bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Niemi je pryč, ale co dál? Penguins by měli vyřešit post dvojky

28. října 2017, 10:00

David Jahoda

Uf, konečně. Oddechli si jako jen muž fanoušci Pittsburghu poté, co vedení klubu umístilo Anttiho Niemiho na listinu nechráněných hráčů, z níž si jej vzala Florida. Tím se ale pozice náhradníka v Penguins nevyřešila. Pokud je Matt Murray fit, nemusí se Penguins prakticky ničeho obávat, jenže není stroj. A pokud má vydržet zdravý a svěží pro nejdůležitější část sezony, bude potřebovat někoho, kdo by za něj mohl zaskočit. A brankáři, kterými nyní Pens mimo Murrayho disponují, jsou zatím neprověření.

Mít k dispozici dva kvalitní brankáře bylo pro Penguins v posledních dvou letech stěžejní. Asi nebude daleko od pravdy, když se řekne, že jen s Mattem Murrayem nebo Marcem-Andrém Fleurym by Pittsburgh až na vrchol v posledních dvou letech nedokráčel. Když nemohl jeden, vypomohl druhý. Ať už v tom hrála roli výkonnost, nebo zdravotní potíže. 

Když Fleury v létě zamířil do Las Vegas, zdálo se, že díru za ním Penguins alespoň částečně zalepili podpisem Anttiho Niemiho. Ale jak už zřejmě víte, tenhle plán neklapl (více o konci konci Niemiho v Pittsburghu ZDE). Murraymu je teprve 23 let, takže velká zátěž v průběhu základní části by mu zřejmě neměla činit problém. Ovšem plán byl takový, že Niemi odchytá porci zhruba třiceti zápasů. Tak, aby dvojnásobný vítěz Stanley Cupu mohl být čerstvý a nepřetížený v době, kdy budou Pens bojovat o třetí Pohár v řadě.

Brankáři z farmy? V NHL mají dohromady jen jeden zápas

Plán „A“ s Niemim vzal za své po pouhých třech zápasech. Plán „B“? Ten zatím není, nebo minimálně nedospěl k realizaci. Pittsburgh narychlo povolal z farmy Caseyho DeSmithe, 26letého brankáře, který dosud nemá s NHL žádnou zkušenost. V dosavadním průběhu AHL měl ale výborná čísla (tři záp., prům. 0,98 a úsp. 96,5 %), mnohem lepší než Tristan Jarry, který už na rozdíl od něj v NHL čichnout dostal (ovšem jen v jednom utkání). 

Třeba se DeSmith své šance chopí a Pens nebudou muset hledat žádné alternativní řešení. Nebo do situace promluví už zmíněný Jarry. To vše je ale zatím pouze v rovině otázek. Jisté je to, že Pittsburgh má před sebou ještě téměř celou základní část, včetně šestnácti případů, kdy budou hrát zápasy ve dvou dnech za sebou. Což bývají přesně ty chvíle, kdy jeden duel odchytá jednička, druhý dvojka. 

Scénář, kterého se musejí v Pittsburghu ale obávat ze všeho nejvíc je, že by se Murray zranil. Nedej bůh na delší dobu. A že Murray proti zraněním není zrovna nejodolnější, o tom už jsme se několikrát mohli přesvědčit. V tom případě by pro úspěšného obhájce Stanleyova poháru z letošního jara nastala ještě svízelnější situace. Jak už bylo řečeno, neví se, co od DeSmithe a Jarryho vlastně čekat. Mohou obstát, mohou vyhořet. 

Většina fanoušků Tučňáků si asi říká, že horší než Niemi stejně být nemohou, tak co... Je pravděpodobné, že jeden z nich (a nyní je na tahu DeSmith) dostanou v nejbližší době příležitost ukázat se. Stejně tak pravděpodobné ale je, že se v kanceláři Penguins na téma brankářská dvojka musejí probírat i jiné varianty. Třeba v podobě výměny.

Řešením by mohl být odložený Pickard

Jako první se do mysli vkrádá Calvin Pickard. Brankář, který měl dělat dvojku Fleurymu u nováčka v Las Vegas. Poté, co si ale Golden Knights stáhli z listiny nechráněných hráčů bostonského Malcoma Subbana, nezbylo pro Pickarda překvapivě místo. Krátce nato, co zůstal na listině nechráněných hráčů v průběhu 24 hodin nikým netknutý, se Vegas podařilo vyjednat výměnu, v rámci které Pickard zamířil do Toronta.

Jenže za Maple Leafs dosud nechytal, pozici dvojky drží za Frederikem Andersenem Curtis McElhinney. Zatím se tak Pickard dostal do hry jen ve dvou zápasech za Toronto Marlies, farmu Leafs. V NHL už má však odchytáno 86 utkání a pro Pittsburgh by se v momentální situaci jevil jako požehnání. Odhodlají se představitelé Penguins k tomuto kroku, či sáhnou po někom jiném? Anebo pozici dvojky pro sebe uzme jeden z „farmářů“? Nechme se překvapit.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.