bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nová česká kolonie? V úterý bodovali za Chicago Rutta, Kempný i Kämpf

10. ledna 2018, 14:00

Jiří Lacina

Také si vybavíte začátek tohoto tisíciletí a někdejší sestavu Pittsburghu? Hotová česká kolonie. Dres Tučňáků tehdy oblékalo jedenáct Čechů! To je třetina současné tuzemské komunity v NHL. Doba se samozřejmě změnila. I tak leckde na naše hokejisty pořád rádi sází. Třeba v Chicagu. V úterý se objevili v sestavě Blackhawks hned tři Češi a všichni tři dokázali bodovat.

V záloze je ještě devětatřicetiletý Michal Rozsíval, který prodloužil smlouvu, ale nehraje. Jinak měl nejlepší pozici před sezónou Michal Kempný. Loni získal za mořem ostruhy, zahrál si v padesáti zápasech. V hierarchii chicagských beků ho však nakonec poněkud překvapivě přeskočilo asi největší české překvapení předsezónních kempů – sedmadvacetiletý Jan Rutta.

Bývalý hráč Chomutova zaujal skauty Chicaga výbornou hrou na mistrovství světa. V kempu ohromil vynikající angličtinou. Na začátku sezóny byl krátce nejlepším hráčem NHL v plus minus bodování. Obrana Chicaga před sezónou oslabila o Niklase Hjalmarssona, skončil Brian Campbell. Sháněla se náhrada s ohledem na napnutý platový strop. Čeští nováčci jsou levní. Rutta si nakonec vybojoval místo v sestavě i na úkor Michala Kempného.

Aktuálně nastupuje ve druhé obranné dvojici s Gustavem Forslingem a trenér si je nemůže vynachválit. „Jsou sebevědomí. Hrají dobře pozičně v obraně, uvědomují si, že mohou přispět i v ofenzivě,“ řekl Joel Quenneville nedávno.

Na konci prosince se vrátil do sestavy také Michal Kempný. Na začátku roku musel vzít proti Rangers a Vegas znovu zavděk jen pozicí zdravého náhradníka, poslední dva duely však v sestavě svého týmu nechyběl. V úterý proti Ottawě odehrál šestadvacetiletý rodák z Hodonína něco přes 17 minut a za asistenci si připsal pátý bod v sezóně.

Třetím do mariáše je David Kämpf. Další Chomutovák, který dostal v létě smlouvu a šel se bít o NHL. Popravdě, jeho pozice nevypadala zrovna nadějně. Dvaadvacetiletý útočník zamířil podle očekávání po kempu na farmu, kde zřejmě natolik zaujal, že mu dalo vedení Blackhawks před dvěma týdny šanci. U IceHogs se držel s 16 body (7+9) ve 30 zápasech na čtvrtém místě interní produktivity.

Čtyři dny před koncem minulého roku povolali do Chicaga z farmy v Rockfordu náhradního brankáře Jeffa Glasse a právě českého mladíka, který oslaví 12. ledna třiadvacáté narozeniny. Kämpf od té doby odehrál sedm zápasů a nevedl si v nich zrovna zle. Třikrát bodoval (0+3), uprostřed třetího útoku hraje v průměru mezi 10-15 minutami. Jágr v Calgary letos nehrál víc.

V úterý se všem povedlo něco, co jsme dlouho nezažili. Tři Češi z jednoho týmu dokázali současně v jeden večer bodovat. Demolici Ottawy 8:2 režíroval především pětibodový Patrik Kane (1+4), Rutta přispěl jednou brankou, Kempný a Kämpf jednou asistovali. Prvně jmenovaný odehrál bez pár vteřin 20 minut, což byl třetí nejvyšší icetime mezi zadáky. Kempný odehrál 17:16, Kämpf 15:07.

Ne, se zlatými českými časy před sedmnácti lety v Pittsburghu se to nedá srovnávat. Tehdejší zápisy z utkání vypadaly jinak. Nicméně i tak je to příjemné. Jen houšť a větší kapky!

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.