bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nová hvězda kanadské juniorky. Filip Zadina jde ve stopách Voráčka, Paláta či Jaškina

7. listopadu 2017, 11:30

Jiří Lacina

V minulé sezóně nastupoval za Pardubice, kde už dostával prostor v A týmu. V létě se rozhodl změnit kurz a vydal se za moře. Stále sedmnáctiletý Filip Zadina přestoupil do Halifaxu v juniorské Quebec Major Junior Hockey League a svými dosavadními výsledky překvapuje i ty největší optimisty. Jako jeden z nejproduktivnějších hráčů soutěže byl hned na úvod ročníku vyhlášený nováčkem měsíce.

„Skauti hovoří o Zadinovi jako o chytrém, dynamickém, ofenzivním hráči,“ popisuje český talent krátká vizitka ze začátku sezóny na oficiálních stránkách juniorské soutěže. „Jako hráč narozený na konci roku 1999 půjde příští rok na draft NHL a už teď je považován za jeden z největších dostupných talentů. Levoruké pravé křídlo by mělo ofenzivě Halifaxu dodat šťávu.“

Jak bylo předpovězeno, tak se stalo. Pardubický odchovanec je aktuálně s 29 body (16+13) v 19 zápasech druhým nejproduktivnějším hráčem QMJHL a s 16 góly druhým střelcem. V obou statistikách je před ním vždy o jediný zářez Drake Batherson z Cape Bretonu, jemuž je ale už 19 let a loni byl ve 4. kole draftován Ottawou. Netřeba asi dodávat, že v tomhle věku je každý rok na projevu hráče obrovsky znát a výkony 19-20letých borců mezi juniory se necení tak jako výkony mladších.

Úspěšní předchůdci: Voráček, Palát, Jaškin, Chlapík

Pokud si Zadina udrží průměr přes 1,5 bodu na utkání a zůstane zdravý, mohl by na konci sezóny atakovat stobodovou hranici. To by s určitostí znamenalo i postavení v okruhu nejproduktivnějších hráčů. Z českých hokejistů se do první pětky bodování QMJHL dostalo během uplynulé dekády jen několik jmen. Stojí za to si je připomenout.

V sezóně 2007-08 pronikl na čtvrté místo kanadského bodování QMJHL se 101 body (33+68) devatenáctiletý Jakub Voráček, který už byl ale tou dobou draftovaný Columbusem a přesun zpět mezi juniory byl pro některé odborníky spíš zklamáním. Není bez zajímavosti, že také současná opora Philadelphie nastupovala v junáckých letech za Halifax.

V sezóně 2010-11 skončil s 96 body (39+57) čtvrtý Ondřej Palát, tehdy hráč Drummondville. Bylo mu už 20 let, což je v juniorském systému CHL nejvyšší možná hranice. O dva roky později zamířil Dmitrij Jaškin ze Slavie do Monctonu, kde nasbíral 99 bodů (46+53) a v celkovém bodování skončil pátý. I jemu už bylo 20 let, v sezóně dokonce dostal dvakrát příležitost v prvním týmu St. Louis, který ho v roce 2011 ve druhém kole draftoval.

Posledním českým útočníkem, jenž o sobě dal v quebecké soutěži výrazněji vědět, je Filip Chlapík. Útočník Charlottetownu skončil loni s 91 body (34+57) čtvrtý v produktivitě, sezónu končil rovněž jako dvacetiletý. Na podzim si stálé místo v prvním týmu Ottawy nevybojoval, premiérového startu už se nicméně nedávno dočkal. Na farmě v Belleville má 6 bodů (2+4) v 11 utkáních.

První hvězda večera

Naposledy o sobě dal sedmnáctiletý Zadina vědět v pátek, kdy prvním hattrickem v zámořské kariéře přispěl k vítězství Halifaxu 7:5 nad Gatineau OIympiques. Se čtyřmi body (3+1) byl nejproduktivnějším hráčem Mooseheads. Úspěch hostů překryla zpráva o smlouvě pro za měsíc dvacetiletého kapitána Halifaxu Maximea Fortiera, který podepsal profesionální nováčkovský kontrakt s Columbusem.

Na český talent se ovšem také dostalo. „Zadina v Robert-Guertin Centre ohromil skauty a fanoušky svou šikovností, za tři góly a jednu asistenci byl vyhlášen první hvězdou utkání,“ píše klubový web. Podobné zprávy poslední dobou nečteme zrovna často, o to jsou příjemnější. Pokud půjde vše dobře, může mít český hokej příští rok na draftu dalšího vysoko postaveného hráče se slušnou šancí proniknout velmi brzo do NHL.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.