bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nevěříš si? Střílej ještě častěji, radí Pastrňákovi bostonský prezident

20. srpna 2019, 14:00

Tomáš Zatloukal

Sám kdysi ohromil NHL, když za pouhých 44 zápasů nasázel 50 branek. Rychleji to stihl už jen slovutný mistr Wayne Gretzky. Současný prezident bostonských Bruins Cam Neely zkrátka ví, jak se střílí góly. Když na jaře sledoval v play off Davida Pastrňáka, počínání českého kanonýra se mu občas nelíbilo. Nechce ale jen tupě kritizovat, pro havířovského rodáka má radu i chválu.

Bolavý palec, důraz soupeřů, míchání sestavou.

Pastrňák se musel popasovat v letošních vyřazovacích bojích s ledasčím. Když se zadíváte na jeho čísla, získáte neochvějný dojem, že se třiadvacetiletý štírek se vším vypořádal tuze dobře.

Jenže jak praví klasik, statistiky jsou jako bikiny, mnohé napoví, ale neukáží všechno.

Byť byl populární "Pasta" s devíti trefami nejlepším střelcem Medvědů a v týmovém bodování skončil druhý za Bradem Marchandem, nevyvaroval se slabších výkonů a občas jste ho na ledě nepostřehli.

Pryč byla ta úchvatná dominance ze základní části, v níž za 66 mačů stihl 81 bodů. "Dělal jsem, co jsem mohl, ale naše lajna se nemohla v play off rozjet. Nepadalo nám to. Asi nám trošku spadlo sebevědomí," říkal Pastrňák novinářům na předávání Zlaté hokejky.

Na palec se nevymlouval. "Možná mě to trošku limitovalo, ale podívejte se na Zdena Cháru, ten hrál se zlomenou čelistí."

Větší potíží pro něj bylo to, že si po horších vystoupeních přestával věřit. Nevěděl, jak s tím bojovat. Mockrát se v takové situaci ještě neocitl. Zareagoval tak, jak se Neelymu nelíbilo. Přestal střílet, dokonce zcela vypustil ránu z voleje.

"Rozumím tomu, že vám může klesnout sebedůvěra. Nechápu ale, že kvůli tomu přestanete posílat puky na branku. Podle mého názoru by se měl hráč naopak snažit pálit ještě častěji. Ostatní pak půjdou po odražených kotoučích  a nakonec mohou z jedné šance vzniknout dvě," vysvětluje Neely svůj pohled.

Pastrňák řekl, že si na střelbu po pár neúspěších zkrátka nevěřil. Příště ale už bude vědět, že to přenecháváním puků spoluhráčům nevyřeší.

Sám vnímá letošní vyřazovací boje jako ohromnou školu do budoucna. A Neely přitaká.

"Má za sebou důležitou zkušenost. Poznal, že play off je s přibývajícími koly těžší a těžší. Když se na něj podívám, vidím, jak díky zkušenostem ze Stanley Cupu roste. A věřím, že se teď zase zlepší a posune kupředu," řekl pro NBC Sports.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.