bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nikdo ho nechtěl. Teď malý velký muž řádí po boku Crosbyho

23. ledna 2017, 17:00

David Jahoda

Sníte o tom, že byste chtěli hrát NHL, ale měříte jen 173 centimetrů? Už dopředu víte, že vás nečeká nic jednoduchého. Zkrátka jste oproti ostatním v nevýhodě. Alespoň na začátku. Přesně v takové situaci byl ještě nedávno i útočník Pittsburghu Conor Sheary, ten teď ale dokazuje, že se předsudky dají bořit. Už má prsten pro vítěze Stanley Cupu a v posledních dnech udivuje celou NHL.

V posledních čtyřech zápasech Conor Sheary gólově a bodově naprosto zářil. Zapsal celkem šest gólů, vždy dvakrát se trefil do sítě Washingtonu, Caroliny a naposledy Bostonu, dohromady mu pak na účet v produktivitě přibylo devět bodů. V posledních devíti duelech má průměr branky na zápas! Zkrátka to vypadá, že Pittsburgh zase na nějakou dobu našel stabilní křídlo k největší hvězdě mužstva Sidneymu Crosbymu.

Sheary s ním v jednom útoku hrál už během loňského play off, které nakonec pro Pens skončilo nejlíp, jak mohlo. V současné sezoně hraje vedle kapitána Tučňáků od poloviny listopadu, na druhém křídle se během té doby prostřídali Scott Wilson, Carl Hagelin, Patrick Hornqvist a Bryan Rust, Sheary však své místo nepustil. Během 39 utkání nasbíral už 34 bodů (17+17), což z něj dělá čtvrtého nejproduktivnějšího hráče Pittsburghu.

Redaktor webu zámořské sportovní televize NBC Sports přirovnává Shearyho k Pascalu Dupuisovi, který po několik let zdatně plnil roli Crosbyho křídla. Říká, že se hokejistovi, který kvůli problémům se sraženinami krve musel během loňské sezony říct své kariéře sbohem, podobá hlavně v rychlosti. 

Na draftu přehlížený, pomohl mu nástup Sullivana

Rodák z amerického Winchesteru píše poměrně zajímavý životní příběh. Během draftu jej všech třicet týmů soutěže přehlíželo, nikdo po něm nesáhl. Sheary se ale nevzdal a jako hráč univerzitní ligy na konci základní části sezony 2013/14 podepsal smlouvu s farmářským celkem Pittsburghu Wilkes-Barre/Scranton Penguins. 

Vydařilo se mu play off, v další sezoně během 58 utkání základní části zapsal 48 bodů. To po konci ročníku udělalo na zastupitele Pittsburghu velký dojem, a tak se rozhodli Shearyho podepsat na dva roky. Sezonu 2015/16 ale ještě začal na farmě. Předváděl tam parádní výkony, často bodoval, na pozvánku do prvního celku ale dál čekal.

Klíčová pro něj byla změna na postu hlavního kouče Penguins. Mike Sullivan, v té době trenér záložního týmu Pittsburghu v AHL, 12. prosince 2015 vystřídal svého jmenovce Johnsona. Shearyho měl na farmě pod rukama, proto jen necelý týden od svého nástupu do funkce maličkého útočníka povolal do týmu. 

Sheary ale ani tak neměl zdaleka vyhráno. Během základní části byl ještě celkem třikrát poslán zpátky na farmu a následně zase vrácen zpět. Po posledním telefonátu z Pittsburghu už ale zpět „dolů“ nezamířil. Před vyřazovací částí se v týmu usadil a v následující cestě za pohárem Lorda Stanleyho zaznamenal 10 bodů v 23 zápasech. Dokonce se stal teprve pátým nováčkem v historii NHL, který dokázal vstřelit branku v prodloužení ve finále Stanley Cupu (viz video výše).

„Nemůžu říct, že jsem si myslel, že v polovině sezony bude mít na kontě 17 gólů, ale věděl jsem, že bude moci hrát NHL na velice dobré úrovni.“

No a v letošní sezoně ukazuje, že povedený konec loňského ročníku nebyl dílem náhody. „Cítil jsem, že Conor bude v NHL dobrým hokejistou,“ řekl po utkání s Bostonem Mike Sullivan, kouč Pens. „Nemůžu říct, že jsem si myslel, že v polovině sezony bude mít na kontě 17 gólů, ale věděl jsem, že bude moci hrát NHL na velice dobré úrovni,“ doplnil pro TSN.ca trenér loňských vítězů. 

Po sezoně se Sheary stane omezeně volným hráčem a s jistotou můžeme říct, že na jeho výplatní pásce bude mnohem větší částka, než je nynějších 667 tisíc dolarů. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.