bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nejvýše draftovaný v historii své ligy. Makar může být nejlepším hráčem draftu 2017

27. června 2017, 16:30

Matěj Mayer

Pozornost příznivců hokeje se v době draftu upínala především na jména Nolan Patrick a Nico Hishier, jakožto údajně jedinými kandidáty na první místo na draftu. Podle uznávaného novináře Coreyho Pronmana a jeho zdrojů ale organizace New Jersey uvažovala o tom, že by jako číslo jedna zvolila obránce Cala Makara. Nakonec se tak nestalo, Ďáblové si zvolili podle očekávání jednoho z opěvovaných centrů a talentovaný zadák připadl na čtvrtém místě Coloradu.

I přes propracovaný skauting nynější doby může být Cale Makar tak trochu neznámou. Zatímco téměř všichni ostatní teenageři, kteří se ucházeli o nejvyšší místa na draftu, působí v nejkvalitnějších evropských či zámořských ligách a večer co večer se porovnávají s nejlepšími vrstevníky, Makar takové měřítko neměl. Poslední dvě sezony totiž trávil v celku Brooks Bandits v Alberta Junior Hockey League (AJHL), která spolu s dalšími devíti ligami patří až do druhého levelu kanadského juniorského hokeje.

Většina talentů jeho kalibru přechází do CHL (nejvyšší juniorská liga v Kanadě), rodák z Calgary zvolil jinou cestu. Touže po univerzitním vzdělání v NCAA mu vlastně ani nic jiného nezbývalo. Hráči CHL totiž mají dveře na univerzity zavřené. Cale Makar rozhodně nemusí litovat. Způsob, jakým v posledních dvou sezonách dominoval AJHL, totiž skauty NHL uchvátil natolik, že se s ním rázem začalo počítat na přední místa draftu. 18letý obránce v soutěži vyhrál snad vše, co se dá, a ještě k tomu dvakrát. Navíc se stal kapitánem kanadské reprezentace na World Junior A Challenge, kde byl nejproduktivnějším bekem.

„Je to dynamický ofenzivní obránce. Svým stylem a přístupem ke hře mi připomíná kapitána Ottawy Erika Karlssona. Stejně jako Karlsson v jeho věku se stále vyvíjí, ale sada jeho dovedností je jedinečná,“ řekl expert stanice TSN Craig Button. Erik Karlsson jako příměr? To už musí být něco. A vědomi si toho byli především zástupci Colorada Avalanche, kteří z Makara udělali celkovou čtyřku draftu. „Jednoduše nejlepší dostupný hráč. Jsme nadšeni, že bude součástí naší organizace,“ shrnul šéf skautingu Colorada Alan Hepple. Avalanche ukázali už loni, že se nebojí draftovat hokejistu, který nehraje nejvyšší juniorskou ligu, když ukázali na desátém místě na Tysona Josta.

Svým letošním výběrem udělali z Makara historicky nejvýše draftovaného hráče AJHL, protože primát do té doby držel útočník Joe Colborne (současný hráč Colorada), jehož si v roce 2008 vybral z 16. pozice Boston. V nižších kanadských ligách druhé úrovně byl v historii dokonce jen jediný hráč, který šel na draftu výše! Kyle Turris byl v roce 2007 celkovou trojkou draftu a vybral si ho tehdejší Phoenix Coyotes. Coloradu by se sázka na Cala Makara mohla vyplatit a řada skautů v něm vidí skvělého hráče pro budoucnost, který může být ze všech prospektů letošního draftového výběru nejlepší.

Jediný problém pro Lavinu může být ten, že zadáka s jeho schopnostmi potřebují na soupisce už nyní. Na to si však bude muset nějaký čas počkat, jelikož Makar ještě není na NHL připraven a příští rok stráví na univerzitě v Massachusetts, které se zavázal už v roce 2015. A to přesto, že v týmu už nepůsobí kouč, který si ho tehdy vybral, a navíc by o něj nyní stály i věhlasnější univerzity. „Dohodu s Massachusettskou univerzitou stoprocentně dodržím. Je to můj plán pro příští rok a jsem nadšený z toho, že to tak bude,“ prohlásil 180 centimetrů vysoký Kanaďan.

Zajímavostí je, že novým koučem jeho budoucího týmu byl jmenován Greg Carvel, který dříve působil v pozici asistenta trenéra Ottawy Senators, a vedl Zdena Cháru či Erika Karlssona, k němuž je Makar ze všech stran přirovnáván. „Moc se těším na nové prostředí a trenéry, bude to mimořádné. Mým cílem je být obráncem číslo jedna,“ vypočítává mladík. A kdy by tedy rád naskočil do kolotoče NHL? „Samozřejmě záleží na tom, jak se budu zlepšovat a vyvíjet. Chci hrát NHL, až na to budu mít. Až budu cítit, že jsem připraven, a organizace Colorada bude cítit, že jsem připraven. Věřím, že to zvládnu.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.