bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ohlédnutí: Selänneho odchod z Jets. Byl to velmi smutný den, truchlil

3. listopadu 2019, 15:30

Jakub Hromada

6. února 1996. Den, kdy se změnil život jedné vycházející hvězdě. Den, kdy byl Teemu Selänne vyměněn organizací Winnipeg Jets do Mighty Ducks of Anaheim. Fin to tehdy bral jako pohromu, něco naprosto nereálného. Ve finále to byl pro něj nezbytný krok v kariéře.

„Jsem velmi otevřený člověk a rád poznávám nové lidi,“ charakterizoval sám sebe Teemu Selänne. „Vybudovaný vztah mezi mnou a fanoušky Jets byl mimořádný.“

Finský střelec byl draftovaný Winnipegem v roce 1988 jako desátý v pořadí. Hned v první sezóně vstřelil neuvěřitelných 76 branek. Nikdy dále v kariéře se tomuto číslu ani nepřiblížil, druhé největší nastřílené množství činí 52 ze sezóny 1997/1998.

„Měl jsem obrovské štěstí, že jsem mohl nastartovat svou zámořskou éru zde ve Winnipegu,“ pochvaloval si tamní organizaci. Přeci jen přechod z Finska do Kanady není jednoduchý ani pro tak talentovaného mladíka, jakým Selänne bezpochyby byl.

V posledním ročníku před stěhování za moře nasbíral v dresu Jokeritu 62 bodů za 44 zápasů, trefil se hned 39krát.

„Vzpomínám si, jak jsem přijel na kemp a bojoval o místo. Bylo to hodně složité, neustále jsem přemýšlel, jestli na to vůbec mám.“

Ale měl. V NHL strávil 23 sezón a odehrál celkem 1451 zápasů, čímž se řadí na 16. místo historických tabulek. Navíc se může pyšnit statistikou více než bodu na utkání (přesně o 6 zápisů více). Nastřílel 684 branek, o šest méně oproti Mariu Lemieuxovi, o 15 víc než Ovečkin (k 1.11.2019).

„Časem to bylo složitější. Samozřejmě to bylo o disciplíně, ale hlavně bylo těžké si jen tak užívat své povolání, když jste pod obrovským očekáváním mnohých fanoušků, kteří od vás chtějí jen to nejlepší,“ komentoval na něj uvalený tlak.

Hlavně ve Winnipegu byl brán ze začátku za „poloboha“. „Ano, vzpomínám si, že mě hodně oslavovali. Přišlo mi to ale trochu nefér vůči starším hokejistů. Nepřišel jsem si tak dobrý, bylo mi trochu trapně,“ s pokorou odmítal slávu.

Jenže poté přišla nucená výměna. Organizace z Winnipegu si nemohla dovolit mít na soupisce tři vysoce vydělávající hráče, kterými by byli Keith Tkachuk, Alexej Žamnov a právě Teemu Selänne.

Během tréninku si ho zavolal trenér a poslal ho do kanceláře za generálním manažerem Paddockem. „Šel jsem tam ve výstroji, měl jsem ještě na hlavě helmu. Nečekal jsem, co přijde. Najednou mi řekl, že jsem byl vyměněn do Anaheimu.“

„Bylo mi hrozně, ani jsem se nestihl rozloučit se spoluhráči, přáteli ani s fanoušky.“ Navíc byla jeho žena v devátém měsíci těhotenství.

„Počítal jsem s tím, že Winnipeg bude mým domovem napořád. Udělal jsem všechno pro to, abych rozdával radost fanouškům, pomohl týmu k úspěchu.“

„Tento trejd změnil úplně všechno, hlavně pohled na hokej. Uvědomil jsem si, že je to především byznys,“ komentoval. Nyní by to bylo zcela jinak. Platové stropy by nejspíše umožnili Jets ponechat si mladou hvězdu, tehdy na ni neměli finančně.

„Měl jsem pocit, že jsem zklamal. Vedení i fanoušky, a proto mě poslali jinam,“ mýlil se Selänne. „Přivítání v Anaheimu bylo ale fantastické.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.