bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nejúžasnější rekord. Gretzky tančil mezi dřevorubci a bleskově pokořil padesátku

26. ledna 2021, 17:58

Radek Černý

Je držitelem více než 60 rekordů nejslavnější hokejové ligy světa. Klidně by mu mohli odečíst všechny branky a stejně by nadále vévodil historickému pořadí bodování. Až tak v NHL vynikal drobný blonďák s nesmělým úsměvem, který postavil na hlavu veškeré tehdejší představy o tom, jak má vypadat prototyp úspěšného hokejisty.

Do NHL se dostal v roce 1979, v dresu edmontonských Olejářů, ze zaniklé konkurenční WHA. Kvůli tomu neměl statut nováčka, a tudíž se na něj nevztahoval závod o Calderovu trofej pro nejlepšího zelenáče.

I tak Gretzky nezahálel, posbíral 137 bodů a o Art Ross Trophy ho připravil jen menší počet vstřelených branek. Odnesl si ji Marcel Dionne, který měl při stejném počtu bodů o dvě trefy víc.

Přesto bylo každému, kdo hokejové dění v zámoří sledoval, jasné, že v následujících letech bude svědkem něčeho jedinečného. A dosavadním držitelům rekordních zápisů se začala rosit čela. 

Hned v následující sezoně přišel o ligové maximum v asistencích (102) slavný Bobby Orr. A rekord ztratil také jeho parťák z Big Bad Bruins útočník Phil Esposito za celkový bodový součet (152).

Mladík s olejovou skvrnou na dresu na jaře 1981 stanovil nové milníky: 109 přihrávek a 164 kanadských bodů.

Další sezonu na něho čekala výzva z nejtěžších. Esposito dokázal za jediný ročník nasázet soupeřům 76 branek. Pořádná porce. Obrovitý forvard Bruins nastavil laťku hodně vysoko. Ale o poznání subtilnější Gretzky se k výzvě postavil čelem.

Začal opravdu zostra. Na konci listopadu 1981 měl po 26 zápasech na kontě 35 přesných zásahů. V tu chvíli bylo zaděláno i na zdolání mety 50 vstřelených branek v úvodních 50 duelech. 

To do té doby zmákli jen legendární Maurice Richard a ostrostřelec Islanders Mike Bossy. Exkluzivní společnost.

Brankostroj se sice na chvilku zadrhl, ale přesto měla slavná „devětadevadesátka“ o měsíc později po 38 zápasech 45 gólů. 

Den před Silvestrem čekal edmontonské Olejáře zápas číslo 39. Ve své domovské hale Northlands Coliseum přivítali Letce z Philadelphie.

Sláva „The Broad Street Bullies“ už sice trochu vybledla, ale kvalita jim nechyběla a hokej s nimi pořád bolel. Gretzkymu k členství v prestižním klubu „50 in 50“ chybělo nastřílet pět gólů. Potřeboval je nasázet za tucet partií.

Asi málokdo tehdy nevěřil, že by to nedokázal. Ale ani jeho největší obdivovatelé nečekali, že se tak stane již v tento den. 30. prosince 1981.

Své úchvatné představení si poněkud neduživá vycházející superhvězda rozložila rovnoměrně do všech tří třetin. V té první vstřelil Gretzky dvě branky, ve druhé jednu a ve třetí zaznamenal opět dva zásahy.

Padesátka pokořena. Mise splněna. Dokonce o jedenáct zápasů dřív, než to stihli Bossy s Richardem. Hokejový svět zíral s otevřenou pusou a nevěřícně kroutil hlavou.

„Ani v nejdivočejším snu jsem si nepředstavoval, že vstřelím pět gólů proti tak těžkému soupeři, jako je Philadelphie,“ svěřoval se Gretzky po zápase novinářům. „Ale byl to jeden z těch zápasů, kdy vám vyjde všechno, na co sáhnete.“

Galapředstavení hokejového génia tím však nekončilo. 

V únoru padl Espositův sezonní brankový rekord a na konci ročníku byla laťka pošoupnuta až k nebeským výšinám. „The Great One“ zapsal celkem 92 tref!

92 přesných zásahů je meta, ke které se doposud dokázal přiblížit pouze bombarďák Brett Hull (86 branek v ročníku 1990/91). Ostatní ostrostřelci se drží v uctivé vzdálenosti. 

„Z mého pohledu bude rekord 50 branek ve 39 zápasech asi nejtěžší k překonání,“ hodnotí Gretzky pro server nhl.com. „Rekordy jsou od toho, aby se překonávaly, ale v tomhle případě to bude těžké. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.