bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nepřítel jménem arbitráž, namířeno k ní má Palát i Mazanec

7. července 2017, 14:00

David Motloch

Nedohodli se na nové smlouvě, a tak je v létě čeká nepříjemnost zvaná arbitráž. Letos soudní řízení opět hrozí řadě hráčů a mnohdy jsou mezi nimi i dosti zajímavá jména. Z českého pohledu se jedná především o Ondřeje Paláta a Marka Mazance.

List hráčů, kteří zatím míří k arbitrážnímu slyšení, čítá 28 jmen. Najdeme mezi nimi i hráče, u kterých se podobný vývoj situace zrovna dvakrát nepředpokládal. Například takový Ondřej Palát může být právem rozzlobený. Kvůli řešení nové smlouvy vynechal květnové mistrovství světa, navíc se jeho Tampa letos překvapivě nepodívala do bojů o Stanley Cup.

Teď navíc rodák z Frýdku-Místku čelí hrozbě arbitráže. Celkem nepovedená sezóna, dalo by se říci. Každopádně podívejme se na celou věc také z druhého pohledu (klubového). Palátovi vypršela tříletá smlouva za celkových 10 milionů dolarů, z nichž si hned čtyři vydělal v posledním ročníku.

Krátce po podpisu svého posledního kontraktu zažil svou nejlepší sezónu. Šestadvacetiletý hokejista zaznamenal v 75 zápasech 63 bodů. Tento rekord doposud nejenže nepřekonal, ale výrazněji se k němu ani nepřiblížil. Vinu na tom nesou zdravotní potíže, kterými si Palát v posledních dvou letech prošel, i poněkud slabší forma. Nedá se tedy očekávat, že by někdejší účastník Světového poháru dostal nějak závratně přidáno.

Kromě Paláta i Mazanec s Tatarem

Z Čechů míří k arbitráži také brankář Marek Mazanec. Ten v odehrané sezóně přidal v NHL pouhé čtyři starty, většinu ročníku strávil na farmě v Milwaukee. Pětadvacetiletému gólmanovi vypršela roční dvoucestná smlouva a s novou to asi nebude vůbec žhavé.

Mazanec se sice přihlásil k arbitráži, ale Nashville jej umístil na listinu volných hráčů, tudíž lze předpokládat, že o jeho služby ztratil zájem.

Arbitráž se dost možná nevyhne ani slovenskému forvardovi Tomáši Tatarovi (Detroit). Ze zvučnějších jmen můžeme ještě vybrat příklady Viktora Arvidssona (Nashville), Tylera Johnsona (Tampa Bay), Mikaela Granlunda, Nina Niederreitera (oba Minnesota) či Miku Zibanejada (NY Rangers).

Jak to probíhá u soudu?

To soudní řízení je celé postavené tak trochu na hlavu, nicméně lepšího řešení se zatím nikdo ještě nedopátral. A tak i nadále platí, že pokud se obě strany na nové smlouvě nedokáží domluvit, zasáhnout musí pověřený soudce. Ten sice ví o hokeji většinou velký kulový, za to má však pravomoc určovat přesné podmínky a celkovou výši smlouvy.

Výsledného verdiktu nezávislý soudce dosáhne po podrobném vyslyšení obou stran. A jak už je u soudů zvykem, obě strany spolu nejednají zrovna v rukavičkách. Důvod je prostý: tým se domnívá, že by jeho hráč měl se svých požadavků poněkud slevit, protože není až tak skvělý, jak si o sobě nejspíš myslí. Hráč chce naopak dostat adekvátní částku a výši smlouvy, protože je přesvědčený, že právě on je ta nejdůležitější část mužstva, bez které by se jeho spoluhráči sesypali. 

Z 25 hráčů šel loni k arbitráži jediný

Všichni nejspíš tuší, že k utužování vzájemných vztahů arbitráž zrovna nepomáhá. Právě proto přichází na řadu až jako poslední možnost, když už není kam uhnout. Letos je soudní proces naplánován od 20. července do 4. srpna. Kolik hráčů z celkového seznamu na něj skutečně dorazí, je zatím ve hvězdách. Kluby se totiž do té doby mohou stále s hráči o nových smlouvách bavit.

Nutno podotknout, že ve většině případů nakonec zvítězí zdravý rozum. Stačí si vzít příklad z loňska. Tehdy mělo k arbitráži namířeno 25 hráčů, ale hned 24 z nich se nakonec se svými kluby dohodlo dříve. Výjimku tvořil pouze Tyson Barrie z Colorada. Letos už se s předstihem arbitráži vyhnul Alex Galchenyuk (Montreal) nebo Jesper Fast (NY Rangers). Přidají se k nim nakonec i čeští hokejisté?

Kompletní seznam hráčů mířících k arbitráži:
Arizona Coyotes: Jordan Martinook
Boston Bruins: Ryan Spooner
Buffalo Sabres: Robin Lehner, Nathan Beaulieu, Johan Larsson
Calgary Flames: Micheal Ferland
Colorado Avalanche: Matt Nieto
Detroit Red Wings: Tomáš Tatar
Edmonton Oilers: Joey LaLeggia
Los Angeles Kings: Kevin Gravel
Minnesota Wild: Mikael Granlund, Nino Niederreiter 
Nashville Predators: Viktor Arvidsson, Marek Mazanec, Austin Watson
New York Islanders: Calvin de Haan
New York Rangers: Mika Zibanejad
Ottawa Senators: Ryan Dzingel, Jean-Gabriel Pageau
Pittsburgh Penguins: Brian Dumoulin, Conor Sheary 
St. Louis Blues: Colton Parayko
Tampa Bay Lightning: Tyler Johnson, Ondřej Palát
Vancouver Canucks: Michael Chaput, Reid Boucher
Vegas Golden Knights: Nate Schmidt
Winnipeg Jets: Connor Hellebuyck

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.