bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

NHL v číslech: Z toho kluka něco bude! Tři mladíci na největším vzestupu

18. března 2019, 17:00

David Sokol

Mladí hokejisté jsou hlavními tvůrci radostných překvapení v NHL, mnohdy se totiž hráč během jedné mezisezony posune z farmy mezi klíčové články hlavního týmu. Komu z hráčů do 23 let se letos povedl vzestup mezi elitu nejlépe?

Útočník - Dylan Strome (Chicago Blackhawks)

Akvizice Chicaga z konce loňského listopadu Dylan Strome je naprosto perfektním příkladem toho, jak obrovský efekt může mít na výkonnost hráče změna týmu. Trojka draftu z roku 2015 odehrála před letošní sezonou v NHL pouhých 28 utkání s tím, že loni už coby senior strávil rovných padesát zápasů z jeho celkových 71 na farmě v Tucsonu. Letos už sice naskakoval v NHL pravidelně a do AHL se už nepodíval, nicméně jeho působení v Glendale ani zdaleka nenaplňovala očekávání hráče, který byl kdysi draftovaný hned za McDavidem a Eichelem.

Během dvou desítek duelů totiž zvládl vsítit pouze tři branky a další tři nahrát, což je ještě horší počin, než jaký zvládl o rok dříve, kdy za 21 zápasů dosáhl na čtyři góly a pět asistencí. V přepočtu na 60 odehraných minut při stavu pět na pět to tehdy vycházelo na jen 1,28 bodu s tím, že navíc zaostal za předpoklady o 0,88 střeleckého úspěchu. Ono ani nebylo moc divu, když pouze 12,00 % svých střel na branku skutečně protlačil až za brankovou čáru.

Po přestupu k jezeru Michigan ale vyletěl o několik úrovní nahoru a po dlouhé době se přestaly ozývat hlasy, že Strome bude ukázkový "bust". Během 47 utkání totiž obohatil své konto o fantastických 44 bodů (14+30) a po zohlednění odehraného času za plných sil se díky 2,86 bodu/60 mocně vyhoupl na osmé místo v soutěži, nad například Connora McDavida nebo Patricka Kanea.

Zlepšení jeho střelecké úspěšnosti na 16,67 % pak také znamená, že oproti odhadům nastřílel už o 4,09 branky více. Rodák z Missisaugy se konečně dokázal chytit a jeho budoucnost se naladila do podstatně růžovějších odstánů.

Obránce - Anthony DeAngelo (New York Rangers)

Klub z Manhattanu zahájil s příchodem loňské uzávěrky přestupů masivní přestavbu, za poslední rok a kousek se zbavil s výjimkou Henrika Lundqvista a Miky Zibanejada v podstatě všech hlavních hvězd týmu. Tento krok otevřel mnoha mladým prospektům dveře do NHL a jedním z nich měl být i aktuálně třiadvacetiletý obránce Anthony DeAngelo.

Jenže chyba lávky, ačkoliv se rodák z městečka Sewell ve státě New Jersey objevil ve 32 zápasech, neboli ve většině druhé poloviny sezony, nasbíral během této štace pouhých osm asistencí. Za průměrnou šedesátiminutovku v plném stavu na obou stranách se zmohl jen na 0,27 záznamu v zápise o utkání.

Jistě, hra obránce není primárně zaměřená na sbírání bodů (byť DeAngelo je ofenzivním zadákem), nicméně defenzivní statistiky mladého Američana nemluvily o nic lépe, vždyť i při zohlednění ne zrovna parádních výkonů Rangers byl poměr vstřelených branek týmu za přítomnosti pravorukého beka ve hře o 15,60 % horší, než by být měl.

Ale letos se v Madison Square Garden prohání úplně jiný DeAngelo než loni. Dosud totiž stihl zaznamenat během 52 zápasů skvělých 27 bodů (4+23), celých 1,30 jen za každých šedesát minut hry 5 na 5, díky čemuž si vybojoval stabilní místo v sestavě Blueshirts. A zlepšil se i ve svém celkovém herním projevu, což se ukazuje na tom, že celek z největšího amerického města se svou sedmasedmdesátkou na ledě dokáže zlepšit poměr vstřelených branek o 3,96 % oproti předpokladům.

Brankář - Mackenzie Blackwood (New Jersey Devils)

Po odchodu Martina Brodeura do hokejového důchodu převzal brankářské žezlo v Newarku Cory Schneider, vyučen právě pod vedením zřejmě nejlegendárnějšího gólmana NHL posledních dvaceti let. Ovšem plán Ďáblů selhal, Schneiderova výkonnost šla i vinou zranění stále dolů a New Jersey rázem vyvstal velký problém, co s brankovištěm?

Letos to ale konečně vypadá, že by se ve městě na dohled od New Yorku mohlo zase začít dařit zavřít klec. Svůj vliv na tom má tedy sám Schneider, jenž zejména v posledních týdnech nabral skvělou formu, ale patrně největší podíl patří mladému Mackenziemu Blackwoodovi.

Blonďatá volba Devils z druhého kola draftu 2015 se totiž po více než dvou sezonách na farmě, kde chytala ještě na začátku letošního ročníku, konečně objevila mezi třemi tyčemi v NHL a v nejlepší hokejové lize světa vyletěla jeho kometa do výšin. Od svého začátku v rudo-černém dresu odchytal během osmnácti startů 958:19 minut a za stavu 5 na 5 je díky 93,11% úspěšnosti zákroků jedenáctým nejpreciznějším pravidelně nastupujícím gólmanem soutěže.

I když zohledníme náročnost jeho práce, překonává Blackwood očekávání při zastavování puků o 0,17 %, v přepočtu na hlavní hokejový produkt - góly, to znamená, že za dané početní situace zachránil svému mužstvu už 5,04 inkasování, 0,40 každých šedesát minut. To je celkem slušný výkon na dvaadvacetiletého kluka, který ještě v polovině prosince mohl o NHL jen snít.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.