bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

NHL v číslech: Hedman opět potvrzuje, že je jeden z nejlepších beků NHL

11. září 2020, 8:00

Adam Papoušek

Tampa Bay je jedním z posledních čtyř týmů, jenž stále mají možnost získat Stanleyův pohár v letošním play-off. Lightning se pak mohou opírat nejen o skvělé výkony Braydena Pointa či Nikity Kučerova, ale také především o Victora Hedmana.

Švédský zadák, který v prosinci oslaví své kulaté třicáté narozeniny, byl draftován v roce 2009 hned z celkového druhého místa. Svůj obrovský potenciál se mu však začalo dařit naplňovat až v jeho páté sezoně v NHL, tedy 2013/14.

Od té doby se zařadil mezi nejužší skupinku elitních obránců celé NHL. Jak moc skvělým obráncem je, se mu daří potvrzovat i v právě probíhajících vyřazovacích bojích.

Dominance

Když je Victor Hedman na ledě, očekávejte dominanci Blesků po téměř celé jeho střídání. Jak v 'Corsi', tak i v podílu očekávaných vstřelených gólů se jeho hodnoty blíží hned ke 60 procentům.

Co se týče samotných vstřelených gólů při hře 5 na 5, Tampa Bay se švédským bekem skórovala hned šestnáctkrát, zatímco inkasovala pouhé tři branky.

Skutečná dominance a potvrzení toho, že Hedman už pár let patří mezi tři nejlepší zadáky na celém světě.

K tomu všemu se mu podařilo v dosavadních 15 duelech přidat hned 13 bodů za 7 branek (individuální rekord v play-off) a 6 asistencí.

Vynikající vliv na spoluhráče

Jak už to u nejlepších hráčů bývá, tak samozřejmě i o Victoru Hedmanovi můžeme s naprostou jistotou říci, že dělá své parťáky ještě lepšími.

A to především do defenzívy, kde vykazuje jednu z nejlepších hodnot v relativních statistikách vůči spoluhráčům.

* Karta byla aktualizována naposledy před prvním utkáním proti Islanders.

Hedmanův skvělý vliv na spoluhráče je důsledkem nejen jeho výborného bránění, vynikající poziční hry, ale také velmi nadstandardní práci s pukem.

Pouze šest procent jiných hokejistů, kteří v letošních vyřazovacích bojích odehráli alespoň 50 minut při hře pět proti pěti, vyprodukovalo více úspěšných výstupů z defenzivní zóny za 60 minuty hry než Victor Hedman.

Další obrovskou předností rodáka z Örnsköldsviku je hra v ofenzivní třetině kluziště, kde je jedním z nejčastěji střílejících beků a zároveň připravuje velké množství střel pro své spoluhráče.

Pokud Tampa Bay letos skutečně získá Stanley Cup po 16 letech, Victor Hedman na něm bude mít vskutku velké zásluhy. Společně s Braydenem Pointem a Nikitou Kučerovem je v těchto vyřazovacích bojích nejlepším hráčem Blesků.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.