bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nevěnujete mi dostatečnou pozornost, soudí Blake Wheeler. A má pravdu!

14. prosince 2019, 15:39

Jiří Sameš

Nejvíce podceňovaní muži v National Hockey League? Před startem sezony 2019-2020 vládli žebříčku, podle hlasování samotných hokejistů, útočníci Aleksander Barkov, Nicklas Bäckström. Opomenuto zde ale bylo třeba absolutně jméno útočníka Blakea Wheelera...

Blake Wheeler si už musel na nepozornost odborníků a příznivců NHL, co se své osoby týče, tak trochu zvyknout. 

Každou sezonu je největším tahounem Winnipeg Jets. Hraje na výborné úrovni a jeho výkony jsou velmi vyrovnané.

„Statistiky mám dobré pořád," řekl Wheeler tento týden Muratu Atesovi z webu The Athletic. 

„Z některých zápasů mám pocit, že jsem jim dominoval. A potom o mně nikdo nemluví. Nikdo mě nestaví do kategorie hokejistů, kam patřím," pokračoval.

„Samozřejmě, není to něco, co by mi kompletně zničilo den. Spoustě kluků je ale věnováno, nebo bylo věnováno, hodně pozornosti a moje výsledky jsou už dlouhou dobu dobré."

„Ani nevím, jak je to přesně dlouho, ale tři nebo čtyři hokejisté měli lepší statistiky než já. Byli považováni za budoucí členy Síně slávy a mému jménu na seznamu se lidé smáli," zmínil dále Wheeler.

„Říkal jsem si, že hraji slušně už dlouho a možná by mohli mít také trochu respektu," doplnil s úsměvem. 

Wheeler má pravdu a hokejovou veřejnost kritizuje oprávněně. 

Po několik let patří k vůbec nejlepším tvůrcům hry. Od sezony 2011-2012 má za 648 zápasů 399 asistencí, což je v tomto ohledu šestý nejlepší výkon.

V žádné sezoně přitom vyloženě "neulétl", ale každoročně je mezi nejlepšími nahrávači. Loni zde obsadil třetí místo (71 asistencí).

Průlomovou sezonou Wheelera bylo právě období 2011-2012, jeho premiéra v dresu Jets (pomineme-li samozřejmě kratičkou štaci s Atlanta Thrashers na konci předcházející sezony). 

V uvedeném období pokořil poprvé v kariéře 60 bodovou metu, za 80 zápasů tehdy zapsal celkem 64 kanadských bodů.

Co se bodů na utkání týče, začala se jeho čísla pravidelně zlepšovat. Poslední dvě sezony se dostal dokonce ve statistice přes jeden bod na zápas, když zapsal v obou případech celkem 91 kanadských bodů.

Bylo zmíněno, že Wheeler platí od sezony 2011-2012 za šestého nejlepšího nahrávače. V uvedeném období je jinak i osmým nejproduktivnějším hráčem (celkem 592 kanadských bodů).

Zajímavé navíc je, že pokud se zaměříme pouze na body při hře v plném počtu, patří Wheelerovi v produktivitě od několikrát zmiňované sezony páté místo (celkem 405 kanadských bodů). 

Ještě lepší výsledky má za období 2015 až 2019 (bez letošní sezony).

Zde je v produktivitě celkově na pátém místě, když ve 327 zápasech zapsal celkem 334 kanadských bodů. Lépe jsou na tom přitom pouze útočníci Patrick Kane, Nikita Kučerov, Connor McDavid, Sidney Crosby.

Pokud vám to stále nestačí, vězte, že od sezony 2015-2016, v tomto případě až dosud, je Wheeler druhým nejlepším nahrávačem (359 zápasů, 254 asistencí). Trumfuje ho jen Connor McDavid.

Pořád ještě málo?

Co se prvních nahrávek týče, Wheeler vládne od posledně zmiňovaného období celé NHL (118 asistencí). Pokročilé statistiky tady ani nejsou potřeba...

Blake Wheeler zkrátka patří mezi vůbec největší hvězdy, ať chcete, nebo ne.

Pochopitelně už není nejmladší, tudíž lze očekávat bodový pokles. V žádném případě jej ale nějak neodepisujme. 

V sezoně 2019-2020 odehrál zatím 32 zápasů, přičemž v nich vstřelil osm gólů a zapsal celkem 23 kanadských bodů.

Wheeler, třiatřicetiletý Američan, je díky Phoenix Coyotes pětkou Vstupního draftu NHL 2004. Letošní sezona je jeho dvanáctou v nejlepší hokejové lize. 

K dnešnímu dni odehrál 892 zápasů, v nichž vstřelil 250 gólů a zapsal celkem 719 kanadských bodů.

Hokejisté Winnipegu mají na svém kontě aktuálně dvě výhry z posledních třech zápasů, v tabulce Centrální divize jsou potom nyní na třetím místě (bilance 19-11-2).

Příští duel sehrají v neděli večer, kdy přivítají Philadelphia Flyers, a zahájí přitom sérii tří utkání doma po sobě.

Čtěte také:
Už i na Oilers padla deka. Hoří brankoviště a defenziva, zabrat musí i hvězdy

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.