bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nováček chce zaútočit na Stanley Cup hned v prvním roce. Popraví zkušené Kings?

9. dubna 2018, 20:00

Jakub Prchal

Play-off NHL je doslova za dveřmi a už známe kompletní dvojice pro jeho první kolo. Historicky první vyřazovací část pro Vegas Golden Knights přinese souboj týmů s naprosto odlišnými parametry. Expanzivní tým se pokusí prozkoumat neobjevené vody, zatímco na druhé straně barikády stojí celek plný veteránů a bývalých šampionů s bohatými zkušenostmi, kteří vyhlíží další posezónní úspěch.

Nejde však o jedinou odlišnost, která tvoří kontrast mezi oběma celky. Bude to totiž také série mezi jedním z nejlepších útočných týmů proti naprosto skvělé obranné práci Kings. Vegas skončili čtvrtí v lize, co se týče vstřelených branek, a devátí z hlediska průměru střel na utkání. Proti nim se postaví celek, který disponuje nejlepším oslabením v celé NHL. Vzadu se pak Kings mohou spolehnout na Jonathana Quicka, který v základní části inkasoval nejméně branek ze všech gólmanů - průměrně méně než dva a půl gólu na utkání!

Králové, nebo Rytíři?

Vzájemné zápasy obou týmů naznačují, že ne všechno bude tak jednoduché. Každá strana získala dvě vítězství ze čtyř možných a zároveň se každé druhé utkání prodlužovalo. Golden Knights i Kings těžili v průběhu sezóny z naprosto neočekávaných výkonů. Na jedné straně se stal tahounem William Karlsson, který letos nastřílel dvojnásobek gólů oproti součtu z předchozích tří sezón dohromady. Kings zase nalezli oporu v Dustinovi Brownovi. Hráči, který v loňské sezóně ztratil kapitánské céčko a postupně vypadával ze sestavy. A letos? Připsal si šedesát jedna bodů a stanovil nový osobní rekord.

Kings a faktor s názvem „Quick“

Los Angeles Kings dlouho paběrkovali a v první polovině základní části nic nenasvědčovalo tomu, že by se mohli dostat na příčky zajišťující play-off. Tým okolo kapitána Anžeho Kopitara totiž dlouho nedokázal udržet stabilní výkonnost a po podařené sérii zápasů vždy přišel propad tabulkou. Na konci ledna se ale vše otočilo.

Kings jednoznačně chtějí hrát svoji tradiční defenzivní partii a z velké části se jejich případný úspěch promítne na výkonech brankáře Jonathana Quicka, který vždy, pokud se jeho tým dostane do vyřazovací fáze, patří k nejlepším gólmanům. Právě defenzíva rozhoduje velké zápasy, což Králům hraje do karet. Z hlediska ofenzívy se totiž trápí. Kromě již zmiňovaného Dustina Browna totiž pravidelně střílí branky už jen letos fenomenální Anže Kopitar a Tyler Toffoli. Nikdo jiný z týmu pomyslnou dvacetigólovou hranici nepřekonal.

Souboj zkušenosti s dravou rychlostí

Nutno podotknout, že pod vedením trenéra Johna Stevense jsou Kings ofenzivnější než kdykoliv dříve (když je vedl Darryl Sutter, naordinoval jim náročný soubojový styl plný obětavosti a těsného přístupu k soupeři), avšak stále patří do škatulky defenzivních týmů. Slabinou ale může být jejich časté vysedávání na trestné lavici. 

Velkou roli však hrají také zkušenosti s vyřazovacími boji, ve kterých se Zlatí rytíři Králům nemůžou rovnat. Právě Kings patří k nejúspěšnějším týmům posledního desetiletí společně s Blackhawks a Penguins. Všichni z řady Quick, Doughty, Martinez, Kopitar, Carter, Brown už mají na svém kontě dva Stanley Cupy, spousta hráčů pak pamatuje "pouze" trofej z roku 2014.

Přestože Golden Knights vyhráli Pacifickou divizi a bezpečně se nachází na jejím čele téměř celou sezónu, jsou velkou záhadou. Jako tým, který do bojů o Stanley Cup zasahuje vůbec poprvé v historii, by měli být snadnou kořistí. Podle této teorie by však neměli být v play-off vůbec. Vegas mohou překvapit a rozhodně se od nich nějaký výrazný úspěch nečeká. 

Dokáží Golden Knights završit fantastický příběh dalším happy endem?

Velkým překvapením je už jejich cesta základní částí a titul historicky nejlepšího týmu v zahajovací sezóně jim už nikdo neodpáře. Nyní se všichni ptají, jak daleko může cesta tohoto velkého příběhu zajít.

Stejně jako Kings, také Vegas nalezli spolehnutí na zkušeného gólmana, kterým Marc-André Fleury rozhodně je. Těžko bychom ale hledali dalšího vůdce, který někdy výrazně promluvil do vyřazovacích bojů. Snad jen James Neal, který sice odehrál v play-off NHL osmdesát zápasů, nikdy ale vysněný prsten nevybojoval.

Mohutným a silovým Kings může činit potíže rychlostní stránka hry a přechodová fáze Zlatých rytířů. Nižší věkový průměr nováčka soutěže pak zase může znamenat, že v klíčových zápasech, kdy se začne lámat chleba, budou mít více sil právě hráči Vegas. Podstatné bude zejména to, jak si s tempem play-off poradí lídři jako William Karlsson, Jonathan Marchessault či Erik Haula.

Jedno je jisté. Souboj mezi Kings a Golden Knights se zapíše do historie jako historicky první zkušenost Vegas s vyřazovací částí a určitě půjde o jednu z nejatraktivnějších sérii. Nedá se totiž s jistotou říct, kdo jako první získá čtyři výhry.

Tip redakce: 4:2 na zápasy, postoupí Los Angeles Kings

Názor autora: Kings sice nemají tak nebezpečný útok, ale o to nebezpečnější tým jako celek. V bojích o Stanley Cup je klíčová zejména kvalitní defenzivní práce a zkušenost. V tom mají navrch právě Králové, kteří budou letos opět hodně kousat a je klidně možné, že na západě výrazně zamíchají kartami právě oni.

Vzájemné zápasy

Vegas Golden Knights - Los Angeles Kings 1:4
Los Angeles Kings - Vegas Golden Knights 3:2pp.
Los Angeles Kings - Vegas Golden Knights 2:3pp.
Vegas Golden Knights - Los Angeles Kings 4:2

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.