bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nepodceňuj Žraloka. San Jose Sharks ukazují, proč se s nimi musí počítat

6. března 2016, 12:52

Martin Schwarz

Po loňském nepostupu do play-off se pod manažerem Dougem Wilsonem začalo třást křeslo. Alespoň tedy dle názoru fanoušků San Jose Sharks, ti jej dávno odsoudili. Kdyby kalifornský tým nedokázal otevřít brány vyřazovacích bojů podruhé za sebou, sklidilo by jméno v zámořských médiích často skloňovaného muže další vlnu nevole. Jenže Wilson zatím v klidu posedává ve své kanceláři, jeho hokejová skládanka funguje velmi dobře a může stále překvapovat.

K největším otázkám u San Jose Sharks před vypuknutím ročníku 2015-2016 bezpochyby patřila brankářská pozice. Trejd Anttiho Niemiho do Dallasu a příchod nové jedničky Martina Jonese naznačil, že pod střechou SAP Center musí dojít ke změnám. Nikdo ovšem netušil, jak velkou oporou Jones ve skutečnosti bude. S hodnocením vytáhlého gólmana opatrně vyčkávali samotní sportovní novináři, kteří jej zprvu za zachránce nepovažovali.

Žebříček Pacifické divize ovšem napovídá, že vedení organizace Sharks zvolilo nejen správného lapače kotoučů, do karet mužstvu v tyrkysových trikotech začaly nahrávat také jiné okolnosti. V první části ročníku parta kolem Joe Thorntona strádala na domácím kluzišti, k výborným výkonům – oproti zbytku soutěže vysoce nadprůměrným - mimo vlastní halu nedokázala přidat radost před svým publikem. Ale to se brzy změnilo.

Jeden z trojice klubů NHL, jež vyznačuje geografická poloha ve státě Kalifornie, malinko zastiňují rivalové Anaheim Ducks. Příběh Kačerů o naprosté bídě na podzim a o obrovském vzrůstu v druhé polovině sezóny nejspíš připomínat nemusíme. Byť pozor, říká se, že tichá voda břehy mele. Označení tiché vody si zaslouží (alespoň v rámci Pacifické divize) právě Žraloci ze San Jose. Během toho, co Los Angeles obhajovalo zuby nehty první příčku a Anaheim bičoval k dokonalosti bravurní stíhací jízdu (tu završil sobotní výhrou nad Kings), Sharks takřka bez větších nervů hlídají pozice pro play-off.

Postupně z vyrovnaného divizního trháku odpadli Vancouver Canucks i Arizona Coyotes. Najednou tu máme rozdíl čtrnácti bodů mezi třetím a čtvrtým místem, přičemž pro San Jose není nereálný ani útok na příčky nejvyšší. Leč právě ty by se později mohly stát pro psychiku před rozhodující dobou roku svazujícími.

Že ofenzíva DeBoerova kádru stojí na dvojici Joe Thornton – Joe Pavelski asi tušíte, ale možná vás bude zajímat i statistika přesilovek, v nichž San Jose vykazuje jednu z nejlepších početních výhod v rámci NHL vůbec. K tomu přičtěte pohodovou formu českého útočníka Tomáš Hertla a již zmiňované výkony brankářské jedničky Jonese (dokázal vychytat už pět čistých kont). U čísel zůstaneme – Žraloky najdeme v okruhu mančaftů, jež střílejí nejvíce puků na klece soupeřů.

Na lámání chleba pochopitelně dojde až u příležitosti play-off, kde lze vytyčit hranici mezi úspěchem a neúspěchem. Jestli družinu z města počítačů a techniky něco dlouhodobě trápí, tak je to bezpochyby neustálé čekání na okušení atmosféry finále Stanley Cupu. Mohou něčeho podobného Sharks dosáhnout právě letos, tedy v době, kdy s nimi nikdo nepočítal?

Netušíme. Co ale víme jistě - vedení organizace hráčům důvěřuje, což naznačila přestupová uzávěrka, během níž nejvýraznější humbuk nastal kolem přísunu ostříleného brankáře Jamese Reimera a českého obránce Romana Poláka. Oba přišli z Toronta.

Samozřejmě, statistiky v dlouhodobé části jsou jedna věc a herní projev po jejím konci věc druhá. Vždyť kolikrát jsme byli svědky naprosto nečekaných propadáků favoritů hned v prvním kole vyřazovacích bojů. San Jose do play-off s nálepkou jasného lídra nepůjde, a to ani po případném vítězství v Pacifické divizi. Odborníci na Západní konferenci totiž stále budou sázet na jiné, za poslední roky mnohem oslavovanější „koně“.

Přesně toho potřebují Kaliforňané využít, leč se jim do cesty postaví několik nelehkých překážek. Trenér Peter DeBoer, brankář Martin Jones, produktivní útok a zbytečně nepřehnaná očekávání. Jsou tohle klíče Sharks k cestě za radostnými dny?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.