bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

NHL za poslední roky dost vyměkla, míní Vanek. Posledním drsňákem je podle něj Chára

4. prosince 2020, 10:00

Tomáš Zatloukal

Když v NHL začínal, rychle zjistil, že soupeřovo brankoviště je zapovězeným územím. Jakmile se nacpal před gólmana, dostal tvrdý krosček. Od borců jako Chris Pronger, Derian Hatcher nebo Adam Foote. "Věděl jste, že jakmile se vydáte před branku, budete za to potrestán," povídá Thomas Vanek v podcastu The Instigators. Rakušan s českými kořeny je přesvědčený, že dnes je zámořská soutěž podstatně měkčí. Beci jsou menší a benevolentnější. Až na jednu nepřehlédnutelnou výjimku.

"NHL za posledních pět let dost vyměkla, tedy až na Zdena Cháru," myslí si Vanek.

Má s čím srovnávat. Ve slavné lize zažil "monstra". Nekompromisní brousky, co nikdy nechodili pro štulec do zad, sekeru nebo krosček příliš daleko. Chlapy, kterých se dost možná báli i vlastní spoluhráči při rutinním tréninku.

Psal se rok 2005 a mezi mantinely stále váleli výše zmínění Pronger, Foote, Hatcher, ale také třeba Rob Blake, Brendan Witt a Andy Sutton. A podobných hran, s nimiž jakékoliv setkání na ledě bolelo, byste jistě vyjmenovali ještě pěknou hordu.

Zkuste si to samé dnes! Vaneka napadl jen Chára, nejvyšší i nejstarší hokejista v NHL. Považuje ho za posledního mohykána mezi obávanými drsňáky. Nikdo další už takový respekt nebudí. "Dnes se víc spoléhá na pohyblivější, lépe bruslící obránce," říká Vanek.

"Dřív to fungovalo tak, že se za fauly před bránou prakticky nevylučovalo. Rozhodčí se otočil na Prongera s tím, aby se zklidnil, a ten se na něj podíval všeříkajícím pohledem: Už na mě nikdy nemluv!," popisuje vídeňský rodák, jaká bývala v NHL praxe.

Ta doba už je nenávratně pryč. Rychlost porazila tvrdost. Prim hrají také technika a kreativita. Je fascinující, že se Chára dokázal trendu přizpůsobit a obstál v dynamicky se proměňující soutěži. Ani on ale nebude hrát věčně.

Až skončí, NHL, alespoň podle Vaneka, přijde o svého posledního opravdu tvrdého zadáka. "Dnes už je to v předbrankovém prostoru o něčem jiném. Ti menší kluci vám taky dají krosček, ale je spíš takové postrčení," porovnává šestatřicetiletý kanonýr NHL včera a dnes.

Sám samozřejmě oceňuje, že před protivníkovým gólmanem už není otloukán jako píšťalička. Má více místa i času pro teče a dorážky. "Jestli to tehdy byly od všech těch Prongerů, Hatcherů a dalších špinavosti? Prostě se tehdy tak hrálo," krčí rameny.

Hokej se od té doby změnil. Vyměkl. Očistil se od záludností i přemíry násilí. Je to vidět i na úpadku bitkařského řemesla. Kolik čistokrevných těžkých vah ještě v kanadsko-americké lize bruslí? Marně byste se jich snažili vyjmenovat byť jen pět. Zato přibývají hbití šikulové.

Mohou si oddechnout, na kluzištích NHL už nebudou tolik biti jako jejich předchůdci.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.