bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nikita Kučerov boduje i bez Trojčat. K lepší angličtině mu pomohlo Call of Duty

30. prosince 2015, 17:00

Vojtěch Balon

Za čtyři roky za velkou louží se ruský křídelník Nikita Kučerov ještě nestihl naučit cizí jazyk dokonale, rychle se však učí a v angličtině se zlepšuje mílovými kroky - stejně jako na ledě. Pomohlo mu k tomu i hraní známé počítačové střílečky Call of Duty.

"Nikita toho moc nenamluví. Je jeden z těch, kteří vám při hraní neřeknou, že ho někdo zastřelil. Nakonec umřete i vy sám, za což mu vždycky trochu vynadáme. Ale zlepšuje se," usmál se jeho parťák Tyler Johnson.

Odchovanec CSKA Moskva se ale nezlepšuje pouze v hraní počítačových stříleček, za čtyři roky v zámoří se vyvinul i jako hráč a člověk. Vždyť ještě v předloňském ročníku se trenéru Bolts Jonu Cooperovi ani nevešel do sestavy a loni se z něj stala jedna z největších opor týmu. "Nemá rád příliš pozornosti, ale skvěle se tady aklimatizoval. Se všemi v kabině se baví, chodí s námi na večeře a tak," řekl kapitán Steven Stamkos.

Nikita Kučerov snil asi jako každý malý hokejista o NHL, ale v mládí nikdy neplatil za opěvovaný supertalent. Sám přiznal, že když se poprvé vydal za Atlantik a naskočil do juniorské QMJHL za Québec Remparts, o nejlepší lize světa ani nepřemýšlel.

Do Kanady se Kučerov vydal i proto, že se občas na internetu díval na zápasy svého kamaráda Naila Jakupova (jenž tehdy hrál za Sarnii, kde nyní válí Pavel Zacha) a zjistil, jak výborná atmosféra tam na stadionech panuje. "Uvědomil jsem si, jaká to tam musí být zábava a jak moc tam lidé hokej milují,"zavzpomínal si nyní dvaadvacetiletý Kučerov. A když mu v CSKA řekli, že na KHL nemá (Nikita Kučerov v ruské soutěži odehrál jen 26 utkání, navíc většinou pouze ve čtvrté formaci), a armádní klub mu navíc ani neproplatil operaci ramene, bylo rozhodnuto. Současná hvězda Lightning si sbalila kufry a vydala se na zámořské dobrodružství do La Belle Province.

Z Québecu si Kučerov balil kufry poměrně záhy, jelikož tehdejší trenér a generální manažer Remparts v jedné osobě Patrick Roy měl v týmu tři hráče z Evropy (Kučerova, Michaila Grigorenka a Nicka Sörensena) - tedy o jednoho víc, než ligové regule povolují. Černý Petr zbyl právě na ruského hokejistu, jenž skončil na tribuně a brzy se stěhoval do Rouyn-Norandy, kde se stal okamžitě tahounem týmu a v sedmadvaceti zápasech nasbíral třiapadesát bodů.

Ještě před odletem do zámoří, tedy v roce 2011, byl Nikita Kučerov draftován hned ve druhém kole, ukázali na něj zástupci Tampy Bay. Ani u Blesků to rodák z Majkopu, městečka zhruba dvě hodiny jízdy od Soči, neměl snadné. Po přesunu z juniorky mezi profesionály pendloval mezi farmou a prvním týmem, kouč Cooper ho často nechával jen na tribuně. Prý proto, že se mu příliš nechtělo vracet se do obrany.

Zlom přišel až v loňském říjnu. Rozsáhlá marodka donutila Jona Coopera posunout Nikitu Kučerova (jenž do té doby hrál stejně jako v CSKA jen čtvrtou lajnu) do formace s Ondřejem Palátem a Tylerem Johnsonem. "Prakticky okamžitě nám to spolu začalo klapat," ví nevysoký centr Johnson. A zbytek už znáte, tato lajna si vysloužila přezdívku Triplets (Trojčata, chcete-li), stala se nejobávanější formací celé ligy a dotáhla Blesky až do finále bojů o Stanleyův pohár.

"Řekl jsem mu, že mu jako trenér věřím a že musí věřit i on mě. Když se bude řídit mými pokyny, dostane na ledě více prostoru. A tak se také stalo," usmál se trenér Cooper, jenž to do NHL vzal netradiční cestou přes lakros a advokacii.

Letos ale Blesky sužuje smůla a jediným zdravým z Trojčat je právě Nikita Kučerov. Ondřej Palát a Tyler Johnson jsou na marodce, a tak Cooper posunul Kučerova do formace k Stamkosovi a Namestnikovovi. Před bývalým ruským juniorským reprezentantem stála velká výzva - dokázat, že jedna povedená sezóna nebyla zásluhou jeho spoluhráčů. "Teď se musíš adaptovat. Musíš to zvládnout i bez "sourozenců"," apeloval Cooper.

A tak se také stalo. Kučerov je se sedmadvaceti kanadskými body druhým nejproduktivnějším hráčem týmu, úspěšnější je pouze kapitán Steven Stamkos. A to o pouhý bodík. Z podceňovaného hráče, jenž ještě před necelými dvěma lety vysedával na tribuně, se stala hvězda světového formátu.

V Call of Duty možná ne, ale v hokeji určitě.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.