bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Odkud se vzal? Defenzívu Devils táhne nováček Severson

30. října 2014, 13:50

David Jahoda

Když se v přípravném kempu New Jersey Devils bili o smlouvu zkušení obránci jako Mike Komisarek či český veterán Tomáš Kaberle, málokdo mohl očekávat, že se nakonec do sestavy Devils protlačí někdo z mladíků. Kanaďan Damon Severson to však dokázal a svými výkony v dosavadním průběhu NHL jen utvrzuje trenéra Petera DeBoera a generálního manažera Devils Lou Lamoriella, že neudělali chybu.

Severson? Kdo že to? NHL se s údivem dívá na to, kdo vévodí obráncům v New Jersey Devils. Je jím teprve dvacetiletý Kanaďan Damon Severson, který ve své nováčkovské sezóně zatím odvádí fantastické výkony a Peter DeBoer, trenér Ďáblů, toho také řádně využívá.

Když se před začátkem ligového ročníku NHL ucházel Severson o místo v kádru Devils, měl za sebou povedenou sezónu v juniorské WHL za mužstvo  – 64 zápasů, 61 bodů (15+46). Jenže ze seniorského hokeje měl jen minimální zkušenosti, to když v sezóně 2012/13 odehrál pouze dva zápasy na farmě New Jersey za tým Albany Devils. O to překvapující teď je, jak se Seversonovi daří.

Během svých prvních devíti zápasů v NHL dokázal Severson nastřádat sedm bodů za čtyři branky a tři nahrávky. Tato čísla ho řadí na třetí pozici týmového bodování. Před Gelinasem, Židlickým a  Greenem má tříbodový náskok v týmové produktivitě zadáků. V tabulce střelců Devils zaostává jen o jednu přesnou trefu za posilou z Calgary Mikem Cammallerim. V produktivitě obránců celé ligy mu patří jedenácté místo, mezi všemi nováčky mu chybí jen dva body na útočníka Tannera Pearsona z LA Kings. Co se týká nováčků obránců, nemá rodák z kanadského Brandonu zatím konkurenci, druhý Stuart Percy z Toronta má jen tři body.

Pokud jste zhlédli některý ze zápasů New Jersey, mohli jste si všimnout, že se druhá volba New Jersey z draftu v roce 2012 s ničím nemaže a takzvaně vše posílá na branku. Na soupeřovu klec zatím vyslal celkem 27 střel, což je po Cammallerim druhý nejlepší počin z hráčů Devils. I díky němu a jeho pohotovosti těží Ďáblové v přesilovce, která je s využitím 25,8 % čtvrtá nejlepší v lize. A aby toho nebylo málo, Severson dostává od trenéra DeBoera hodně prostoru. Průměrně odehraje Severson bez jedné vteřiny 22 minut za zápas, což není na nováčka vůbec špatné. Více se na ledě objevuje už jen Andy Greene (průměrně 22:45).

Další věcí, kterou Severson udivuje, je jeho samotná hra. Na ledě si počíná jako ostřílený mazák. To ostatně potvrzuje i jeho spoluhráč Jaromír Jágr. „Hraje, jako by byl v NHL už deset let,“ nechal se slyšet Jaromír Jágr v rozhovoru pro NJ Advance Media. „Zkouší věci jako veteráni, a když se mu některá z nich povede,v dalším střídání ji zkusí znovu,“ nestačilo se legendární číslo 68 divit. „Někdy mají mladí kluci výhodu. Necítí tlak, nebojí se. Já jsem byl stejný. Nepřemýšlíte, co by se mohlo stát, kdyby se to nepovedlo. Zkrátka jen hrajete hokej,“ doplnil Jágr.

Na závěr je třeba doplnit, že podobný tah jako se Seversonem se loni povedl Devils s Ericem Gelinasem. Ten rovněž vynikal a vyniká v ofenzívě, zaostával však v defenzivní činnosti, proto byl během loňska hned třikrát poslán na farmu. O Seversonovi to však zatím neplatí, to dokládá i jeho šest kladných bodů ve statistice +/-. V kabině, kde má Česko výrazné zastoupení, doufají, že Severson ze svého hvězdného rozletu nepoleví a na konci sezóny se třeba bude ucházet o Calder Memorial Trophy pro nejlepšího nováčka roku.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.