bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nulová daň z příjmu, pěkné prostředí. Francis bude mít hráče do Seattlu na co lákat

22. července 2019, 15:00

Jiří Lacina

Jak už jsme vás informovali, bývalý vynikající hokejista Ron Francis byl jmenován prvním generálním manažerem nově se formujícího klubu NHL v Seattlu. Čeká ho zajímavá změna. Zatímco v Carolině, kterou stavěl ze stejného postu čtyři roky, měl pořádně utažený rozpočet, majitelé nové organizace šetřit rozhodně nemíní.

Zřejmě právě tento fakt byl největším argumentem pro Francise. Hurricanes letos sklidili plody jeho práce, když se prokousali do finále konference. Prošedivělý šestapadesátník přitom ty čtyři roky v Raleighu pracoval s mužstvem, které mělo jeden z nejnižších rozpočtů v lize.

Pakliže se dokázal pohybovat po tenkém ledě omezených financí, co teprve pokud mu připnou k opasku plný měšec?

„Když byl generálním manažerem, jeho tým byl na prodej, to nebyly zrovna dokonalé podmínky pro vstup do funkce,“ připomněl Tod Leiweke, výkonný ředitel Seattlu. „Nicméně on draftoval, měnil, pracoval, zachoval trpělivost. Prodělal nejtěžší lekci v profesionálním sportu - jak s omezenými prostředky bojovat s konkurencí. Tady dostane lepší podmínky. Budeme bojovat. Využijeme platový strop. K dispozici dostane skvělé zázemí a zdroje.“

Právě relativně velká míra svobody Francise na nové práci nejvíc lákala. „Mluvili jsme spolu o jejich vizi a plánech. Myslím, že tenhle tým bude v dobrém postavení, ať už jde o možnost angažování volných agentů nebo hráčů s vysokými kontrakty, protože to vypadá, že to tady chtějí dělat dobře,“ věří chlapík s italskými předky.

Prioritou číslo jedna po angažování trenéra bude rozšiřovací draft. Právě tedy ležel klíč k úspěchu Vegas Golden Knights, kteří hned v premiérové sezóně uhráli finále Stanley Cupu. „Seženeme toho správného chlapa ve správnou chvíli,“ řekl k postu hlavního trenéra Francis. „Podstatné je využít na celý proces dostatečný čas. V příštích letech nás čeká spousta práce.“

Renovace KeyAreny byla odhadnuta na 600 miliónů dolarů. Jak to chodívá, rozpočet už narostl před 900 mil. Počítá se rovněž s tréninkovým centrem za 85 miliónů a „buhví čím ještě“ dodává trochu skepticky místní tisk. Finanční situace klubu je prý ale dobrá.

Nový stavitel mužstva vnímá proti Carolině ještě jeden velký rozdíl. Nečeká jej totiž žádná vleklá přestavba s mladými hráči, kteří mohou různě dlouho a s různými výsledky dozrávat. Bude si moci dovolit budovat tým z hotových hokejistů. „Základ bude samozřejmě skauting po celé NHL a AHL, včetně dalších soutěží, abychom našli hráče, kteří zapadnou do systému. A to radši dříve než později,“ vysvětluje nový generální manažer.

Seattle, někdejší kolébka hudebního stylu grunge v čele s kapelami jako Nirvana nebo Soungarden, je tři čtvrtě miliónovou metropolí severozápadu USA. Kdo chce, nemá to daleko do nádherných hor nebo k Pacifiku, na jehož pobřeží město leží. Jen asi dvě a půl hodiny autem odtud je kanadský Vancouver, hodnocený jako jedno z nejhezčích měst světa. 

„Výhodou Seattlu je vysoká kvalita života, který může nabídnout. Pro volné agenty bude určitě lákavý fakt, že zde není žádná daň z příjmu (míněno na úrovni státu Washington, federální daně samozřejmě platí - pozn. autora). Vlastníci mě ujistili, že je tu velmi hezké prostředí. Doufejme, že naší vize dosáhneme co nejdříve,“ těší se Francis.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.