bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nutivaarova role v Columbusu roste. Kde najde svůj strop?

22. června 2018, 17:00

Jan Hausmann

Čtyřiadvacetiletý finský zadák podepsal letos v březnu s Blue Jackets nový kontrakt. Ten ho s organizací z Ohia pojí na další čtyři sezony, průměrně bude pobírat 2,7 milionu dolarů. I to značí, že Columbus Markusem Nutivaarou do budoucna jistě počítá. Otázkou zůstává, jestli se jejich cesty nerozejdou kvůli Nutivaarovým ambicím. První dvě místa v obraně jsou totiž pevně spjata se Sethem Jonesem a Zachem Werenskim.

Markus Nutivaara má za sebou druhou sezonu v nejlepší hokejové lize světa a jeho význam pro tým roste. V obou ročnících sice naskočil do podobného počtu klání (66 a 61), ale rozdíl je tvořen minutáží. Oproti loňské sezoně strávil v té právě skončené na ledě v průměru o tři minuty více. S 23 kanadskými body (7+16) obsadil třetí místo v klubovém bodování obránců. Před něho se vyšvihli pouze Zach Werenski a Seth Jones.

Jak už to tak ale bývá, bodový rozdíl je z nemalé části tvořen pobytem na přesilových hrách. Jones s Werenskim šéfovali od modré čáry početním výhodám pravidelně, oba dva strávili v průměru za zápas na přesilovce dvě a půl minuty. Blonďatému zadákovi z Oulu vyměřil John Tortorella v průměru jen 30 sekund. Nebýt bodů získaných z přesilových her, byl by Werenski před Nutivaarou jen o šest bodů.

Vítěz SM-liigy ze sezony 2014/15 vynikal ale především v jiné statistice, a to v plus minus. Se třinácti plusovými zářezy v základní části ho nikdo z týmu nepředčil, v play-off byl s dvěma plusovými body druhý za Ryanem Murraym. Právě v play-off se nejvíce projevil jeho posun od loňské sezony.

Před rokem odehrál v prvním kole proti Pittsburghu dva mače, a tím to pro něj haslo. Zbytek strávil jako zdravý náhradník na tribuně. Letos nastoupil do všech šesti klání s Washingtonem, pozdějším vítězem Stanley Cupu. Ze sestavy dokonce vytlačil i takového ostříleného borce, jakým je Jack Johnson.

Jak bude ale vypadat další jeho budoucnost u organizace z Columbusu? „Markus je chytrý, pohyblivý obránce, který výborně čte hru a exceluje v práci s kotoučem. Během posledních dvou sezon se stal důležitým článkem naší obrany,“ uvedl při podpisu nové smlouvy generální manažer týmu Jarmo Kekäläinen. I přes vlídná a jednoznačně pravdivá slova ale zůstává vcelku jasné, že v Columbusu nikdy nebude Nutivaara bekem číslo jedna, ani číslem dva.

První obranný pár je v režii Werenskiho a Jonese. A pokud se nestane něco nepředpokládaného (například zranění), tak to tak i zůstane. To samé platí o přesilových hrách.

Na další tři roky je Blue Jackets upsaný David Savard. Sedmadvacetiletý zadák ale čím dále více dostává na starost defenzivnější úkoly, což útočně laděnému Nutivaarovi nemusí nijak překazit plány v růstu týmovou hierarchií. Důležité ale bude, jak dopadnou vyjednávaní o nové smlouvě s Ryanem Murraym. Na dvojku draftu z roku 2012 vlastní sice Columbus práva, jestli ale svou další budoucnost spojí právě s Blue Jackets, je zatím ve hvězdách.

Ale právě Murray je momentálně zřejmě největším konkurentem Nutivaary. Za zády Werenskiho a Jonese spolu svádí tichý boj o obránce číslo tři v týmové hierarchii. A i když Murrayho v poslední době sráží zranění, jeho hokejové kvality stále zůstávají na velmi vysoké úrovni.

Pokud se tedy Markus Nutivaara spokojí s místem v druhém obranném páru a v přesilových hrách pozicí zaskakujícího náhradníka za případně zraněné kolegy, může v dresu Columbusu strávit ještě řadu let. Jestli ale pomýšlí na významnější roli, bude se muset poohlédnout jinde. Přes Zacha Werenskiho a Setha Jonese totiž cesta zřejmě nepovede.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.