bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Největší šance na Stanley Cup, ale v jiné roli? Beru to na vědomí, tvrdí Miller

11. července 2017, 11:20

David Jahoda

Dlouhá léta byl Ryan Miller zvyklý na post jedničky týmu a s tím i příslušný počet zápasů, s přibývajícím věkem a končící smlouvou ve Vancouveru je ale s tímhle ámen. Dalo se to očekávat, čas nikdo nezastaví. Americký brankář, který 17. července oslaví už své 37. narozeniny si každopádně myslí, že má ve své nádrži stále dost paliva. A chce to ukázat v Californii. Jako zkušenou dvojku a mentora k mladému Johnu Gibsonovi si jej na trhu s volnými hráči vybrali Anaheim Ducks.

Býval zvyklý na pořádnou zátěž. V Buffalu, kde si v sezoně 2002/03 odbyl premiéru a pravidelně zde chytal od ročníku 2005/06, byl klíčovým mužem. V roce 2010 za své výkony dokonce obdržel Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře soutěže. V organizaci Sabres strávil majitel stříbrné medaile z olympijských her ve Vancouveru 2010 dohromady 11 let, jenže žádného velkého týmového úspěchu se nedočkal. Změnit by se to mohlo právě v Anaheimu, který bude obhajovat účast ve finále Západní konference. 

Pravda, Buffalo v prvních dvou kompletních Millerových sezonách s jeho výraznou pomocí došlo dvakrát za sebou do finále Východní konference, jenže to bylo všechno. V následujících letech, kdy Miller u Sabres působil, se povedlo mužstvu od Niagárských vodopádů prorazit do vyřazovací části jen dvakrát. Ani v jednom případě z toho však nebylo víc než účast v prvním kole. 

Vědomí, že mu už pomalu ujíždí vlak, obrovská chuť po zisku Stanleyova poháru, ale zejména končící smlouva v Buffalu jej před koncem přestupového období v sezoně 2013/14 zavedly do St. Louis. K jeho smůle ale ambiciózní Blues hned v prvním kole nestačili na Chicago. Následně se v létě na tři roky upsal Vancouveru. S Canucks se podíval do play off pouze v prvním roce, tehdy ale boj o Pohár (chce se říct: jak jinak), netrval dlouho. První kolo a konec.

Nyní by se měla celá situace otočit. Miller s velkou pravděpodobností dostane nejméně prostoru za poslední roky, zato šance na opětovný útok na stříbrný grál by měla oproti předešlým sezonám rapidně vzrůst. Dá se očekávat, že si zachytá zhruba ve 30 zápasech, vloni totiž týmová jednička Ducks John Gibson odchytala v základní části 52 duelů. Od ročníku 2005/06 neklesl počet Millerových odchytaných střetnutí pod číslo 45 (v sezoně 2014/15 byl kvůli zranění 22 utkání mimo hru), nepočítáme-li tedy sezonu 2012/13, kterou zkrátila výluka a Miller se do branky postavil ve 40 z 48 případů. 

Miller, který se Anaheimu upsal na dvě sezony s průměrným ročním platem 2 mil. dolarů, počítá s tím, že už nebude v takovém zápřahu jako dřív. „Moje role se určitě změní, to si uvědomuji. Pokud jste ale brankářem v NHL, a je jedno, jestli jednička, nebo dvojka, musíte být vždy připravení. Pokaždé je to dlouhá sezona. Musíte být tak dobří, jak to jen jde, abyste dali svým spoluhráčům šanci vyhrát. To je pro mě stále priorita a něco, na co se soustředím,“ pověděl Miller krátce po svém příchodu webovým stránkám Ducks.

Stejně tak, jako chce být připravený kdykoliv, kdy jej trenér Randy Carlyle povolá do hry, by rád pomohl Johnu Gibsonovi v dalším kariérním růstu. „Je to talentovaný brankář, ukázal, že dokáže tým vést vyřazovací částí. Doufám, že budu moct Johnovi nějakým způsobem pomoct. Hraji už dlouho a myslím, že mám zkušenosti, které by mu mohly být prospěšné,“ doplnil 188 centimetrů vysoký gólman.

„Moje role se určitě změní, to si uvědomuji. Pokud jste ale brankářem v NHL, a je jedno, jestli jednička, nebo dvojka, musíte být vždy připravení.“

S trochou štěstí by Gibson s Millerem mohli v následujícím ročníku zafungovat jako takový černý kůň mezi brankářskými dvojicemi. Třiadvacetiletý Gibson si v posledních dvou základních částech držel výborná čísla (15/16 – prům. 2,07; úsp. 92,0 %, 16/17 – prům. 2,22; úsp. 92,4 %), Millerovy statistiky za poslední dvě sezony byly o něco horší (15/16 – prům. 2,70; úsp. 91,6 %, 16/17 – prům. 2,80; úsp. 91,4 %).

Na jeho obranu je ale také nutné říct, že Vancouver za poslední dvě sezony patřil k týmům, které nejvíce inkasovaly. V uplynulém ročníku byli Canucks v tomto ohledu sedmí nejhorší, o rok předtím osmí. Zato Ducks v minulé sezoně obdrželi po Washingtonu a Columbusu nejméně branek, o ročník zpět byli v tomto ohledu dokonce nejlepší v lize. Pochopitelně, brankáři této statistice také pomáhají, někdy i velkou měrou, avšak mít, či nemít před sebou kvalitní defenzivní řadu, to je sakra velký rozdíl.

Miller navíc připomíná, že Pittsburghu, který vyhrál Stanley Cup v předešlých dvou sezonách, se nesmírně vyplatilo mít k dispozici dva kvalitní brankáře. „Ano, můžete to vidět u Penguins. Potřebujete mít hráče, kteří zastoupí, kdy je to potřeba. Tohle bude teď moje role. Být připravený a pomoct týmu na nejvyšší možné úrovni,“ uvedl Miller.

Radost z dvouleté smlouvy

Z podpisu v Anaheimu je nadšený hned z několika důvodů. Kromě již zmíněné šance na triumf je nesmírně rád kvůli své manželce, která v Californii kvůli své práci už v minulých letech trávila hodně času. Také prozradil, že se těžko loučilo s Vancouverem jeho synovi, který si tamní tým zamiloval, a bude mu nyní muset vysvětlovat, že mužstvo, za které jeho táta hraje, nejsou Canucks, ale Ducks. Pak je tu ale ještě jedna věc. Ne jednoletá, ale dvouletá smlouva, která Millerovi zaručuje kariéru v NHL téměř do 39 let.

„Zjišťoval jsem, jestli budou k dvouleté smlouvě někde týmy otevřené, a Ducks byli,“ pravil. Ještě se totiž necítí jako někdo, kdo by měl pomýšlet na konec kariéry. „Cítím, že toho v sobě mám pořád ještě dost. Jakákoliv šance hrát v NHL je velkým požehnáním, takže jsem chtěl svůj čas v lize co nejvíce maximalizovat. Pochopitelně s tím záměrem získat ještě co nejvíce času na dosažení Stanley Cupu,“ komentoval Miller detaily smlouvy.

Ducks čekají na další úspěch od roku 2007, Ryan Miller celou kariéru. V seniorské kategorii na samotný vrchol nikdy nedosáhl, ať už hovoříme o klubové či reprezentační scéně. Bude mít tento příběh happy end? 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.