bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ničeho jsme nedosáhli, pouze vedeme v sérii, krotí nadšení Anaheimu Ryan Getzlaf

7. května 2017, 15:30

David Motloch

V hokeji vyhrál takřka vše, co se dá a v kabině patří mezi lídry. Ryan Getzlaf moc dobře ví, jaká cesta vede k úspěchu a že ani nadějný stav 3:2 nemusí v sérii znamenat vůbec nic. Tři vyhrané zápasy za sebou, historický obrat v posledním zápase a branka ve dvojitém prodloužení. Vše může být zapomenuto, pokud Ducks povolí ze svého tempa.

V NHL už má přeci jen něco málo za sebou. Když si v kabině či na ledě vezme slovo, spoluhráči jej přirozeně následují. Ryan Getzlaf patří ve svých 31 letech k nejzkušenějším hráčům Ducks, zároveň v Kalifornii strávil už nějaký ten pátek, takže si dobře pamatuje poslední úspěšné i neúspěšné série. Taková zkušenost se hodí zejména teď. V momentě, kdy Anaheim dokázal otočit sérii s Edmontonem z 0:2 na 3:2 na zápasy.

Vývoj této série vypadal místy tragicky, Ducks nejenže ztratili úvodní dva duely, ale to vše se jim “povedlo” před domácími fanoušky. Pak ale přišel důležitý zlom v utkání číslo tři a i čtvrtý duel ovládl opět hostující tým. Sám Getzlaf dvěma brankami k tomuto úspěchu přispěl. Podařilo se mu tak překonat klubový rekord v počtu branek v play-off. Ten doposud držel finský rychlík Teemu Selänne. Aby toho nebylo málo, v onom zápase přidal Getzlaf navrch ještě dvě asistence.

Rakell: „Vycítí, kdy si musí vzít v kabině slovo a něco klukům říct.”

A teď to nejlepší na konec. V pátém zápase prohrávali Ducks ještě necelé čtyři minuty před koncem o tři branky, nakonec však dokázali duel otočit. Fantastický comeback odstartoval právě Ryan Getzlaf, kterému se podařilo se svými spoluhráči díky dalším dvěma brankám dostat zápas až do prodloužení. Utkání nakonec rozhodl Corey Perry za pomoci přesné nahrávky, koho jiného než, Ryana Getzlafa. „Je to náš lídr. Když se cokoliv děje, jde všem příkladem,” řekl na adresu Getzlafa jeho parťák Perry.

Sám Getzlaf ale ví, že série ještě není u konce. „Ničeho jsme nedosáhli, pouze vedeme v sérii.” To má jistě pravdu. V hokeji toho zažil již mnoho a vyhrál v něm prakticky vše, co se vyhrát dá. Stanley Cup, zlato z juniorského mistrovství světa, olympijské zlato a naposledy také Světový pohár, to vše Getzlaf stihl za svých 12 sezón v NHL. Ví tedy jako málokdo, jaká vede cesta k úspěchu.

V sérii s Edmontonem budí největší rozruch především jméno Connora McDavida, Getzlaf se ale svými výkony právem řadí do světové elity, stejně jako jeho soupeř. Co je ale možná trochu nedoceněné, je jeho vůdcovství. Rodákovi z kanadské Reginy bude za chvíli 32 let a každý, kdo prošel společnou kabinou tvrdí totéž - je to mimořádný lídr.

Parta věří mně a já v ní

„Vycítí, kdy si musí vzít v kabině slovo a něco klukům říct,” kvituje jeho spoluhráč Rickard Rakell. „Jinak toho ale příliš nenamluví, většinu času se snaží jít příkladem na ledě,” dodává. Sám Getzlaf ale takový nebyl vždy, skutečného lídra z něj udělaly až zkušenosti, které nabral.

„Největší věc, kterou jsem se kdy naučil je, že se nemůžu dívat na ostatní a starat se o to, co dělají. Snažím se prostě dělat svou práci jak nejlépe umím a hrát svoji hru s přesvědčením, že ostatní mě budou pak následovat. Strávil jsem příliš mnoho hodin přemýšlením o ostatních a o tom, co dělají. Vím, že mi tahle parta věří a já ji,” upustil část svých nabraných zkušeností Getzlaf.

O tom, že to dělá dobře, není pochyb. Jeho tým se dostal z beznadějné situace k pouhé jediné výhře od postupu do finále Západní konference. Dost možná budoucí člen hokejové síně slávy má nyní za úkol dokončit se svými spoluhráči práci v utkání číslo šest. Výsledek se dozvíme již dnes v noci. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.