bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Někdejší jednička draftu vyhlíží další restart své kariéry

30. června 2017, 19:00

Josef Potůček

Po neúspěšné anabázi v Edmontonu, potažmo v St. Louis, Nail Jakupov nemá daleko k tomu, aby se stal jedním z největších propadáků (ne-li tím největším) v historii každoročního výběru těch největších talentů do NHL.

Hampus Lindholm, Filip Forsberg, Tomáš Hertl a další hráči v podvečer 22. června 2012 postupně stoupají na pódium v útrobách pittsburské haly nesoucí tehdy název po společnosti zabývající se těžbou zemního plynu Consol Energy. Přetahují přes sebe dres a nasazují kšiltovky s logy svých nových klubů, přednáší děkovné řeči. Ceremonii vstupního draftu do NHL už má v té době za sebou Nail Jakupov - celková jednička.

Tehdy byl překvapivě upřednostněn, kromě výše jmenovaných, i před Ryanem Murrayem, který spadl do klína funkcionářům Columbusu Blue Jackets. Přitom tehdejší GM Oilers Steve Tambellini, který onou první volbou disponoval, současného zadáka Modrokabátníků upřednostňoval. Nicméně majitel Daryl Katz Murrayho odmítl s argumentem, že Oilers potřebují střelce, a že takovým je Jakupov.

Výměna do St. Louis těsně před začátkem uplynulého ročníku měla být restartem uvadající kariéry rodáka z ruského Nižněkamsku. Změna prostředí však hráči, který ve své nováčkovské sezóně zaznamenal za Edmonton 31 bodů ve 48 zápasech, neprospěla. Spíše naopak. Pod trenérem Hitchcockem si stálé místo v sestavě nevybudoval a změna k lepšímu pro něj nenastala ani tehdy, když rutinovaného kouče nahradil Mike Yeo.

Nastoupil k 40 utkáním, v kterých vstřelil pouhé tři branky a na jednou takový počet přihrál. Ve zbylých takřka třiceti mačích byl zapsán pouze jako zdravý náhradník. Jedenáct jeho spoluhráčů z útoku mělo přitom vyšší ice-time (10:39).

Prachbídnou sezónu pak Jakupov zakončil operací kolena.

Třiadvacetiletý forvard muslimského vyznání nastřádal v NHL do současné doby ve 292 střetnutích 120 bodů (53+67). Pro srovnání, současný fenomén Connor McDavid, který byl též draftován edmontonskými Naftaři z první pozice, nicméně o tři roky později, nasbíral již o 28 bodů více. O rok dříve než McDavid jako jednička volený Aaron Ekblad pak má na Jakupova zhruba dvacetibodovou ztrátu. Má to však háček - Ekblad je totiž obránce!

Pondělní zveřejnění kvalifikačních nabídek pro chráněné volné hráče napovědělo, že se spojením Jakupova a Blues je amen. Klub ze St. Louis se další spolupráce s někdejším talentovaným útočníkem vzdal. Při otevření trhu volných hráčů tak bude Jakupov vyhlížet nového chlebodárce a nový kariérní reboot.

Hovoří se o zájmu Vancouveru, který mu je údajně schopen přislíbit místo v přesilovkové formaci a též nabídnout více než důstojný čas trávený na ledě v jednom z prvních dvou útoků. Ve hře je údajně i nováček z Vegas, kde by si mohl zahrát s krajanem Šipačovem. Pittsburgh, Chicago nebo Montreal jsou pak dalšími v pořadí.

I s přihlédnutím k faktu, že Jakupov sice bodově i herně v posledních letech strádal, v obranné činnosti dostál významného zlepšení, což dozajista nezůstane mnohými funkcionáři bez povšimnutí.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.