bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nestrašil se stěhuje! Detroitu vyfoukla českého mladíka Carolina

20. listopadu 2014, 19:04

Tomáš Zatloukal

Odvážný manévr se zapsáním Andreje Nestrašila na listinu nechráněných hráčů se Detroitu podle očekávání nevyplatil, 23letého útočníka si bezplatně stáhla Carolina. Nestrašil tak mění poprvé ve své zámořské kariéře působiště, v kabině Hurikánů se potká s dalším Čechem Jiřím Tlustým. Generální manažer Red Wings Ken Holland dobře věděl, o čem mluví, když označil umístění slibného forvarda na waiver list, za riskantní krok. Učinil jej kvůli tomu, aby uvolnil místo na soupisce pro Stephena Weisse.

Holland chtěl poslat kanadského veterána, jehož sráží jedno zranění za druhým, na farmu, aby se v trikotu Grand Rapids Griffins rozehrál. A jelikož byla detroitská soupiska plná (obsahovala 23 hráčů), musel nejprve získat manévrovací prostor zapsáním některého z nadějných mladíků na waiver list. Volba nakonec padla na Nestrašila, který se v posledních třech zápasech Rudých Křídel nevešel náročnému kouči Mikeu Babcockovi do základní sestavy. Nestrašil byl na 24 hodin k mání všem ostatním klubům NHL a předvídalo se, že nezůstane přehlédnut. Dokonce i Bob McKenzie, nejuznávanější hokejový novinář současnosti, psal, že je zvědavý, kde slávistický odchovanec skončí.

Před pár minutami mu odpověděla Carolina. Pražský rodák tedy míří z listiny nechráněných hráčů k Hurikánům, kde by mohl dostat místo v hlavním mužstvu. Má totiž velmi blízko k novému trenérovi. Bill Peters v minulé sezóně dělal asistenta Mikeu Babcockovi v Detroitu, Nestrašila tak dokonale zná a je dost pravděpodobné, že si jej sám vyžádal. Nestrašil opouští Red Wings po 13 odehraných zápasech, ve kterých zaznamenal dvě asistence a tři mínusy do tabulky pravdy. Babcock ještě včera českého útočníka chválil za vynikající krytí puku a spolehlivou defenzivní činnost, nyní si bude muset zvyknout na to, že Nestrašil bude proti jeho svěřencům stát coby rival z Východní konference.

"Sešívaný" forvard se může těšit, že od Peterse dostane dost prostoru, protože progresivní lodivod se nebojí míchat složením jednotlivých formací, pozornost zámořských médií na sebe strhl opakovaným posazením enigmatického Rusa Alexe Sjomina na tribunu. Ron Francis, GM Hurricanes, si Nestrašilův příchod pochvaluje: "Andrej je dobře rostlý mladý hráč, u kterého cítíme, že by mohl pomoci naší ofenzívě. Na farmě se stále zlepšoval a v minulé sezóně udělal u Grand Rapids velký krok kupředu." Francis má pochopitelně na mysli 30 kanadských bodů, jimiž se Nestrašil za Gryfy v ročníku 2013-14 blýskl. Nyní potřebuje ukázat, že umí pravidelně bodovat také na nejnáročnější scéně, v NHL.

Carolina si jej mohla dovolit angažovat z prostého důvodu: Nestrašil je díky jednoleté dvoucestné smlouvě velmi výhodným hokejistou, z platového stropu ročně ukrojí maximálně 550 tisíc dolarů. Nebyla ovšem jediným zájemcem o jeho služby, přednost dostala díky horšímu postavení v tabulce NHL. Detroitu po Nestrašilově odchodu zbývají v organizaci ještě čtyři Češi - brankář Petr Mrázek, obránce Richard Nedomlel a útočníci Martin Frk s Tomášem Noskem. Nestrašil si odbude debut v carolinských barvách nejspíše koncem týdne proti Coloradu Avalanche. U Hurikánů bude nosit na dresu patnáctku, místo čísla 49, se kterým hrával za Red Wings (je totiž obsazené Viktorem Raskem).

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.