bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nový trenér Buffala: Obránci se musí více zapojovat do útoku

24. září 2017, 12:00

Martin Schwarz

Hrát agresivně, ale zároveň rychle, chytře a čistě. Takové jsou plány nového trenéra Buffala Phila Housleyho. Třiapadesátiletý muž přichází na střídačku Sabres po čtyřech sezónách strávených v pozici asistenta hlavního kouče u Nashville Predators. Motivaci má o to větší, že dres s bizonem na prsou během aktivní kariéry oblékal. Podle všeho bude hlavní pozornost soustředit na zlepšení herního projevu obrany.

Bezpochyby má z čeho vybírat. Na soupisce Šavlí najdeme šikovné mladíky jako Jacka Eichela, Sam Reinharta nebo Rasmuse Ristolainena, ale i ostřílené harcovníky. Mezi ně můžeme zařadit Ryana O’Reilyho, Evandera Kanea a Kylea Okposa. V červnu příchozí trenér Phil Housley teď jen musí přijít na to, jak sestavě naordinovat takovou taktiku, která dostane po letech Buffalo zpátky mezi nejlepší osmičku Východní konference. Kudy vede cesta? Podle člena Hokejové síně slávy přes zaměření se na defenzivu.

„Chceme být agresivní tým,“ míní na webu nhl.com Phil Housley. „Každý mluví o důrazné hře útočníků, ale myslím, že úplně stejným způsobem se musí zapojovat také obránci. Jsou to propracované zadní řady, co dává mančaftu každý zápas šanci zvítězit. Bekové nemají pouze zakládat akce zezadu, měli by se podílet na hokeji v útočném pásmu a držet často puk na holi.“ Není těžké uhodnout, na jaký terč lodivod Sabres cílí. Buffalo v loňském ročníku nastřílelo 199 branek, což jej v počtu gólů jednotlivých výběrů zařadilo až na čtyřiadvacátou příčku. Lépe si vedli i Carolina Hurricanes nebo Philadelphia Flyers.

Často inkasovali

„Více než cokoli jiného od nás vyžaduje rychlost,“ prozrazuje o Housleyho receptech na úspěch útočná hvězdička Jack Eichel. „Vše ostatní potom přijde samo. Trenér by rád viděl, že jsme neustále v pohybu a hrajeme dopředu. Mně osobně tenhle styl vyhovuje a mám z něj velikou radost,“ září dvacetiletý štírek. Jenže jakmile celá pětice na ledě začne věnovat více pozornosti střílení branek, zákonitě se otevřou okénka v obranném pásmu. Dirigent střídačky Sabres tak samozřejmě nezapomíná ani na defenzivní povinnosti.

„Neříkám, že budeme hrát nezodpovědný a lehkomyslný hokej,“ upozorňuje Housley. „Ale když už máme bránit, musíme tak činit agresivním způsobem. Hodně jsem o těchto plánech klukům říkal.“ Otázka zní, zda někdejší hráč Chicaga či Washingtonu současná slova v průběhu sezóny nepřehodnotí. Buffalo totiž nepatřilo ani k nejlépe bránícím celkům, v období 2016-17 figurovalo mezi deseti nejčastěji inkasujícím mančafty National Hockey League (231 obdržených branek za 82 duelů základní části). I tady se Šavle mohou rovnat se statistikami Flyers, Hurricanes, ale i Floridy.

A ještě jeden číselný údaj. Sabres povolili soupeřům vůbec nejvíce střel na vlastního gólmana ze všech (34.3 na zápas). Fanouškům amerického klubu nicméně zlepšuje náladu jeden podstatný fakt: přes léto došlo na obranném postu k řadě změn, takže statistické hodnoty z předešlé sezóny možná upadnou v zapomnění. Z Minnesoty přispěchal na pomoc Marco Scandella, z Montrealu Nathan Beaulieu. A nezapomínejme ani na Victora Antipina, který doposud brázdil kluziště KHL.

„Trenér Housley tu je, abychom se od něj přiučili nové věci,“ má jasno obránce Sabres Zach Bogosian. „Ve své době byl velmi dobrý hokejista, přinese do týmu něco nového. Co tak sleduji, všichni z kabiny se moc těšíme, až jeho hru vyzkoušíme,“ zakončuje. První zápas sezóny 2017-18 Buffalo Sabres sehrají 5. října proti Montreal Canadiens.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.