bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

NHL Winter Classic 2016 v číslech

30. prosince 2015, 12:00

Robert Novotný

Dlouho očekávané utkání pod otevřeným nebem, v němž se utkají dva odvěcí rivalové – Montreal a Boston, se kvapem blíží a s ním i množství analýz, předpokladů a očekávání. Mnohdy nám ve sportu hodně napoví čísla a tady je pár těch, která úzce souvisí s blížícím se Winter Classic.

2 – Zajímavým faktem je, že Gillete Stadium nebude na nový rok hostit pouze utkání Bridgestone NHL Winter Classic mezi Canadiens a Bruins. Odehraje se zde také utkání žen, stanou proti sobě týmy Boston Pride z nově vzniklé NWHL (National Women Hockey League) a Les Canadiennes z CWHL (Canadian Women’s Hockey League). Jako první bude na programu právě utkání žen, to začne v 17:30 našeho času, o hodinu a půl později už by měli na ledovou plochu nastoupit rivalové z originální šestky.

4 – Čtyři současní hráči Bostonu se účastnili utkání Winter Classic v dresu Bruins také v roce 2010, kdy se Medvědi střetli s Letci z Philadelphie. Byli jimi Patrice Bergeron, Zdeno Chára, David Krejčí a Tuukka Rask. Max Talbot si zahrál pod otevřeným nebem v dresu Pittsburghu o rok později a v minulé sezóně zažil podobný zážitek i Matt Beleskey, který se jako člen týmu Anaheim Ducks účastnil utkání v rámci Stadium Series.

7 – Sedm hráčů z nynější soupisky Canadiens poznalo na vlastní kůži, jaké to je hrát pod otevřeným nebem. Šest z nich – David Desharanis, Lars Eller, Max Pacioretty, Tomáš Plekanec, Carey Price a P.K. Subban – se účastnilo utkání Heritage Classic na McMahon Stadium v roce 2011. To Andrej Markov musí zabádat hlouběji v paměti, jako jediný ze současného týmu se totiž zúčastnil prvního utkání pod otevřeným nebem v historii NHL, kdy byl v čistě kanadském klání Montreal vyzván Edmontonem.

110 – Tolik hráčů oblékalo v historii NHL dresy obou týmů – Montrealu i Bostonu. Pouze jediný z nich – útočník Michael Ryder – odehrál v obou týmech více než 200 utkání.

177 – Které týmy v historii NHL odehrály nejvíce vzájemných utkání v play off? Samozřejmě Boston a Montreal a bylo jich celkem 177.

186 – Přesně tolik galonů (asi 704 litrů) škeblí polévky zkonzumují fanoušci letošního Winter Classic.

732 – Tyto dva týmy samozřejmě drží rekord nejen v počtu vzájemných utkání v play off, ale i v základní části NHL. Počítáme-li i tři zápasy odehrané v letošní sezóně, Bruins a Montreal se v rámci NHL setkali v celkem 732 zápasech. Co do počtu získaných bodů jsou na tom lépe hokejisté z frankofonního kanadského města, ti v těchto utkání nasbírali 824 bodů, zatímco hokejisté Bostonu pouze 656.

2000 – Mluvili jsme o polévce, která bude fanouškům Winter Classic servírována, ale návštěvníci budou samozřejmě chtít i pořádné jídlo. K tomu poslouží 2000 liber (asi 907 kilogramů) italských párků, které budou pozřeny diváky na Gilette Stadium.

11 306 – Celkem 11306 „stop čtverečných“ (přibližně 1050 metrů čtverečných) měří dvě HD obrazovky na Gillete Stadium. Pro porovnání, abyste si mohli obrazovky o takové ploše pořídit, museli byste nakoupit 1700 sedmatřicetipalcových televizorů. Obrazovka na jižní straně stadionu je největší promítací plochou na otevřeném stadionu NFL.

413 548 – Přesně tolik fanoušků navštívilo dosavadní zápasy Winter Classic. Vůbec největší návštěvnost byla zaznamenána v roce 2014 na Michigan Stadium, kde se střetli další dva týmy z Original Six – Detroit a Toronto. Toto utkání sledovalo bezmála 104 173 diváků.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.