bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Odepisovaný Kunitz poslal Pens do finále, jeho budoucnost je přesto nejasná

26. května 2017, 20:00

Vojtěch Balon

V minulosti patřil ke dvorním spoluhráčům hvězdného Sidneyho Crosbyho, v posledních letech ale kariéra Chrise Kunitze spíše strádala. Letos vsítil v základní části pouhých devět gólů, suverénně nejméně za celou bohatou kariéru. Sedmatřicetiletý Kanaďan se ovšem probudil v nejlepší možný čas a dvěma góly rozhodl sedmý zápas konferenčního finále proti Ottawě.

Kunitzův pokles v produktivitě souvisel především s úbytkem herního prostoru pro zkušeného útočníka. A není se čemu divit, kromě prověřených snajprů Crosbyho, Kessela, Malkina či Hörnqvista Pittsburghu vyrostla parádní generace mladých útočníků v čele s Guentzelem, Shearym či Rustem. Kunitz většinou patřil až do třetí formace, pro sedmý zápas proti Ottawě byl zapsán dokonce až do čtvrté lajny.

Sedmatřicetiletý útočník čekal na gól v play-off dlouhých 21 zápasů a trenér Mike Sullivan postupně začal věřit jiným. Chris Kunitz, jemuž po sezóně navíc končí smlouva, se ale probudil v pravý čas. Ve druhé třetině otevřel skóre a ve druhém prodloužení rozhodl o druhé po sobě jdoucí účasti Pens ve finále.

Rodák z Reginy měl při vítězném gólu i trochu štěstí, na to se ale historie ptát nebude. „Gólman měl zakrytý výhled a vypadalo to, že ztratil rovnováhu. Puk nějakým způsobem prošel za čáru,“ smál se po utkání hrdina Penguins, který byl mnohými odborníky označen za nejlepšího hráče na ledě v rozhodujícím sedmém klání.

Těžko říct, kolikrát přes sebe Kunitz ještě přehodí dres s tučňákem na hrudi. Účastníkovi Olympijských her v Soči k prvnímu červenci končí smlouva a kromě čtvrteční bitvy nedal generálnímu manažerovi Jimu Rutherfordovi příliš důvodů k tomu, aby s Kunitzem podepsal nový kontrakt.

Je možné, že Kunitz převezme roli veterána ze čtvrté lajny po čtyřicetiletém Mattu Cullenovi, který se nechal slyšet, že po této sezóně definitivně pověsí brusle na hřebík. Existuje ale i možnost, že kanadský útočník otestuje trh s volnými hráči. Rutherford sice bude mít k dispozici dostatek prostředků pod platovým stropem, ale spekuluje se, že tyto peníze radši investuje do posílení značně zdecimované obrany.

V zadních řadách Penguins dlouhodobě trápí zranění. Zcela mimo hru je Kris Letang, nezanedbatelnou část sezóny promarodili i Justin Schultz, Olli Määttä či Trevor Daley. Kouč Mike Sullivan se tak v play-off musí spoléhat na beky druhého sledu: Rona Hainseyho, Marka Streita, Briana Dumoulina či Iana Colea.

Proto je dost pravděpodobné, že před podepsáním veterána Kunitze dá Rutherford přednost posílení defenzivních řad. „Nikdy nevíte, jestli se ještě někdy dostanete takhle daleko. Chci zůstat v Pittsburghu, proto není lehké myslet na budoucnost,“ přiznal Kunitz. Ať už to v létě dopadne jakkoliv, nyní se soustředí na něco úplně jiného: na zisk čtvrtého Stanley Cupu v kariéře.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.