bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nespravedlivě opomíjení? Pět krádeží letošního draftu

6. července 2017, 13:00

Matěj Mayer

Vstupní draft proběhl před pár týdny a řada talentovaných mladíků v něm spojila své jméno s klubem NHL. Většina hráčů alespoň tuší, kdy bude vybraná, nebo je samotné draftování příjemně zaskočí. Najdou se ale i tací, kteří si navzdory předpokladům museli počkat pěkně dlouho. Minulost zná spoustu příběhů, kdy se hráči draftovaní v pozdních kolech stali hvězdami ligy. Renomovaný server thehockeywriters.com sestavil žebříček pěti hráčů, kteří by se mohli vypracovat podobně jako kdysi Brett Hull, Pavel Dacjuk, Dominik Hašek a další.

Ivan Čechovič (San Jose Sharks) – 7. kolo, 212. celkově

Ruské levé křídlo už pomalu definitivně ztrácelo naději a málem odešlo z draftu s nepořízenou. Po Ivanu Čechovičovi totiž následovalo už jen dalších pět jmen. Ve všech důležitých žebříčcích byl přitom řazen jako volba na konci druhého nebo začátku třetího kola. Trojce loňského CHL Import draftu tedy příliš nepomohlo, že opustila vlast a vydala se hrát kanadskou juniorku, aby ukázala svůj zájem o NHL.

Čechovič prožil skvělý ročník v Baie-Comeau Drakkar, kde s 59 body (26+33) v 60 zápasech ovládl klubové bodování i střeleckou tabulku. Zazářil také na mistrovství světa U18, kde byl nejproduktivnějším Rusem s devíti body (5+4) v sedmi duelech, a vešel se i do All-Star týmu turnaje. Jedná se o dynamické křídlo, které často skóruje a těží ze své skvělé rychlosti. San Jose by se tento výběr v sedmém kole mohl v budoucnu vyplatit.

Alexander Chmelevski (San Jose Sharks) – 6. kolo, 185. celkově

Druhé místo žebříčku jen dokládá skvělý skauting Žraloků, kteří v pozdních kolech „vyzobaly“ hned dva opomíjené talenty. Alexander Chmelevski je americký útočník pocházející z Kalifornie, kde se narodil ukrajinským rodičům. Během sezony v OHL zažil několik výkyvů, ale nakonec zaznamenal slušných 43 bodů (21+22) v 58 utkáních. Pozornost na sebe upoutal ale především svými výkony na Hlinkově memoriálu, kde s devíti body (4+5) ve čtyřech zápasech vyhrál bodování šampionátu.

Chmelevskiho propad na draftu byl způsoben tím, že se od něj v dresu Ottawy 67’s čekalo přece jen trochu více. Dostatkem talentu na to, aby se prosadil třeba až do NHL, však bezesporu disponuje. Opěvována je především jeho střela a také schopnost s lehkostí tvořit hru. Jakožto centr je úspěšný i na buly, zpochybňována je však jeho defenzivní činnost. Jeho výběr na draftu se předpokládal ve třetím kole.

Ostap Safin (Edmonton Oilers) – 4. kolo, 115. celkově

Sám český forvard očekával svůj draft v prvním či druhém kole, předpovědi ale vzaly za své a na řadu se dostal až ve čtvrtém kole. Ostap Safin byl dlouhodobě považován za velký talent letošního draftového ročníku, poslední sezona se mu ale příliš nepovedla. V juniorce Sparty Praha nesbíral ani bod na zápas a v áčku se mihl jen na chvíli. Slušně se prezentoval na Memoriálu Ivana Hlinky i na mistrovství světa U18, ale nikde nezazářil.

Rodák z Prahy, který má ruské rodiče, je ceněn zejména díky výjimečným ofenzivním schopnostem. Jedná se o urostlé pravé křídlo, které navzdory své výšce nemá problém s bruslením ani s ovládáním puku ve vysoké rychlosti. Kromě ofenzivy přitom nezapomíná bránit a nebojí se hrát do těla či padnout do rány soupeře. Až získá zkušenosti a dozraje, mohl by se prosadit do talentované sestavy Edmontonu.

Matthew Strome (Philadelphia Flyers) – 4. kolo, 106. celkově

Jméno Strome je v NHL známé. Aby ne, vždyť Matthewovi dva starší bratři Ryan a Dylan patřili do nejlepší pětky svých draftových ročníků. Pravdou však je, že oba se nevyvíjeli tak rychle, jak experti při jejich draftu předpovídali. I to mohlo hrát roli v tom, proč se kluby trochu ostýchaly vzít si nejmladšího z bratří. Matthew Strome se musel vyrovnat s očekáváním, že se stejně jako oni stane hvězdou OHL. To se mu ale úplně nepodařilo.

Přesto si nevedl špatně, protože 62 bodů (34+28) v 68 zápasech za celek Hamilton Bulldogs je dobrý výsledek, který stačil na vítězství v klubovém bodování. Jeho akcie hodně klesly po sledovaném Memoriálu Ivana Hlinky, kde si jako centr druhé kanadské řady připsal pouze jeden bod za gól. Jinak se ale jedná o dynamického hráče s excelentní střelou. Je urostlý a umí bránit, ale za slabinu je považováno jeho bruslení a akcelerace, což je uváděno jako důvod toho, proč se na draftu propadl.

Nikita Popugajev (New Jersey Devils) – 4. kolo, 98. celkově

Pětici draftových krádeží uzavírá ruský mladík, který má ve svých 18 letech za sebou už dvě sezony v kanadské WHL. Nikita Popugajev je ze všech zmiňovaných hráčů vůbec nejzajímavější. Rodák z Moskvy zářil při své první sezoně v lize, když v dresu Moose Jaw jako 16letý nováček zaznamenal v 70 utkáních 47 bodů (16+31). Rázem se o něm začalo mluvit jako o obrovském talentu, který nemine první kolo, či dokonce první desítka draftu 2017.

V uplynulé sezoně ho však potkal trejd v rámci WHL a v novém prostředí nedokázal navázat na své bodové tempo. Druhou polovinu ročníku měl dokonce tak špatnou, že se o něm začalo pochybovat a v draftových odhadech spadl do druhého kola. Popugajev měří 197 centimetrů, váží 93 kilo a je považován za přirozeného střelce, který se nebojí chodit do míst, kde to bolí. Jeho přínos pro tým však spočívá výhradně v bodové produkci, protože bránění nebo hra do těla mu moc neříkají. I tak je pro New Jersey bezpochyby skvělou volbou ve čtvrtém kole. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.