bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Noc, která může změnit tvář organizace. Pomůže historický draft Ottawě zpátky na výsluní?

7. října 2020, 14:00

Ondřej Mach

Fanoušci Senators v posledních letech příliš důvodů k radosti neměli. Organizace z hlavního města Kanady se v uplynulých třech sezonách plácala v suterénu nejslavnější hokejové soutěže a doufala v lepší zítřky. A po včerejším draftu v Ottawě mají naději, že přijdou co nejdříve.

Pro málokoho byl letošní výběr talentů důležitější než právě pro Senators. Tři volby v prvním kole, z toho dvakrát v první pětce, sportovní úsek klubu zkrátka musel mít pořádně zamotanou hlavu. Jisté bylo jedno – Ottawa s jistotou získá elitní hráče.

A tak se taky stalo. Poté, co si Los Angeles Kings na druhém místě zvolili Quintona Byfielda, oznámila známá televizní osobnost Alex Trebek, že Ottawa dalším výběrem získává německého útočníka Tima Stützleho.

 

Očekávaná selekce. O něco zajímavější byla volba na pátém místě, kdy byla k dispozici řada dalších elitních ofenzivních hráčů. Spekulovalo se i o tom, že by Sens mohli zvolit ruský brankářský talent Jaroslava Askarova.

Pětkou letošního draftu se nakonec stal zadák Jake Sanderson. Ottawa tak prvními dvěma výběry získala potenciální elitní křídlo a obránce do elitního obranného páru. Tyto dva mladíky doplnil další nadějný hráč Ridly Greig.

„Je to jedna z největších nocí v historii organizace,“ prohlásil generální manažer Pierre Dorion. „Máme hráče, jehož ofenzivní potenciál je neomezený a někoho o kom si myslíme, že je nejlepším obráncem tohoto draftu. Když k tomu přidáte charakter a postavu Ridlyho Greiga… opravdu jsme z těchto tří hráčů nadšení.“

 

Jedna z největších debat ohledně letošního draftu se točila kolem toho, zda na Ottawu zbude spíš Quinton Byfield, nebo Tim Stützle. Zatímco prvně jmenovaný je spíše silovým typem hráče, Stützle těží hlavně ze své neuvěřitelné rychlosti.

„Tim Stützle je elitní talent. Je to dynamický ofenzivní hráč, je velmi rychlý a má vysoké hokejové IQ. Zároveň je to někdo, kdo generuje šance střídání za střídáním,“ zmínil Dorion v úterý.

Rodák z Viersenu by mohl být na vstup do NHL dokonce připravenější než Byfield. Vždyť minulý ročník stabilně nastupoval v německé nejvyšší soutěži a obrovskou vyspělost předvedl i na světovém šampionátu juniorů.

„Těšíme se, až ho budeme mí příští rok v sestavě,“ hlásí generální manažer Senators.

Jedním ze základních stavebních kamenů defenzivy Ottawy by měl do budoucna být Jake Sanderson. Jde tak trochu o překvapení, v různých žebříčcích si totiž během roku o něco lépe vedl Jamie Drysdale. Organizace ale nakonec zvolila beka z amerického Národního hokejového programu.

 

Sanderson se soustředí zejména na defenzivu, ve druhé polovině uplynulé sezony se ale zlepšil i směrem dopředu. Mimo jiné vyniká v přechodech do útočného pásma. Sens nyní na levé straně obrany disponují Thomasem Chabotem, Erikem Brännströmem a právě Sandersonem.

„Když získáte nejlepšího obránce draftu, tak máte pocit, že jste něco dokázali. Vím, že někdy je líbivější vybírat útočníky, ale cítili jsme, že Jake byl opravdu nejlepším obráncem draftu. A byli jsme nadšení, že jsme si ho mohli vybrat z pátého místa,“ uvedl Dorion.

Historický večer zakončil generální manažer Ottawy další povedeným výběrem. „Třešničkou na dortu pro nás byl Ridly Greig. Hraje dobře na obou koncích kluziště a má skvělé dovednosti,“ pochvaloval si Dorion.

Jméno osmnáctiletého křídelníka mělo podle prognóz zaznít o něco dříve, nakonec se na řadu dostal jako celkově osmadvacátý. Greig loni nastupoval v juniorské WHL a v 56 utkáních zaznamenal 60 bodů za 26 branek a 34 asistencí.

V hlavním městě Kanady věří, že za několik let budou ve vyřazovacích bojích znovu nahánět stříbrný pohár. Na letošním draftu tomu položili velmi dobrý základ.

Čtěte také:
ONLINE: Sledovali jsme první kolo Vstupního draftu NHL 2020
Tohle se poštěstí jednou za život, jásají Rangers. Lafrenière byl dojatý, chce reprezentovat Québec

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.