bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

OHLÉDNUTÍ: Diváci na něj bučeli, prohrál před Hlinkou. Pak Hašek na Silvestra šokoval NHL

31. prosince 2020, 10:00

Tomáš Zatloukal

Ta reakce ho bodla do srdce. Když Dominik Hašek vyjel na led, buffalští fanoušci na něj bučeli. Psal se říjen 1997 a Sabres čekal úvodní domácí zápas sezony. Na střídačce chyběl populární kouč Ted Nolan, se kterým právě Dominator nevycházel. Jenže mnozí lidé nesli Nolanův konec těžce, dokonce prý až tisícovka z nich po jeho odchodu zrušila pemanentky. Českého gólmana čekala nelehká výzva. Vychytat si zpět přízeň diváků. Udělal to tím nejipomzantnějším způsobem.

Hašek začal bídně.

A nejde jen o to, že při zmiňovaném nástupu na led málem upadl kvůli špatně nabroušeným bruslím. Obhájce Vezinovy trofeje pro nejlepšího brankáře NHL dostával laciné, blbé góly.

 Po několika nevýrazných zápasech se začalo mluvit o možné výměně. Pošlete ho o dům dál, dokud je ještě čas, křičeli zlí jazykové. Přisadil si i legendární komentátor Don Cherry, když prohodil: "Dominator chytá na hovno."

Náhradník Steve Shields si vedl lépe a nový trenér Lindy Ruff mu dal v domácím utkání s Washington Capitals šanci od začátku.

To Haška zaskočilo, takhle na to vzpomíná ve své biografii: "Bylo to nepříjemné. Poprvé od odchodu Granta Fuhra jsem měl sedět na střídačce jako dvojka."

V další partii už byl opět ve svém panství. Na mač s New Jersey se přiletěl podívat během inspekční cesty před olympiádou Ivan Hlinka, který s pardubickým rodákem počítal jako s jedničkou pro národní mužstvo. 

Buffalo prohrálo, Hašek dostal tři góly a utěšoval se: "Lidi už na mě tolik nebučeli." Nechytal zle, ale do optimální formy mu ledacos scházelo.

První dva měsíce sezony 1997/1998 byly pryč a Dominator byl jen stínem toho fantoma z předešlých let. Pak se to zlomilo. Hašek načal prosinec dvěma čistými konty proti Anaheimu a Tampě.

Očekáváte krasojízdu k novodobému rekordu NHL a nezapomenutelnému titulku December to remember?

Ne, hvězdný gólman musel spolknout ještě jednu hořkou lekci. V Dallasu dostaly Šavle osmičku, Hašek mířil na střídačku po čtyřech kusech. Takhle si souboj s bývalým konkurentem Edem Belfourem nepředstavoval.

Po takovém výbuchu ukázal Ruff, že umí být pěkný ras. "Dostali jsme Keenanovy dávky, ale delší," vybavuje si Hašek šílený trénink, který trenér s výrazem dobráckého strýce nařídil.

Nelíbilo se mu, že jeho tým nemakal naplno, vypouštěl osobní souboje, postrádal zápal do hry.

Zničený mančaft poté ubojoval fotbalovou výhru 1:0 nad Montrealem, Hašek se blýskl 42 zákroky. Brzy přidal čtvrtou nulu v jediném měsíci a vyrovnal klubový rekord.

Na Štěpána zůstal fenomenální Čech nepřekonán popáté a náhle celé Buffalo žilo jeho honbou za úchvatným rekordem. Haškovi chybělo jediné čisté konto k tomu, aby napodobil George Hainswortha.

Muže z hokejového pravěku, co se kdysi radoval z šesti nul za jediný měsíc. Mimochodem, Hainsworth drží i ligové maximum v počtu shutoutů za sezonu. Na konci dvacátých let si jich připsal 22!

 Probuzené Sabres čekala na Silvestra doma Ottawa. Pro Haška to byla poslední šance vyrovnat se zámořskému velikánovi a jeho 69 let starému výkonu.

Do Marine Midland Areny se vměstnalo téměř 16 tisíc diváků a každý Haškův zákrok oceňovali aplausem. Sám hrdina našeho příběhu později přiznal, že měl v jednu chvíli ohromné štěstí. Ale znáte to, paní Štěstěna přeje připraveným.

Hašek lapil všech 36 pokusů Senátorů a nula byla na světě! Dotáhl se na Hainswortha, který ovšem chytával ve zcela jiné éře, kdy hráči neuměli pálit příklepem a čistá konta se kupila snáze.

Především pak Dominator vytvořil rekord novodobé NHL. Ten drželi s pěti shutouty za jediný měsíc washingtonský Jim Carey (za březen 1996) a Tony Esposito. Legenda chicagských Blackhawks se činila v únoru 1974.

"Myslel jsem na ty historické zápisy, ale naším cílem bylo hlavně vyhrát," povídal Hašek pro Buffalo News už coby čerstvý rekordman. Sedmým perfektním představením v sezoně dohnal Belfoura na prvním místě v celé lize.

 "Je neuvěřitelné, když v prosinci vyhrajete sedm z devíti zápasů a ještě vychytáte šest nul," smekl před ním Ruff. "Ve druhé třetině předvedl pět, šest úžasných zákroků."

"Je nejlepším brankářem v NHL, bez sebemenších pochyb," přidal se s chválou Ruffův ottawský protějšek Jacques Martin.

 Haška pochopitelně vyhlásili první hvězdou večera. A tak přišlo na závěr roku 1997 definitivní smíření s buffalskými fanoušky. "Třeba mi jich hodně fandilo," honilo se Dominatorovi hlavou, než vyjel na kluziště.

A poprvé od začátku sezony zvedl hokejku ke stropu Marine Midland Areny. Jako poděkování divákům za jejich přízeň. Nespadla z nebes, Hašek si ji musel vysloužit. Povedlo se mu to vskutku výjimečným počinem.

Počinem, který dal sportovním fandům v Česku naději, že by na olympijské hry mohl Hašek přijet v životní fazoně. A třeba pomoci k medaili... 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.