bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

NHL v číslech: Penguins podpisem Marina udělali skvělý tah

8. ledna 2021, 2:42

Adam Papoušek

Pittsburgh 3. ledna oznámil, že se dohodl s Johnem Marinem na prodloužení kontraktu až do léta 2027. Leckdo zůstal v údivu, že se Penguins rozhodli podepsat mladého beka, který má za sebou pouze jeden ročník v NHL, na tak dlouhou dobu.

Třiadvacetiletého zadáka, jenž byl draftovaný v roce 2015 až ze 154. místa týmem Edmonton Oilers, získali Penguins v létě 2019 za podmíněnou volbu v 6. kole draftu 2021. Ta byla naplněna, tudíž Olejáři onen výběr už vlastní.

Na druhou stranu je třeba zmínit, že John Marino údajně odmítal podepsat nováčkovský kontrakt s Edmontonem, což právě vyústilo v jeho výměnu.

A Pittsburgh téměř zadarmo získal obrovský poklad.

Vynikající defenzíva

John Marino se ihned v první sezoně chopil šance a v průběhu loňské sezony se zařadil mezi nejdůležitější zadáky Penguins.

Zatímco ze začátku sezony byl rád, když si na ledě odbruslil alespoň 12 minut při hře pět proti pěti, jeho průměr se díky zvyšující důvěře dostal až na více než 16 minut. K tomu patřil také mezi nejvyužívanější zadáky Penguins na oslabení.

Není divu.

Marino se v našem žebříčku loňské sezony umístil mezi nejlepší pěticí defenzivních obránců sezony. Ano, až tak skvělé výkony předváděl směrem do defenzívy.

Měl také vynikající vliv na své spoluhráče, především pak své parťáky v obraně, které dělal pravidelně lepšími a Pittsburgh s Marinem na ledě své soupeře pravidelně přehrával.

Na oslabení vykazoval lepší čísla než 77 % jiných obránců v celé NHL.

Moderní bek

V posledních dnech možná slýcháme slovo "moderní bek" (i díky v souvislosti s nedávno odehraným MSJ) až příliš často, ovšem John Marino je další mladík ze zámoří, který ukazuje, jak by měl dnes vypadat defenzivní moderní obránce.

Ve výše uvedeném obrázku můžete vidět, jak si americký zadák počínal při hře s pukem mezi všemi obránci NHL v uplynulém ročníku.

Za zmínku stojí nejen velmi dobré výstupy z pásma s pukem na hokejce nebo přihrávkou ('Possession Exits'), ale také efektivní pasy na spoluhráče, které znamenaly vstup do ofenzivní třetiny kluziště ('Entry Passes') či samotné přihrávky spoluhráčům na střelu.

Závěr

Marino je (další) ukázkou toho, že dnešní defenzivní bek už musí umět hrát i s pukem, pokud se chce výrazněji prosadit v NHL. A to celou dobu hovoříme o chlapíkovi se 185 cm a 82 kg. Tedy o žádném obrovi.

Penguins si očividně jeho schopností jsou velmi dobře vědomi, což je důkazem toho, že s ním co nejdříve uzavřeli dlouhodobý kontrakt za "pouhých" 4,4 milionů dolarů ročně.

Pokud rodáka z Massachusettsu nepotká v kariéře žádné vážnější zranění, je už nyní téměř jasné, že tento kontrakt se vyplatí. A to i v případě, že by Marino své výkony už nijak nevylepšil a hrál na úrovni z minulé sezony.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.