bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nová smlouva? Flames ani Tkachuk nikam nespěchají

11. června 2019, 15:00

Šimon Rogner

Kratší přemosťovací smlouva (tzv. bridge contract), nebo dlouhodobější, třeba osmiletý závazek? Matthew Tkachuk bude mít ve vyjednáváních o novém kontraktu na výběr minimálně z těchto dvou možností, prozatím však nikam nespěchá. Tak aspoň hovoří nejnovější zprávy zámořských médií, které dodávají, že časový tlak nepociťují ani zástupci Calgary.

34 branek a 77 bodů. Matthew Tkachuk naplnil v uplynulé sezóně předpoklady šestky draftu beze zbytku. A přestože se zdá, jako by byl draftován včera, v červenci se může (a pravděpodobně také stane) stát omezeným volným hráčem (RFA). Vyprší mu totiž tříletý nováčkovský kontrakt, který mu ve svém základu zajišťoval roční příjem ve výši 925 tisíc dolarů.

S novou smlouvou si autor 174 bodů ve 224 kariérních utkáních v NHL bezpochyby polepší. Otázkou je, jaké konkrétní podmínky si s Plameny dojedná.

Podle nejnovějších zpráv známého a na spekulace zaměřeného serveru The Fourth Period, jenž se odkazuje na zdroj blízký celé situaci, se ovšem do vyjednávání o podmínkách nového kontraktu ani jedna ze stran nehrne. Obecné rozhovory už sice proběhly, o ničem konkrétním se však zatím nehovořilo. A v blízké budoucnosti ani hovořit nebude.

S prvními návrhy příští smlouvy mají Tkachuk a Calgary začít až ke konci června, i když se dá očekávat, že na plné obrátky se vyjednávání rozjedou až po konci úvodního chaosu spojeném s otevřením trhu s volnými hráči. Jednadvacetiletý útočník samozřejmě ještě nemá právo na arbitráž, takže vyjednávání se teoreticky mohou protáhnout až do září (nebo i do prosince, jak jsme se přesvědčili u Williama Nylandera).

Zatím se neví, jaký kontrakt budou Tkachuk a spol. požadovat. Kratší poskytuje sice menší jistotu, ale teoreticky nabízí větší zisk, pokud se Američanovi zadaří další statisticky ještě lepší sezóny. Dlouhodobější závazek je jistota pro hráče i klub. O peníze se Tkachuk navíc na trhu, kde se platy za poslední roky rapidně zvýšily (viz Jeff Skinner), bát nemusí.

Flames by měli mít pod platovým stropem zhruba 14,5 miliónů dolarů volného prostoru, kromě Tkachuka pak jim pak jako jediný další klíčový omezený volný hráč zbývá jen brankář David Rittig (ten má arbitrážní právo). Smlouvu nemají ještě Sam Bennett, Andrew Mangiapane a Alan Quine.

Mike Smith, Garnet Hathaway, Oscar Fantenberg a Dalton Prout se můžou stát neomezenými volnými hráči (UFA), potenciálně nové smlouvy s platností od sezóny 2019/20 mohou podepsat mezi jinými Michael Frolík, TJ. Brodie či Travis Hamonic.

Nejvíce se ale očekává odchod Jamese Neala, jedné z největších ryb na loňském trhu s volnými hráči, jemuž ale první sezóna v Albertě vůbec nevyšla. Jednatřicetiletý Kanaďan, kterému ještě platí čtyři roky smlouvy s ročním platem 5,75 miliónů, zaznamenal v 63 utkáních pouhých 19 bodů (7+12). A generální manažer Brad Treliving se ho už aktivně snaží vytrejdovat.

I to, zda se mu to povede, ovlivní podobu nové smlouvy pro Matthewa Tkachuka. Smlouvy, která je momentálně úkolem číslo jedna pro management Flames.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.