musí počítat i na této frontě. A přestože ho mnozí nadále podceňují, Barkov se svými výkony čím dál tím hlasitěji hlásí o pozici jednoho z nejlepších všestranných útočníků v celé lize.

Byl to výkon par excellence. Tři góly, sedm střel a téměř 28 strávených minut na ledě. Aleksander Barkov se postaral minulou sobotu o tři góly Panthers, včetně vítězného v prodloužení, a v sportovních rubrikách torontských médií byl na všech titulních stranách.

Chválu na jeho adresu pěl i trenér Maple Leafs Mike Babcock: „Samozřejmě, Barkov byl o 10 mil jejich nejlepším hráčem.“

Ve čtvrtečním utkání se Panthers už dařilo podstatně méně – na ledě Toronta prohráli 1:6 –, Barkov však minimálně statisticky podal mnohem lepší výkon. Při hře 5 na 5 měl jeho tým s ním na ledě 56,67% Corsi, 60,87% Fenwick, 66,67% poměr střel na branku a 57,89% poměr šancí ke skórování. Bod tentokrát nezaznamenal, odehrál ale skoro 20 minut a vyhrál 59 % vhazování.

„V lize se mu nejspíš nedostává tolik uznání za to, jak je dobrý. Je opravdu stabilním, inteligentním všestranným hráčem. Je silný na puku a dobře čte hru. Dobře se pohybuje a člověk si na něj musí dávat pozor,“ pochválil ho jeden z nejlepších hráčů v oboru John Tavares.

Proč je ovšem Barkov pořád tak podceňovaný? Jeho statistiky ukazují, že patří mezi nejlepší všestranné hráče v NHL.

Ve 33 utkáních má na kontě 15 gólů a 33 bodů, 63 střel, 52,8% úspěšnost na vhazování a 40 získaných puků (takeaways). Při hře 5 na 5 sice má na kontě 49,2% Corsi, ale už 50,2% Fenwick. Navíc je potřeba upozornit na to, že v ofenzivním pásmu začíná pouhých 44,7 % všech vhazování. Nepomáhá mu ani velmi nízká 89,1% úspěšnost zákroků.

S průměrem 23 minut a dvou sekund je třiadvacetiletý centr nejvytěžovanějším útočníkem v NHL, na kontě přitom ještě nemá jedinou trestnou minutu! Pro představu – takový Brad Marchand (78) jich má v letošní sezóně více než Barkov během svých 364 kariérních utkání (58).

„Přáli bychom si, aby místo 30 minut mohl hrát 60,“ vtipkoval brankář Panterů Robert Luongo.

„Nedostatek uznání mě příliš nezajímá. Snažím se zkrátka dělat svoji práci. Snažím se vyhrávat zápasy a vyhrát Stanley Cup. Chci zkrátka pracovat tak tvrdě, jak jen to jde, abych se stal lepším hráčem. Spousta hráčů v naší šatně si zaslouží mnohem více pozornosti, než má teď naše formace. Až začneme vyhrávat zápasy, začne se nám dostávat více a více uznání,“ netrápí se Barkov.

V loňské sezóně se Florida téměř dostala do play off, letos k němu však zatím daleko. Svěřenci Boba Boughnera jsou s 32 body ve 33 utkáních na předposledním místě Východní konference a v boji o vyřazovací boje ztrácí devět bodů na Montreal, který se nachází na druhé divoké kartě.

I kdyby se Cats nepovedlo znovu postoupit na Východě mezi elitní osmičku, může Barkov aspirovat na jedno z posezónních ocenění. Určitě se nabízí Lady Byng Trophy pro nejslušnějšího hráče, ale zajímavý by mohl být souboj o Selke Trophy, v němž mají mnohem těžší pozici zraněný Patrice Bergeron a zatím nepříliš dobré výkony podávající Anže Kopitar.

„Poslouchejte mě. Je to nejlepší všestranný (two-way) hokejista na světě, to je bez debat. Je inteligentní, zejména když vezmete v úvahu jeho věk a vyspělost. Všichni víme, co v Barkym v tomhle týmu máme, a ceníme si toho,“ shrnul devětatřicetiletý veterán Luongo.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.