bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nenápadný hokejový génius David Krejčí. Skvělý v základní části i v play off

14. května 2019, 14:30

Jiří Lacina

Je jedním z pěti pamětníků bostonského vítězství v roce 2011. Dokonce tehdy vyhrál kanadské bodování play off, což o dva roky později při neúspěšném finálovém souboji s Chicagem jako jediný Čech v historii zopakoval. Jen pro pořádek připomeňme, že Jágrova statistika ve 22 duelech Stanley Cupu tehdy vykazovala 0+10, Krejčího 9+17.

I ve třiatřiceti letech zůstává nepostradatelným článkem sestavy Bruins. Hlavní ofenzivní tíha leží na trojce Marchand – Bergeron – Pastrňák, jenom oni ale veškerou gólovou produkci zajistit nemohou. V play off, pro které je typické pečlivé střežení největších hvězd, to platí dvojnásob! Vedle Johanssona, Coylea, Kuralyho a dalších hrdinů druhého sledu odvádí svůj díl také centr druhé útočné řady David Krejčí.

„Matrix“

Jeho styl je specifický. Skoro by se chtělo říct až nenapodobitelný. Tenhle chlap nikam nespěchá, to poslední, co od něj můžete čekat, je, že by se v něčem unáhlil. S přihrávkou umí počkat do poslední milisekundy a pak ji narýsuje s geniální přesností. Má dokonalou schopnost zpomalit příliš rozvášněnou hru, vrátit jí klid a pořádek.

Jestli má někdo pocit, že tenhle kumšt ladí s věkem zkušeného borce, mýlí se. Už před vítězstvím ve Stanley Cupu v roce 2011 přirovnával Jack Edwards, televizní komentátor utkání Bruins, Krejčího schopnosti k Matrixu. Dokonce z toho termínu udělal na čas jeho přezdívku.

Mimořádnou rozvahou a perfektním krytím puku dokáže na pár vteřin úplně zpomalit dění kolem sebe a do vzniklé mezery umístit kotouč. Kdo letošní play off pozorně sleduje, vidí ve hře šternberského rodáka stejné prvky znovu a znovu.

Určitá nepředvídatelnost v něm byla odjakživa. „David je pohodový kluk. I když taky trochu nečitelný. Zvlášť pro ty, kdo ho neznají,“ hodnotil Krejčího už po jeho první sezóně v NHL Patrik Eliáš.

Letos si dokázal 73 body vyrovnat osobní maximum ze sezóny 2008-09. Naprosto nenápadně, tedy stylem sobě vlastním, sbíral bod za bodem. Na přesilovky chodí až jako druhý, v Bostonu jsou vytěžovanější útočníci. Za celou základní část měl jen čtyři tříbodové zápasy. Přispívá stylem, jakým hraje - rozvážně, ale vytrvale.

„Abych byl upřímný, myslím, že byl letos naším nejužitečnějším hráčem. Je skutečným katalyzátorem téhle party,“ vysekl Krejčímu po skončení základní části poklonu generální manažer Don Sweeney. „Nedostává se mu tolik pozornosti jako jiným. Byl ale velmi vyrovnaný od začátku do konce. Pokud jste si také všimli velkého pokroku Jakea DeBruska, David k němu významně pomohl. Drží pohromadě druhou lajnu.“

Sweeney se mimochodem v létě mocně ucházel o Johna Tavarese. Kdyby ho získal, spekulovalo se, že odejde právě Krejčí, jenž má nejvyšší stropovou zátěž mezi útočníky Bostonu nejvíc (7,25 mil. ročně). Nyní je asi stavitel Bruins rád, že všechno dopadlo, jak dopadlo. Právě Tavaresovo Toronto bylo první obětí Bostonu.

Tohle je jeho čas

Jak je zvykem, Krejčího výkony v play off neuvadly, spíš naopak. Po 15 pohárových utkáních má na kontě 12 bodů (4+8). Pouze devět hráčů bodovalo k úterku v bojích o Stanley Cup víc. V Bostonu je průběžně lepší jen patnáctibodový Brad Marchand. Charlie Coyle a David Pastrňák jsou shodně na 12 bodech (oba 6+6).

Dokonce i bostonský tisk vyzdvihl před startem vyřazovací části Krejčího výkony z této fáze sezóny. „Naše top lajna Bergeron, Marchand, Pastrňák bude hrát určitě důležitou roli, ale historie prokázala, že pokud se Bruins vydají na delší pochod, daří se jim tak, jak se daří Davidu Krejčímu.“

Jeho největší přednost přitom není v dirigování ofenzivy, ale v komplexnosti. Zatímco David Pastrňák stále hodně riskuje a po jeho kudrlinkách často uhání soupeř na Raskovu bránu v přečíslení, u staršího krajana takovéhle chyby neuvidíte. Schopnost přispět v útoku a současně odehrát vše nutné směrem dozadu na českém veteránovi opakovaně ocenil třeba Martin Nečas.

„Z českých hráčů se mi líbí nejvíce David Krejčí, je to všestranný centr,“ pověděl už v létě 2017 v rozhovoru pro Českou televizi elév Caroliny. Ve stejném duchu se pak vyjádřil také před začátkem této sezóny.

Podstatné pro hru Davida Krejčího bylo a je, že letos zůstal zdravý. „Tenhle rok byl v pořádku. Vyžadovalo to hodně sebeovládání. Zapracoval na stravě, zapracoval na tréninku. S věkem se vyvinul. Zaslouží si velké uznání za to, kam jsme se jako celá organizace dostali. Všichni víme, že svůj nejlepší hokej obvykle předvádí v play off,“ tleská Krejčímu Don Sweeney.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.