bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

NHL v číslech: Já ještě nepatřím do starého železa! Kteří veteráni prožívají letos nejlepší sezonu?

21. března 2019, 16:30

David Sokol

Hokej je sport nesmírně rychlý a vyžaduje od hráčů maximální fyzickou připravenost, s přibývajícím věkem tedy prudce vzrůstá náročnost udržení se na nejvyšší úrovní. Přesto se však několik hokejistů vzepře matce Přírodě a i po dosažení 35 let patří mezi elitu. Kdo jsou těmito vzbouřenci letos?

Útočník - Joe Thornton (San Jose Sharks)

Nyní už exvousatá legenda světového hokeje a jednička draftu z dob, kdy mnoho z vás ještě nebylo na světě, to perfektně vystihuje Joea Thorntona. Ačkoliv si letos kroutí v nejlepší hokejové soutěži planety již neuvěřitelnou 22. sezonu, stále svými výkony patří přinejmenším do ligového nadprůměru, a to je ještě potřeba říci, že útočníci-veteráni mají ze všech pozic boj s mladíky patrně nejtěžší.

Jumbo Joe je se 44 body za šestnáct branek a 28 asistencí v 64 zápasech nejen nejproduktivnějším útočníkem nad 35 let v celé NHL, ale má také našlápnuto na svou na body nejbohatší sezonu za poslední tři roky. V přepočtu na 60 minut hry v plných silách na obou stranách si připočte přesně dva bodové úspěchy, díky čemuž mu patří druhé místo mezi veterány, jen o 0,03 bodu za Jasonem Pominvillem z Buffala.

Tady se také ukazuje ona náročnost udržení kroku s mladšími hráči, jelikož při započtení všech hráčů stačí tento výkon Thorntonovi až na 99. pozici. Lépe si však vede při započtení bodového průměru při přesilovkách, za šedesát minut hry v početní převaze nastřádá 5,38 bodu, nejvíce mezi veterány a 53. nejvyšší číslo v celkovém pořadí NHL. 

A kde ukazuje olympijský vítěz své zkušenosti nejvíce, to je střelba. Hned 16,95 % všech střel na branku v podání tohoto děvetatřicetiletého forvarda totiž zapluje za brankáře, jen čtrnáct dalších hokejistů se dokázalo dostat přes tuto hodnotu. Navíc výborně zvládá i hlavní disciplínu všech centrů - buly, těch dokáže vyhrát celých 54,51 %.

Obránce - Mark Giordano (Calgary Flames)

V pětatřiceti letech by nemělo být fyzicky možné trhat osobní rekordy. Jedna statistická studie provedená před pěti lety ukázala, že ve věku 35 let hráči, pro účely studie tedy přesněji řečeno útočníci, ovšem u obránců nemá stárnutí o tolik menší vliv, průměrně sbírají pouze 60 % bodů ze své nejlepší sezony. Jenže všem těmto konvencím se vzepřel kapitán Calgary Flames Mark Giordano, který právě v polovině svého "třicátnictví" prožívá nejproduktivnější rok své kariéry!

Aktuálně má na kontě 68 bodů (14+54) získaných během 71 utkání, díky čemuž je nejen nejproduktivnějším veteránem celé soutěže, ale také druhým bodově nejúspěšnějším zadákem ligy bez ohledu na věk s pouze sedmibodovou ztrátou na populárního Žraloka Brenta Burnse. Z toho získal 35 zářezů za hry 5 na 5 a po zohlednění odehraného času vybojuje stříbro mezi beky i díky 1,72 bodu za průměrnou šedesátiminutovku.

Co je základem úspěchu obránce, jenž překvapivě nikdy neprošel draftem? Nebojácnost při střelbě. Za výše zmíněných početních i časových podmínek se k ráně odhodlá ve 14,92 případu, což znamená, že je sedmým nejčastěji pálícím zadákem soutěže. Giordano však je kvalitním bekem po všech frontách, to se projevuje na patnáctém nejlepším poměru gólů pro a proti ze všech ligových defenzivních mužů - 58,75 %. Tato hodnota je navíc o 3,71 % lepší, než kolik by podle předpokladů měl rodák z Toronta dosahovat.

To vše znamená jediné - Mark Giordano by za žádných okolností neměl chybět mezi trojicí finalistů bojujících o Norris Trophy pro nejlepšího obránce NHL.

Brankář - Pekka Rinne (Nashville Predators)

Gólmani obecně dozrávají mnohem později než jejich kolegové na jiných pozicích, zato však vydrží na nejvyšší úrovni o to déle, mnohdy navíc patří mezi elitní pětku brankářů v NHL. Ani letos tomu není jinak, byť maskovaných mužů po pětatřicítce už mezi nejužší špičkou tolik nenajdeme. Vlajku veteránů nejvýše drží jednička Nashvillu Predators Pekka Rinne.

Finský čahoun obléká dres klubu z centra country již třináctým rokem a tuto sezonu zatím obohacuje celkovou 91,46% úspěšnost zásahů, až dvanáctou nejlepší mezi všemi hlavními brankáři soutěže. Ovšem po započítání výsledků pouze při hře 5 na 5, vylepší se Rinneho úspěšnost hned na 92,88 % a rodák z městečka Kempele ležícího na dohled od Oulu poskočí v žebříčku jedniček NHL na devátou příčku.

Tím však postup pořadím nekončí, když zohledníme náročnost střel, kterým musel celoživotní Predátor čelit, zjistíme, že se tento šestatřicetiletý gólman překonává o fantastických 0,85 %, čtvrté nejvyšší číslo v soutěži.

To znamená, že do této chvíle zachránil svému týmu už 10,33 inkasování za plné početní situace oproti tomu, kdyby v nashvillském brankovišti stál průměrný ligový brankář, neboli 0,27 každých šedesát minut, což jej řadí na slušnou osmou příčku v přehledu primárních gólmanů. To pak není moc divu, že Rinne dokázal v dosavadním průběhu sezony již čtyřikrát zcela zavřít svou svatyni.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.