bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nekončící potíže pro Vegas! Zranil se i Dansk, na řadě je týmová čtyřka

31. října 2017, 16:40

David Jahoda

Brankářská kalamita, hotový lazaret. Marc-André Fleury, Malcolm Subban a teď i Oscar Dansk. Nováček soutěže Vegas Golden Knights má momentálně víc zraněných než zdravých brankářů. Švédský mladík nedochytal utkání proti Islanders, a do hry tak musel v týmové hierarchii až čtvrtý brankář Maxime Lagace. Zlatí rytíři se ale podle všeho nechystají k posílení na postu gólmana, dál chtějí čerpat z vlastních (avšak teď už ne příliš hlubokých) zdrojů.

Kolem branky Vegas projel necelých šest minut před koncem druhé třetiny útočník IslandersAnders Lee a nejspíš Oscaru Danskovi brnknul o beton. Pohyb třiadvacetiletého maskovaného muž byl hned poté dost nepřirozený, snažil se ale udělat vše pro to, aby byl schopen čelit následující ráně. To se mu povedlo. Hned po přerušení se ale skolil na zem, bylo vidět, že něco není v pořádku. 

Dansk se však rozhodl ve hře pokračovat, chtěl to zkusit. Když ale jen 17 vteřin nato inkasoval, vyšlo najevo, že to opravdu dál nepůjde. Možná i proto skrz něj prošla vyrovnávací trefa Islanders. Gesto kustoda, který přispěchal Danskovi na pomoc, pak bylo jasné: střídáme. 

Po Fleurym, Subbanovi a Danskovi se tak dostala řada i na čtvrtého brankáře v týmové hierarchii mužstva, Maximea Lagaceho. Ten ale ve své premiéře v NHL inkasoval čtyřikrát z jedenácti střel a Golden Knights teprve podruhé v sezoně a své mladé historii padli. „Netuším, co na to říct. Je to divná věc,“ komentoval situaci v brankovišti obránce Vegas Colin Miller. Společně s ostatními spoluhráči musel sledovat, jak zranění kosí jednoho brankáře za druhým. 

Výborně do nového ročníku vstoupila brankářská jednička nováčka ligy Marc-André Fleury, v zápase s Detroitem ale utrpěl otřes mozku a od té doby nenastoupil. Jak dlouho bude mimo, se pořád neví. Zatím nebyl ani na ledě. Fleuryho absence ale téměř nebyla znát, skvěle ho totiž nahradil Malcolm Subban, jehož si Golden Knights stáhli z listiny nechráněných hráčů Bostonu. Subbana však v utkání proti St. Louis vyřadilo ze hry zranění ve spodní části těla. Prognóza? Tří až čtyřtýdenní odpočinek od hokeje. Ale opět jako by se nic nedělo. Oskar Dansk se chopil šance skvěle, dokonce s ním v zádech zaznamenali Vegas historicky první čisté konto.

Teď je to na Lagacem. A z tábora Golden Knights ani navzdory třem brankářům na marodce nejde cítit vůbec žádný stres nebo tréma. „Prostě to tak je. Max (Lagace) se dostal do hry a odchytal svůj první zápas v NHL. Bude bojovat a tvrdě dřít, uvidíme, jak na tom bude,“ nijak zvlášť se nad tématem brankářů po utkání s Islanders nepozastavoval hlavní kouč Vegas Gerard Gallant.

Nováček soutěže tak během 10 zápasů nové sezony protočil ve svém brankovišti už čtyři brankáře (stejně na tom je i Arizona). Na první pohled vážná situace ale jakoby nikoho netrápila. „Pro kluky je to šance, kterou by za normálních okolností nedostali,“ řekl Colin Miller. Má pravdu, příliš se nepočítalo s tím, že by se Dansk, natož Lagace, v dresu Golden Knights letos ukázali. A když už, tak se mělo jednat o pouhé nahlédnutí do nejlepší ligy světa. Okolnosti ale narýsovaly všechno úplně jinak. 

„Je to šílené,“ řekl Maxime Lagace. „Fakt smůla, nevím, co se bude dít. Ale myslím, že to bude OK, najdeme nějakou cestu,“ doplnil čtyřiadvacetiletý gólman, který nikdy nebyl draftovaný a v předešlých třech sezonách působil na farmě Dallasu Stars. „Max je hozen do ohně, ale jsem si jistý, že se s tím vypořádá. Hraje hokej už dlouhou dobu. Všichni mu věříme, bude připraven,“ dodal zadák Colin Miller. Mezi řádky se dá vyčíst, že ve Vegas prostě věří, že i na Lagaceho bude takové spolehnutí jako na předchozí dvě „náhrady“ Subbana a Danska.

„Je to šílené, fakt smůla. Nevím, co se bude dít. Ale myslím, že to bude OK, najdeme nějakou cestu.“ 

Kdekdo by mohl říct, že teď musí Vegas litovat toho, že se na startu ročníku překvapivě zbavili Calvina Pickarda. Ale nic takového z úst nejvyšších představitelů nezaznělo. A k posílení postu brankáře se očividně taky nechystají. Lagacemu, který hned v noci z pondělí na úterý nastoupí od první minuty proti Rangers, bude krýt záda Dylan Ferguson. Devatenáctiletý gólman z juniorské WHL, kde chytá za Kamloops Blazers. A jen tak mimochodem... je posledním brankářem, jehož mají Vegas pod smlouvou.

„Povolat Dylana byla naše první možnost. A nějaká výměna? Nemyslím si, že bychom se po něčem takovém dívali,“  řekl k celé situaci Kelly McCrimmon, asistent generálního manažera Golden Knights. „Je jednoduší povolat Dylana, než se snažit vyměňovat a mít někoho k dispozici na zápas v New Yorku,“ dovysvětlil McCrimmon.

Danskovo zranění ve spodní části těla ale možná nebude tak vážné. Lze tak usuzovat už jen proto, že Ferguson je do prvního týmu povolaný jen na základě tzv. emergency basis, tedy jakési „nouzové povolání“. Jakmile se Dansk uzdraví, Ferguson zamíří zpět do WHL. Jedno je jisté, osudy brankářů Las Vegas se vyplatí sledovat i nadále. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.