bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Odfouknout Maple Leafs? To chtělo pořádný nádech. Posílí nás to, zní z kabiny Caps

24. dubna 2017, 15:30

David Jahoda

Uf, tak tohle byla pořádná fuška. Něco takového si zřejmě řekli hráči Washingtonu Capitals po šestém utkání prvního kola play off, ve kterém je víc než dost potrápilo mladé mužstvo z Toronta. Čekalo se, že tým kouče Babcocka nedá vítězům Prezidentovy trofeje nic zadarmo, ale že by je až tak trápil? Všech šest utkání série skončilo jen o gól, hned pět z nich došlo do prodloužení. Caps vysekli Maple Leafs poklonu, vědí, že tahle série je může v honu na Stanley Cup hodně posílit.

Třetí siréna, na kostce nad ledem svítí nerozhodný stav. Pokolikáté v sérii už? Popáté! Když útočník Marcus Johansson v sedmé minutě nastavení svým druhým gólem v utkání rozradostnil střídačku Capitals a malé ostrůvky fanoušků z hlavního města USA v modrém moři Air Canada Centre, spadl jednomu z největších aspirantů na Stanley Cup pořádný balvan ze srdce. 

„Nemohlo to být těsnější,“ řekl pro Washington Post útočník Capitals Justin Williams, který Johanssonovi nahrál na postupovou trefu. „Každý zápas byl pouze o jeden gól. A pět prodloužení? Poslyšte, ta hranice mezi úspěchem a neúspěchem byla opravdu tenká,“ doplnil Williams. 

Trojnásobný vítěz Stanley Cupu moc dobře ví, o čem mluví. Capitals nebyli daleko od toho, aby v pátém duelu čelili vyřazení. A ani šestý duel nebyl procházkou v růžovém sadu. Za bezgólového stavu poslal v 48. minutě po šťastném odrazu domácí Leafs do vedení Auston Matthews. Caps to ale nepoložilo. „Co jsme si na střídačce řekli? ‚Tohle nás nezlomí. Tenhle odraz nebude rozhodující moment‘,“ řekl Williams.

„Byla to těžká série,“ oddechl si Johansson, hrdina večera. „Už jsem to říkal předtím, Toronto si zaslouží velkou poklonu za to, co předvádělo. Vydali ze sebe všechno, pro postup jsme museli tvrdě makat, museli jsme to podstupovat každý zápas. Myslím, že to ukázalo charakter našeho mužstva,“ doplnil 26letý Švéd. „Vím určitě, že nás tahle série posílila,“ doplnil kolegu z druhého útoku Williams.

Washington může mimo jiné také těšit to, že tíha neleží jen na největších hvězdách mužstva. První formace ve složení Alexandr Ovečkin, Nicklas Bäckström a T. J. Oshie měla majoritní podíl na výhře prakticky jen ve čtvrtém utkání. Jinak zářila druhá formace a neztratila se ani ta třetí. Po jednom rozhodujícím gólu si připsali Tom Wilson, Justin Williams a také již zmíněný Johansson. „Hrál celou sérii skvěle a konečně byl odměněn,“ nešetřil Williams slovy chvály na adresu Johanssona. 

Holtby? My jsme o něm nepochybovali, tvrdí Trotz

Kde ale novináři v zámoří viděli minimálně zpočátku série slabinu Washingtonu, byl post brankáře. Tedy tam, kde by to nikdo nečekal. Braden Holtby ale ukázal, že je psychicky odolný. Ne vždy mu totiž přálo štěstí, jako třeba při posledním gólu Toronta v této sezoně. „Takové odrazy se stávají. Snažím se soustředit na zápas jako takový, neřešit, jestli jde o play off, nebo základní část. V sérii se k nám puky moc neodrážely, o to je to ale cennější, že nás to nepoznamenalo a i přesto to zvládli,“ uvedla jednička Caps pro NHL.com.

Svého prvního brankáře za každých okolností podržel i trenér Barry Trotz. „Vím, že na začátku série byl kritizovaný a měl spoustu pochybovačů. Ale lidé, kteří o něm pochybovali, byli ti zvenčí. Nikdo v naší kabině o něm nepochyboval. Je výborný po dlouhou dobu, předvedl několik klíčových zákroků, a to je důvod, proč je znovu v nominaci na Vezinovu trofej,“ zahrnul Holtbyho chválou Trotz v rozhovoru pro NHL.com. 

I lodivod Washingtonu se vyjádřil k tomu, jak byla série s Torontem pro jeho svěřence složitá. „Rozdíly mezi týmy jsou opravdu minimální, můžete to vidět i v ostatních sériích,“ pravil. „To je na téhle lize skvělé, otestuje vás natolik, abyste předvedli, jak dobří jste. Nutí vás to podávat vyrovnané výkony a žene vás to tak jako nikdy předtím. Zjistíte toho o sobě hodně a můžete díky tomu výkonnostně růst,“ nechal se slyšet Trotz. 

Caps vs. Pens! Máme šanci jim to vrátit, ví Trotz

Náročná série prvního kola proti Torontu už je ale minulostí a Capitals pokračují ve své cestě za prvním Stanley Cupem ve své historii. Jenže už v dalším kole je čeká velice těžká překážka, která se prakticky rovná černé můře – Pittsburgh Penguins. Caps už několik dní věděli, že pokud postoupí, dojde k dalšímu souboji těchto dvou celků. Naposledy se utkaly v loňském play off, také ve druhém kole. Penguins, pozdější vítězové, vyhráli v šesti zápasech. V historii vyřazovacích bojů se obě mužstva střetla celkem devětkrát, Washington dokázal přes Pittsburgh projít jen jednou, a to v roce 1994.

„Budeme hrát proti obhájcům Stanley Cupu, kteří za sebou doposud mají skvělou sezonu,“ začal s vyhlídkami před další sérií trenér Capitals. „Měli hodně zraněných, a i přesto se nás drželi až do posledního týdne základní části. Víme, jak jsou dobří. Také víme, že nás minulý rok vyřadili. Teď máme šanci, abychom jim to vrátili,“ doplnil Trotz.

„Jsme připravení, jsme nažhavení. Nemůžeme se dočkat, až to začne.“

Z toho, co se stalo v loňské sezoně, potažmo v předešlých sériích proti Tučňákům, si Capitals už hlavu nedělají. „Jsme připravení, jsme nažhavení. Nemůžeme se dočkat, až to začne. Tvrdě jsme pro to pracovali. Celé léto jsme makali, abychom se znovu dostali do tohoto bodu a teď jsme tady,“ komentoval odhodlaně Marcus Johansson fakt, že se Washington znovu střetne s Pittsburghem.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.