bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nemůžu se dočkat začátku sezóny, nemůžu se dočkat prvního vítězství, těší se David Rittich

28. července 2019, 16:00

Jiří Lacina

V něčem pro něj bude probíhající léto stejné jako ta předešlá, v něčem jiné. Uvědomuje si to i brankářův trenér Jan Dršata, jeho dávky podstupují v rámci stejné tréninkové skupiny ještě Josef Kořenář a Rus Arťom Zagidulin. „Je blázen,“ cituje Ritticha Calgary Herald. „Letos trochu víc než minulý rok.“

Kvalitní příprava se bude hodit. David Rittich právě podepsal dvouletou smlouvu na 2,75 mil. dolarů ročně; důkaz, že s ním v klubu počítají. Šestadvacetiletý Čech by měl bojovat o místo jedničky s Camem Talbotem, jehož výkony šly v posledních letech hodně dolů. Třeba procento úspěšnosti zákroků stlačil Talbot za šest let z 94,1 na 88,1. Setrvalý, každoroční pokles. Totéž platí pro ostatní statistiky.

U Ritticha všichni čekají, že naváže na skvělé výkony z loňské sezóny, jež v závěru trochu devalvovalo potlačované zranění. Při plném zdraví byl vynikající. Také proto má být letošní příprava co nejnáročnější. „V úterý, ve středu a ve čtvrtek jsme trénovali čtyři hodiny,“ poodkryl Dršatův dril.

„Kondice, síla, ohebnost. Všechno, co budu potřebovat během sezóny. V létě budeme trénovat dva až tři měsíce, do kempu chci být v co nejlepší formě. Kdybych měl chytat víc utkání, chci na to být dost silný. V lepší kondici než loni,“ hlásí Rittich.

S vyřešenou smlouvou může jít do všeho klidnější. K dohodě došlo dva dny před arbitráží, která se měla konat v Torontu, přesně jak doufal generální manažer Brad Treliving. Vyjednávací scénář se velmi podobal tomu loňskému, kdy se jihlavský gólman na konci července rovněž vyhnul arbitráži, když podepsal roční kontrakt na 800 tisíc dolarů.

„Už jsem měl sbalené věci do letadla. Podepsali jsme ve dvě hodiny ráno českého času, takže jsem nemusel v pět na spoj do Toronta. Jsem absolutně šťastný. Nemohu se dočkat fanoušků, nemohu se dočkat začátku sezóny, nemohu se dočkat prvního vítězství. Miluju Calgary i jeho fandy.“

Brankářský tandem nutností

„Big Save Dave“, jak se za mořem Rittichovi přezdívá, je pořád relativně neprověřený gólman. V NHL odchytal jen 67 zápasů. Ještě v roce 2016 oblékal dres Mladé Boleslavi. Přes farmu ve Stocktonu se postupně propracoval do prvního týmu Flames. Loni se s ním počítalo jako s dvojkou za zkušenějšího Mikea Smithe, ten se měl ale nakonec co ohánět, aby svůj post jakž takž uhájil.

„Když se podíváte na tu dobu, co je u nás, každý rok udělal pokrok,“ tvrdí Treliving. „V reálu obvykle žádná výkonnostní křivka nejde jen vzhůru, jeho vývoj ale ukazuje, že jde na sever, přímo nahoru. Myslíme si, že je to excelentní gólman a vyvineme na něj odpovídající tlak. Je stále mladý. Jsme rádi, že je smlouva hotová. Dává mu možnost pokročit zase vpřed.“

S angažováním Talbota má Treliving brankoviště vyřešené. Věří, že dobře. „Poohlédnete-li se po lize, je to o brankářských tandemech. Ledaže je vaše jméno Henrik Lundqvist, Carey Price nebo Andrej Vasilevskij. Při pohledu na finále Stanley Cupu věřím, že potřebujete dva brankáře, někdy dokonce tři. U nás na západě, už kvůli cestování a konkurenci, jsou dva gólmani nezbytní.“

„Nepotřebujeme, aby se měnil, aby myslel na to, že musí být jednička. Stačí, když sem přijde a bude tím, kým je. Bude pokračovat v práci a v létě makat jako pes,“ vzkazuje Rittichovi hlavní konstruktér Plamenů.

S Talbotem se zatím český brankář osobně nepotkal. „Mluvil jsem jen s českými kluky, kteří s ním hráli. Měli ho rádi. Skvělý chlap, výborný brankář. Myslím, že naše spolupráce bude dobrá. Můžeme na sebe zatlačit a zlepšit se. Jsem rád, že ho máme v týmu,“ říká.

Rittichův kontrakt byl po podpisu Sama Bennetta v Calgary jednou z posledních významných položek k vyřešení. Tou úplně poslední je smlouva pro Matthew Tkachuka, jenž zatím nemá možnost obrátit se na arbitráž. Místo pod platovým stropem ovšem dochází, aktuálně má Treliving k dispozici jen 4,673 mil. dolarů. „S Matthewem se bavíme celé léto. Práce na sestavě budou pokračovat,“ slibuje generální manažer.

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.