bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nezapomínejte na Aha. Hvězda minulého týdne začala sbírat body a hlásí se o slovo

7. února 2017, 14:00

Michal Sedláček

Když se debatuje o kandidátech na vítěze Calder Trophy, zmiňují se hlavně jména jako Auston Matthews, Patrik Laine a Mitch Marner. V závěsu za nimi přichází ještě v úvahu Zach Werenski, nebo William Nylander. Tak tomu asi skutečně bude, ale jsou tu i další nováčci, na které by se nemělo zapomínat a zaslouží si prostor.

Jedním takovým je finský útočník Sebastian Aho. Tomu se minulý týden velmi dařilo. Útočník Caroliny si ve třech zápasech připsal čtyři góly a přidal jednu asistenci. Z toho dva góly byly vítězné a v zápase proti Philadelphii si devatenáctiletý hráč připsal svůj první hattrick v NHL. Canes navíc všechny tři utkání vyhráli. Nebylo tak divu, když včera NHL ohlásila tři hvězdy minulého týdne a na prvním místě byl právě finský nováček.

Aho byl na draftu 2015 vybrán ze 35. místa Carolinou a po svém úspěšném týdnu se nenápadně posunul na šesté místo produktivity nováčků NHL. Jen dva body za pátého Matthew Tkachuka. Rodák z Raumy si za 51 utkání připsal 16 branek a 15 gólových nahrávek. Je taky třetím nejlepším střelcem mezi nováčky. S takovými čísly má důležitou roli i mezi svými spoluhráči. Zlatý medailista z juniorského MS 2016 je třetím nejproduktivnějším hráčem Hurricanes a druhým nejlepším střelcem týmu.

Ze začátku sezony to ale tak slavné nebylo. V prvních třinácti duelech totiž byl bez vstřelené branky. Proto se o něm dlouho moc nemluvilo. Mezi mantinely se proháněla jednička a dvojka letošního draftu, kteří na sebe strhávají pozornost už jen svou přítomností. Když se jim navíc dařilo i bodově, neměl šanci si Aho výrazněji říct o pozornost. To se ale mění během posledních dvou měsíců. Za tuto dobu je totiž útočník Caroliny nejproduktivnějším mužem svého týmu. Od začátku prosince zaznamenal 13 branek a k tomu přidal 7 asistencí.

"Prvních dvacet zápasů pro mě bylo hodně těžkých."

"Skutečně začíná dělat velké pokroky v lize. Je extrémně soutěživý, je velmi chytrý a velmi talentovaný. Myslím, že budoucnost je pro naši organizaci skutečně světlá s takovým hráčem," chválil svého mladíka generální manažer Caroliny Ron Francis. "Je to úžasné," zářil Aho, když se dozvěděl, že byl zvolen nejlepším hráčem týdne. "Hráli jsme docela dobře s Jordom (Jordan Staal) a Lindym (Elias Lindholm). Rád hraji s těmito kluky. Hráli jsme dobře jako tým, zaznamenali jsme tři výhry v minulém týdnu. Byl to pro nás perfektní týden," nechal se slyšet finský mladík pro klubový web.

"Prvních dvacet zápasů, nebo tak nějak, pro mě bylo hodně těžkých. Hrál jsem dobře, ale nedával jsem góly," vzpomínala na začátek sezony hvězda uplynulého týdne. "Bylo tam několik věcí, které jsem se musel hraním naučit. Je to všechno o důvěře. Když odehraje více zápasů, dáte více gólů a připíšete si více bodů. Tím získáte větší důvěru a získáte lehkost," vysvětluje Aho svou bodovou průtrž.

Přechod do NHL bývá pro nováčky těžký. Především pokud jste z Evropy a přicházíte do Ameriky. Aklimatizace chvíli trvá. Než poznáte nové prostředí, vypořádáte se se změnou velikosti kluziště a zvykneme na spoluhráče, co nemluví vaší řečí. Aho měl naštěstí k dispozici finského parťáka Teuvo Teräväinena, ale rozumí si i ostatními spoluhráči. "Všichni kluci jsou fajn, takže je pro mě snadné být s nimi v kabině," svěřuje se devatenáctiletý mladík.

Hurricanes vlastní větší množství slibných mladíků a po těžkém začátku do sezony se drží na dohled od play-off. Na Flyers, kteří drží divokou kartu, mají Canes k dobru tři zápasy. Je pravdou, že jejich šance na postup není zrovna vysoká, ale pokud by si Aho udržel po zbytek sezony současnou formu, mohla by Carolina o play-off ještě zabojovat. Zatím zůstává ve hře a to z velké části právě díky finskému talentu. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.