bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

NHL v číslech: Když je krást legální aneb hráči, kteří nejčastěji berou puk soupeři

25. března 2019, 17:00

David Sokol

Schopnost krást soupeřům kotouče je jednou z klíčových specializací všech defenzivních hráčů, ovšem i nějací ostrostřelci dokáží přivádět své soky k zoufalství. Kdo v NHL nejvíce připomíná propracovanou past na kusy gumy?

NHL jako duch ohrožuje psanec z Nevady, král všech lapků, mistr v kradení puků. Ať se totiž zaměříte na jakoukoliv statistiku odebírání kotoučů soupeři, vždy se na nejvyšší pozici octne Mark Stone. Akvizice Vegas z období kolem uzávěrky přestupů si místo v hlavním městě pouště nezískala náhodou, vždyť k dnešnímu dni má na svědomí již 114 krádeží puku.

No aby se taky ještě nesnažil, když dosud stihl přijít o 56 kotoučů, neboli o 2,35 za průměrnou šedesátiminutovku hry 5 na 5. To jej řadí až na 396. příčku mezi 571 hráči, kteří letos odehráli alespoň 500 minut, jinými slovy až do nejhorší třetiny soutěže.

Ale zpět k pozitivnímu. Jako jediný hráč se Stone dostal nad hranici stovky "takeaways" a na druhého Aleksandera Barkova má náskok 18 odebrání. Z toho celých 95 stihl zvládnout za stavu 5 na 5 a i zde se drží jednoznačně ve vedení, nejblíže se mu totiž dokáže přiblížit Connor McDavid, toho času se 79 soupeři sebranými kotouči na kontě. 

A když zohledníme odehraný čas, ukáže se dominance rodáka z Winnipegu ještě výrazněji. Vždyť za 60 minut hry připraví soupeře o ohromných 4,87 kotouče, což je o celých 1,38 vyšší hodnota, než jakou se pyšní druhý v pořadí - Filip Forsberg.

Švédský kanonýr je mimochodem perfektním důkazem důležitosti přepočtu na čas na ledě, jelikož v celkovém pořadí se se 62 odebrání nachází až na počátku třetí desítky. Elitní trojku pak doplňuje novopečený kapitán Panthers Aleksander Barkov s 3,42 sebraným toušem za průměrnou šedesátiminutovku.

Ale jak vypadá žebříček za plných sil na obou stranách? I ve statisticky méně rušivém prostředí naprosto září někdejší až 178. volba v draftu 2010, na 5,31 získaného puku za daný časový úsek ani zdaleka nikdo nestačí. Ani spoluhráč nejplacenějšího hráče Golden Knights Alex Tuch, jenž se s hodnotou 4,01 drží hned za svým kolegou z města hazardu. Třetí pozici pak tentokrát Barkovovi sebere Connor McDavid, tomu bronzový úspěch vynáší 3,81 odebrání za 60 minut za stavu 5 na 5, o 0,11 více, než čím se může pyšnit právě bramborový Fin.

Zajímavé je, že ani v jednom žebříčku v elitní desítce nenajdeme žádného obránce, byť v nepřepočteném stavu se mezi elitou nějaký ten zadák drží. V celkovém počtu "takeaways" za všech situací se na pátém, šestém a osmém místě seřadila trojice Jaccob SlavinShea TheodoreBrent Burns s 81, 75, respektive 74 odebrání kotouče

Stejný trojlístek pak hájí čest beků i za stavu pět na pět, byť v jiném pořadí. Díky 64 sebraným pukům si ještě o jednu příčku polepší mladý Američan ve službách Caroliny, naopak o jednu pozici níže, na místo sedmé, se dostane Shea Theodore. "Chewbacca" pak uzavře díky 57 odebrání elitní desítku celoligového pořadí.

Ovšem po zohlednění odehraného času se tato trojice propadne tabulkou rychleji než zdraví Ricka DiPietra. Za všech situací se zadáci zásluhou třiadvacetiletého člena Zlatých rytířů ještě jakž takž drží, Shea Theodore totiž s 3,03 získaného puku za 60 minut na čtrnácté příčce. Avšak za stavu 5 na 5 vypadnou beci i ze druhé desítky, nejčastěji loupící obránce Erik Karlsson s hodnotou 2,97 totiž obsazuje až 21. pozici.

Nicméně obránci si mohou oproti českým hokejistům ještě v klidu pískat, chcete-li totiž najít nejčastěji loupícího krajánka, musíte se podívat až na chvost šesté desítky pořadí. Právě na 60. místě se totiž nachází další člen nejmladšího týmu NHL Tomáš Nosek, tomu takové umístění vyneslo 2,40 odebrání kotouče za průměrnou šedesátiminutovku. A po započítání pouze výkonů za plné početní situace se pardubický odchovanec propadne ještě o dvě pozice níže, to způsobuje hodnota 2,51 u jeho jména.

TOP 10 hráčů podle množství sebraných puků soupeři za 60 minut (5 na 5):

1. Mark Stone (Vegas Golden Knights) - 5,31
2. Alex Tuch (Vegas Golden Knights) - 4,01
3. Connor McDavid (Edmonton Oilers) - 3,81
4. Aleksander Barkov (Florida Panthers) - 3,70
5. Nick Schmaltz (Arizona Coyotes) - 3,60
6. Filip Forsberg (Nashville Predators) - 3,53
7. Jevgenij Malkin (Pittsburgh Penguins) - 3,45
8. Ryan O'Reilly (St. Louis Blues) - 3,44
9. Sean Monahan (Calgary Flames) - 3,27
10. Vincent Trocheck (Florida Panthers) - 3,21
...
62. Tomáš Nosek (Vegas Golden Knights) - 2,51

Pozn.: min. 500 odehraných minut.

TOP 10 hráčů podle množství sebraných puků soupeři za 60 minut (celkem):

1. Mark Stone (Vegas Golden Knights) - 4,87
2. Filip Forsberg (Nashville Predators) - 3,49
3. Aleksander Barkov (Florida Panthers) - 3,42
4. Joel Armia (Montreal Canadiens) - 3,32
5. Alex Tuch (Vegas Golden Knights) - 3,31
6. Ryan O'Reilly (St. Louis Blues) - 3,31
7. Connor McDavid (Edmonton Oilers) - 3,23
8. Mikael Backlund (Calgary Flames) - 3,12
9. Rocco Grimaldi (Nashville Predators) - 3,11
10. Vincent Trocheck (Florida Panthers) - 3,07
...
60. Tomáš Nosek (Vegas Golden Knights) - 2,40

Pozn.: min. 500 odehraných minut.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.