bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nezvaný host. Miller vyloupil stadiony soupeřů a blýskl se rekordem v neprůstřelnosti

20. ledna 2015, 13:00

Tomáš Zatloukal

Tři zápasy mimo domácí led, tři vítězství a jediná inkasovaná branka. Bilance Vancouveru z tripu, který zahrnoval zastávky ve Philadelphii, v Carolině a na Floridě, je vskutku impozantní. Velkou zásluhu na bodové sklizni má americký gólman Ryan Miller, právě on nechyběl ani jednou mezi třemi tyčemi a dlouhých 200 minut a 45 sekund vydržel nepřekonán. Nejsladší byl dnešní triumf, Miller sice přišel o svou neprůstřelnost, nicméně pomohl Canucks ke skalpu jejich bývalého kapitána Roberta Luonga.

Miller se po mizerné štaci v St. Louis, kde mu ke štěstí nepomohla ani haškovská 39 na zádech, vrací mezi ligovou elitu. Ostatně zažívá podobnou renesanci jako Luongo. Ačkoliv jej po bídném play-off, kdy Bluesmanům nepomohl ani přes první kolo, kdekdo odepisoval, ve Vancouveru se vášnivý kytarista rychle dostal do parádní fazóny. Posledními představeními ale předčil všechna očekávání, zase jednou totiž přepisoval historické tabulky.

Dva po sobě jdoucí shutouty na ledě protivníků udržel poprvé od přelomu února a března 2012, kdy ještě v buffalském dresu zabetonoval svou klec před útočnými výpady Anaheimu Ducks a San Jose Sharks. O jak výjimečný počin šlo, dokumentují statistici ESPN následujícím faktem: za posledních šest sezón se žádnému jinému brankáři dvě nuly za sebou venku udržet nepodařilo! K Millerovi se tak hodí anglický výraz "road warrior", volně přeloženo "dobyvatel".

Nebo také poetičtěji "nezvaný host".  Nejprve si vyšlápl na Letce (4:0), poté zkrotil Hurikány (3:0). Rodák z East Lansingu měl pokaždé práce více než dost, čelil 30, respektive 28 střelám. Všechny zlikvidoval, byť mu pomohla i přízeň paní Štěstěny. "Vyjel jsem z branky, abych odehrál kotouč, ale byl pomalejší, než jsem čekal. Měl jsem velkou kliku, že mi neprojel do sítě," popisoval jednu z horkých chvilek populární "Millsy", jehož bratr Drew hraje za Detroit Red Wings .

Mimochodem, dvě čistá konta na kluzištích soupeřů v řadě zaznamenal jako první gólman v historii Canucks! O to třetí připravil stříbrného medailistu z olympijských her ve Vancouveru Brandon Pirri. Krátce před koncem dnešního mače vstřelil kontaktní gól na 2:1. To ovšem bylo ze strany Panterů vše. Miller jim více nedovolil. "Bylo fajn, když má série trvala, ale nejdůležitější je, že máme další dva body," řekl o konci své rekordní neprůstřelnosti.

200 minut bez puku za zády? To už se sluší smeknout. Stejně jako před dalším bonbónkem od statistiků ESPN. Miller je druhým brankářem ve vancouverských dějinách, který se blýskl třemi venkovními triumfy v řadě, aniž by jedinkrát inkasoval více než jednou. Tušíte správně, že navázal na kousek svého předchůdce Luonga a to konkrétně z ledna 2007, kdy si "Strombone" smlsl na kanadském triu Toronto Maple Leafs, Ottawa Senators a Montreal Canadiens.

Závěrem malé upozornění pro protivníky Kosatek: trip ještě nekončí, Miller se již chystá na Tampu Bay Lightning. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.