bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

NHL bez trucujících Finů. Puljujärvi s Honkou prošvihli termín, za oceán se nevrátí

2. prosince 2019, 10:00

Tomáš Zatloukal

Oba jsou z Finska, spojuje je také mládí, talent a báječné bruslení. Jesse Puljujärvi s Juliusem Honkou se měli stát dalšími z nastupujících hvězd Suomi. Jenže oba si postavili hlavu a snaží si na svých klubech v NHL vynutit výměnu. Tak vehementně, že odešli hrát domů do Finska s tím, že za Edmonton, respektive Dallas, už víckrát nastoupit nechtějí.

NHL bude v sezoně 2019/2020 bez nich.

Honka s Puljujärvim nenašli do 1. prosince společnou řeč se Stars, potažmo Oilers, a neuzavřeli do mezního data nové smlouvy. A bez té, jak známo, v kanadsko-americké soutěži hrát nemohou.

Neopakuje se tak loňský scénář, kdy "za pět minut dvanáct" podepsal William Nylander s torontskými Maple Leafs. U něj ovšem byla situace přece jen jiná, dál chtěl v tradičním celku pokračovat, jen toužil po co nejlepších podmínkách.

To Honka s Puljujärvim svou budoucnost vidí jinde než v parném Texasu a mrazivé Albertě. A jsou si svou představou natolik jistí, že klidně obětovali tento ročník a zůstanou v Evropě.

Oba působí doma, ve finské Liize. V zemi tisíce jezer pookřál především Puljujärvi, urostlý borec sbírá za oulunský Kärpät téměř bod na zápas a opakovaně se blýskl náramnými akcemi. Honka tolik nevyniká, ale ani on nestrádá. Za Jyväskylä bodoval v 15 startech šestkrát.

Puljujärviho výkonnost pochopitelně vzbudila v zámoří značnou pozornost, nicméně nikdo nepředložil edmontonskému Kenu Hollandovi dostatečně lákavou nabídku.

A generální manažer Olejářů se dopředu nechal slyšet, že jednadvacetiletého útočníka nevymění pod cenou. Nemá k tomu zásadní důvod, protože Puljujärvi si i díky současné hře drží vizitku velmi slibného hráče.

Ideální scénář měl Holland jistě vymyšlený jinak - přesvědčit Puljujärviho, aby to zkusil pod novým koučem Davem Tippettem a pomohl zkvalitnit další formace za tou McDavidovou. Jenže uslyšel: "Kouč je sice jiný, ale tým zůstal prakticky nezměněný."

A čtyřka draftu 2016 v něm pro sebe místo neviděla.

Nikam nespěchají ani v Dallasu. GM Jim Nill by sice jistě byl raději, kdyby Honka válel v dresu Hvězd a naplnil svůj potenciál, nicméně defenzíva funguje výborně i bez něj a praváků má dostatek.

Třiadvacetiletý bek by mohl někde jinde rozkvést. Má výtečný přehled a báječnou rozehrávku, potřebuje ovšem důvěru trenéra a poměrně silnou pozici. Zda si ji v NHL vybojuje, se dozvíme nejdříve v sezoně 2020/2021.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.