bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nesmyslný krok Bostonu: Sweeney ztratil Subbana, pak litoval. Pro Vladaře dobrá zpráva

4. října 2017, 17:00

Robert Rampa

Dejte na zem tisícikorunu a modlete se, ať vám ji nikdo nesebere. Ať ji každý přejde s nezaujatým pohledem. Na podobném principu nejspíš přemýšlel generální manažer Bostonu, když umístil Malcolma Subbana na listinu nechtěných hráčů s plánem poslat jej do AHL. V novém klubu Vegas Golden Knights neváhali a Subbana pro sebe z listiny stáhli.

Co to o Vegas vypovídá? Chytrost a trpělivost, na Subbana se nemůže spěchat. Pro českého fanouška budiž příjemnou skutečností, že se tím Vladař posunul v hierarchii gólmanů na číslo čtyři.

Za Tuukkou Raskem o pozici dvojky bojovali tři gólmani, 25letý Zane McIntyre, 31letý Anton Chudobin a 23letý Malcolm Subban. A ačkoliv se loni Chudobin prokázal jako nekvalitní dvojka, souboj tří gólmanů s pochopením vyhrál. McIntyre je pro gólmana v nejlepších letech, avšak jeho zkušenosti s NHL říkají, že na ni nejspíš nemá. Subban na ni bude mít bez větších výkyvů za rok, za dva. Teď prostě z nedobrých možností vyhrála ta nejméně riskantní - Chudobin.

Sweeney na tiskové konferenci vypadal sklesle. Zda si uvědomuje svou neschopnost, nebo mu opravdu bylo líto ztráty, není jisté. V Bostonu je každopádně špatně nastavená filosofie. Klub usiluje o okamžitý úspěch na úkor budoucnosti. Stačilo dát Subbanovi šanci v 25 zápasech, zbytek by obstaral Rask a příští rok by Boston vstupoval do sezóny s kvalitní jedničkou i dvojkou.

„Křížil jsem všechny prsty, aby Malcolm listinou prošel bez povšimnutí. Ale byznys už je takový a my Malcolmovi přejeme úspěch. Pro nás to je ztráta,“ sváděl Sweeney situaci na byznys. „Jestli jsem překvapený? Malcolm o úroveň povýšil, nejsem překvapen. Vegas na něm může stavět do budoucna. Očividně budeme mít v AHL McIntyreho, ten loni v NHL zažil dobré zápasy. Daniel Vladař nejspíše dostane šanci v roli náhradníka. Alespoň se může on sám posunout ve vývoji. Celkově převládá zklamání, do Malcolma jsme vložili hodně, viděli jsme, jak roste,“ pronáší naprosto neuvěřitelná slova Sweeney.

Shrňme si to. Podle slov generálního manažera Malcolm kvalitativně povyrostl, není překvapen, že o něj měl nějaký klub zájem, přesto jej umístil na seznam volných hráčů a modlil se, aby prošel bez povšimnutí. To vše místo šance v NHL a víry v člověka, do kterého klub investoval mnohé. Mimo jiné celkovou 24. volbu draftu 2012, první kolo.

Výzva pro Vladaře, AHL jej posune k vysněnému cíli

Dvacetiletý Daniel Vladař přišel o první dva týdny kempu kvůli operaci levého zápěstí. „Viděl jsem Vladaře na nováčkovském kempu, zraněné zápěstí je vážně nešťastné,“ komentoval rodáka z Prahy kouč Bruce Cassidy. Za Providence Vladař loni nastoupil osmkrát, úspěšnost zákroků měl 92,1 procent, průměrně pustil 2,6 branek za zápas.

„Ani jsem neočekával, že si AHL zkusím. Když se ale v Bostonu zranil Chudobin, nahoru šel McIntyre a mně se uvolnilo místo v Providence. Párkrát jsem vyhrál, užíval jsem si šanci, kterou mi trenéři dali,“ říká Vladař. Na výjezdech dostal šanci bydlet právě s Malcolmem Subbanem. Lépe tak mohl pochopit, co obnáší být profesionálem. Poznal se i s McIntyremm. „Zano Insano byl v NCAA jedním z nejlepších gólmanů. Každý den tvrdě pracuje, proto dostal šanci v NHL,“ chválí svého konkurenta Vladař.

Sweeney Vladařovi věří. „Myslím, že je na AHL plně připraven. Chci, aby chytal co nejvíce. I proto možná půjde ještě do juniorky.“ Taková slova ovšem pronášel na adresu českého gólmana ještě před ztrátou Subbana. Nyní se plány mění, Vladař v roli dvojky v AHL určitě neodchytá tolik zápasů, kolik by mohl zvládnout v juniorské lize. Přesto věřme, že jej vyšší a kvalitnější AHL dospělých hokejistů připraví na NHL pečlivěji. Přece jenom bude víc na očích.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.