bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Oddanost až za hrob. Tavares se netají svým silným poutem k Ostrovanům

28. července 2016, 12:00

David Motloch

Není vůbec běžné, aby v dnešní NHL vydržel hráč oblékat dres pouze jediného týmu. Ať už jsou motivem peníze, rodina, sláva či stojí v cestě neúprosná pravidla platového stropu, škatulata se hýbou vždy a všude. John Tavares ale oznámil, že by chtěl v dresu NY Islanders strávit ideálně celou svou kariéru. Ty největší ikony světového hokeje se přece vždy držely především klubové věrnosti, ví i kapitán Ostrovanů.

Uznávaný kapitán a respektovaný hokejista se v rozhovoru pro zámořský zpravodaj Sportsnet 590 rozpovídal na téma klubové oddnanosti. Někteří až s podivem poslouchali věty, které se v dnešní době od hráčů NHL neslýchají zrovna často. „Myslím, že jsem vždy ukazoval své závazky, vděčnost a touhu hrát na Long Islandu. Rád bych zde pokračoval ještě hodně dlouhou dobu. Podívejte se na některé z nejznámějších tváří hokeje. Ty byly schopny setrvat na jednom místě. Doufám, že jsem ve stejné pozici jako oni,“ dodal rodák z Ontaria. 

Ona zpověď ohledně budoucnosti extrémně šikovného Kanaďana není samozřejmě náhodná. Tavaresovi má za dvě sezóny vypršet nynější smlouva s Islanders. Ta každoročně ukrojí z platového stropu klubu 5,5 milionů dolarů. V případě nedohodnutí obou stran by se Tavares stal neomezeně volným hráčem, což se ale nepředpokládá. Především proto, že i samotný manažer Garth Snow prohlásil, že chce s kapitánem svého mužstva začít vyjednávat hned příští léto, tedy nejdříve, kdy to bude možné. 

Tavares a Toronto? Nespoléhejte na to

Ještě stále teprve pětadvacetiletý hokejista odpálkoval novináře s teorií možného návratu do Toronta. Rodné město Tavarese by si samotný návrat přálo asi stejně, jako když byl ještě před pár dny ve hře kanonýr Steven Stamkos. Spojení Tavares-Toronto ale prý nikdy nebude mít reálnou podobu. „Nespoléhal bych na to,“ sfoukl toto téma ze stolu jednou větou.  

Celková jedničce draftu z roku 2009 se podařilo naplnit svůj status superhvězdy. V loňské sezóně Tavares nasbíral 70 bodů a v celkovém součtu jich za 510 odehraných zápasů stihl nasbírat 471. Islanders se za dobu jeho působení dost změnili, především se v klubu podařilo vybudovat silné mladé jádro, které je schopné vyhrávat. S Ostrovany se poslední roky musí počítat, klub z Brooklynu už několikrát dokázal, že nepatří pouze do počtu. 

První vyhraná série od roku 1993

Nicméně úspěchy v play-off se mužstvu zatím vyhýbají. Největším úspěchem NY za poslední roky je právě poslední odehraná sezóna, kdy se Tavaresova parta dokázala prokousat v prvním kole play-off přes Floridu Panthers. Jednalo se o první vyhranou sérii Ostrovanů od roku 1993. Čekání na úspěch začíná být v New Yorku pomalu ale jistě nervóznější a možná i proto GM Garth Snow podnikl v sestavě pár radikálnějších změn.

Klub se rozloučil s Fransem Nielsenem, Kylem Okposem a Mattem Martinem. Místo nich přišli naopak PA Parenteau, Jason Chimera a Andrew Ladd, tedy jména, která by zmíněné odchody mohla nejen zaplnit. Snow za to obětoval částečné roztržení svého jádra, protože právě tato trojice prožívala své krůčky v Isles již od draftu. 

Odchod parťáků ale Tavarese nevykolejil, jelikož sám viděl, že tým potřeboval změnu. „Nedosáhli jsme na to, čeho bychom dosáhnout chtěli. Mohli jsme zaznamenat větší úspěch. Společně jsme toho prožili dost, jak dobrého, tak špatného. Občas to každého potká, rozhodnutí padne a musí přijít změna.“

Změna jej čeká i na křesle vlastníků. Většinovými spoluvlastníky klubu jsou od 1. července místo Charlese Wanga Jon Ledecky a Scott Malkin. Doposud tuto změnu bylo možné zaregistrovat pouze prostřednictvím zprávy, že se noví vlastníci mají pokusit přesunout klub z Brooklynu do perspektivnější části v Queensu. To je ale hudba budoucnosti. Má se za to, že ať by se klub stěhoval kamkoli, postoj Tavarese k Islanders by to nezměnilo. 

„Draftovali mě tady, dali mi skvělou příležitost hrát hru, kterou miluji a splnili tak můj sen. Samozřejmě vzali na mě řadu očekávání, která jsem ne vždy bral lehce. Vždy jsem si to tady ale užíval, a to už od prvního dne. Rád bych zde získal Stanley Cup,“ uzavřel.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.